Odnosi za primjer BiH i Makedonije

U sjedištu Ministarstva spoljnih poslova Makedonije održan je biznis forum privrednika Makedonije i Bosne i Hercegovine.  Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić u obraćanju je još jednom naglasio kako su odnosi BiH i Makedonije najbolji u regiji, navodeći da mogu služiti kao primjer i da jasno pokazuju kako se i na Balkanu može surađivati uz dobre prijateljske odnose.

Bosna i Hercegovina 20.04.2017 | 16:25
Odnosi za primjer BiH i Makedonije
Ivanić je izrazio nadu da će uskoro građani Makedonije u BiH moći putovati samo sa ličnim kartama, i obratno, da će građani BiH u Makedoniju moći ulaziti s ličnom kartom, čime će se, kako je naglasio, olakšati i ubrzati međusobna komunikacija.

Prema njegovim riječima, ekonomski oblik saradnje između dviju zemalja je slabiji od političkog. On je izrazio nadu da će uspjeti u namjeri o otvaranju direktne aviolinija Sarajevo - Skoplje.

Kada je riječ o ekonomskoj saradnji, Ivanić je istakao da Makedonija i BiH zajedničkim naporima mogu pristupiti trećim tržištima.

"Nadam se da zajedno možemo zajedničkim naporima pristupati trećim tržištima. Iskustva BiH, posebno kad je u pitanju tursko tržište i nastup na jedno od takvih tržišta, su izuzetno pozitivna i značajna. Mi smo to napravili i sa nekim drugim zemljama kroz trilateralne sastanke, mislim da bi to moglo biti korisno i u slučaju Makedonije", kazao je Ivanić, dodajući da treba napraviti ambijent da od svega bude više ekonomske koristi.

"Obaveza nas političara je da stvaramo pozitivniji ambijent, da omogućemo lakše funkcionisanje privreda i jedne i druge zemlje. Mislim da postoji obostrani prostor da se saradnja između Makedonije i BiH i u tom ekonomskom dijelu značajno poveća", rekao je Ivanić.

On je naglasio da je ekonomski razvoj ključ političke stabilnosti.

"Bez ekonomskog razvoja nema političke stabilnosti, a ni ozbiljnijeg puta ka članstvu u Evropskoj uniji", poručio je Ivanić, navodeći da to znači više radnih mjesta i  bolji standard ljudi.

Biznis forumu prisustvovao je i makedosnki predsjednik Gjorge Ivanov, koji je ponovio da Makedonija i BiH imaju odličnu suradnju i bilateralne odnose u okviru regionalnih inicijativa i mehanizama.

Kazao je da Makedonija i BiH dijele zajedničku viziju o budućnosti.

"Naše dvije prijateljske države vezuju mnoge stvari. Vijekovima razvijamo sličan mentalitet dobrodušnosti i poštovanja različitosti. Imamo prijateljske narode koji se međusobno poštuju i koji uživaju sličnu hranu, muziku i stil života", izjavio je Ivanov u uvodnom obraćanju na biznis forumu.

Rekao je kako u prilog tome govori ista tradicija i kultura koje baštine Stara skopska čaršija i Baščaršija u Sarajevu. 

U prisustvu Ivanova i Ivanića potpisan je i Sporazum o saradnji između Vlade Makedonije i Savjeta  ministara BiH u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić boravi u zvaničnoj posjeti Makedoniji, u sklopu koje se sastao sa predsjednikom države Gjorgeom Ivanovom, premijerom Emilom Dimitrijevom, predsjednikom VMRO-DPMNE-a Nikolom Gruevskim i predsjednikom Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoranom Zaevom.

(BN)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Tetovac

20.04.2017 16:42

Odnosi za primjer, o čemu najbolje govori primjer ambasadorke Lepe Babić koja to koristi za šverc pasulja i ostale mogućnosti za finansijske malverzacije! :)

ODGOVORITE
Name

eliot

20.04.2017 18:31

Nije ni čudno jer nisu bile u sukobu.

ODGOVORITE