U BiH nema zaražene piletine

Na tržištu BiH nema piletine proizvođača "Perutnina Ptuj" koja je zaražena salmonelom, potvrđeno je Srni u Agenciji za bezbjednost hrane BiH.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


Kompanija "Perutnina Ptuj BH" iz Breze obavijestila je Agenciju za bezbjednost hrane BiH da nije uvozila niti distribuisala na tržište BiH artikl - pileća prsa sa kostima bez kože, čiji je datum proizvodnje 29. mart, a koji je povučen sa tržišta Hrvatske zbog prisustva bakterije salmonela.

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske saopštilo je 15. aprila da se sa tržišta povlače pileća prsa sa kostima bez kože "Perutnine Ptuj", čiji je datum proizvodnje 29. mart, zbog prisustva salmonele.

Uzorkovanje je provedeno u mesnici "Perutnina Ptuj - Pipo" u Zagrebu i tom prilikom je utvrđena bakterija salmonela.

Salmoneloza je zarazna bolest uzrokovana bakterijom iz grupe salmonela. Salmonelozu najčešće uzrokuje hrana životinjskog porijekla - jaja, mlijeko i meso, ali i biljna hrana zagađena salmonelom.

Iz Agencije podsjećaju da su za službene kontrole zdravstvene ispravnosti hrane životinjskog porijekla na tržištu BiH nadležni inspekcijski organi entiteta, kantona i distrikta Brčko, dok pri uvozu u BiH službene kontrole sprovodi granična veterinarska inspekcija pri Kancelariji za veterinarstvo BiH.

(Srna)

KOMENTARI4
POŠALJITE PORUKU

Jajara

20.04.2017 16:05

Jok nema...

Mesar

20.04.2017 17:39

Znate li kako je pasteta dobila ime ? Pa steta je baciti !

Direkt

20.04.2017 19:59

Nema zaražene piletine, kao ni piletine.

Predrag

21.04.2017 00:08

Ne zaboravite cinjenicu da u nasoj "nazovi" drzavi ne postoji laboratorija koja bi to utvrdila. To sto pricaju ti majmuni je prica "napamet"!!!!!

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.