U BiH nema zaražene piletine

Na tržištu BiH nema piletine proizvođača "Perutnina Ptuj" koja je zaražena salmonelom, potvrđeno je Srni u Agenciji za bezbjednost hrane BiH.

Bosna i Hercegovina 20.04.2017 | 14:55
U BiH nema zaražene piletine
Kompanija "Perutnina Ptuj BH" iz Breze obavijestila je Agenciju za bezbjednost hrane BiH da nije uvozila niti distribuisala na tržište BiH artikl - pileća prsa sa kostima bez kože, čiji je datum proizvodnje 29. mart, a koji je povučen sa tržišta Hrvatske zbog prisustva bakterije salmonela.

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske saopštilo je 15. aprila da se sa tržišta povlače pileća prsa sa kostima bez kože "Perutnine Ptuj", čiji je datum proizvodnje 29. mart, zbog prisustva salmonele.

Uzorkovanje je provedeno u mesnici "Perutnina Ptuj - Pipo" u Zagrebu i tom prilikom je utvrđena bakterija salmonela.

Salmoneloza je zarazna bolest uzrokovana bakterijom iz grupe salmonela. Salmonelozu najčešće uzrokuje hrana životinjskog porijekla - jaja, mlijeko i meso, ali i biljna hrana zagađena salmonelom.

Iz Agencije podsjećaju da su za službene kontrole zdravstvene ispravnosti hrane životinjskog porijekla na tržištu BiH nadležni inspekcijski organi entiteta, kantona i distrikta Brčko, dok pri uvozu u BiH službene kontrole sprovodi granična veterinarska inspekcija pri Kancelariji za veterinarstvo BiH.

(Srna)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Jajara

20.04.2017 14:05

Jok nema...

ODGOVORITE
Name

Mesar

20.04.2017 15:39

Znate li kako je pasteta dobila ime ? Pa steta je baciti !

ODGOVORITE
Name

Direkt

20.04.2017 17:59

Nema zaražene piletine, kao ni piletine.

ODGOVORITE
Name

Predrag

20.04.2017 22:08

Ne zaboravite cinjenicu da u nasoj "nazovi" drzavi ne postoji laboratorija koja bi to utvrdila. To sto pricaju ti majmuni je prica "napamet"!!!!!

ODGOVORITE