Analiza: Šta Partizan radi kada ne ide...?!

Prekidi i njihova raznovrsnost postali su moćno oružje crno-belih pod komandom Marka NIkolića.

Fudbal 20.04.2017 | 22:30
Analiza: Šta Partizan radi kada ne ide...?!
Iz fabrike "Zemunelo" izašao je još jedan proizvod. Njegova unapređenja verzija.

Umeo je Marko Nikolić pre dve sezone da Partizanove rezultate bazira, između ostalog, na prekidima, ali je naspram sebe imao čoveka koji ga je u tom segmentu rezultatski nadmašio. Slavišu Stojanovića, tadašnjeg trenera Crvene zvezde. Sad nema takvu konkurenciju. Ima, i dalje, recept, kako se prave rezultati, pa je na fudbalsko tržište plasirao produkt pod nazivom "prekid igre 2016/2017". 

Potrošači su navijači crno-belih, lišeni brige ako njihovom timu ne ide iz "otvorene igre", jer će gol, pre ili kasnije, dati kad ona stane. Tako je bilo u večitom derbiju (strelciLeonardo iz slobodnog udaravca i Tavamba posle kornera), čime je ulepšana zbirka pogodaka koje je ekipa iz Humske postigla na ovaj način.

Konkretno: u aktuelnoj sezoni Partizan je dao 69 golova u prvenstvu (62)  i kupu (sedam), od toga je čak 25 palo posle prekida!

Specijalnom oružju, tako moćnom u savremenom fudbalu, Partizanovi fudbaleri pribegavaju kad ne mogu pasom, akcijama kao lo loju ili na način koji se publici više dopada da stignu u kazneni prostor protivnika. Onda se oslone na pozicionu igru i nema brige. Štaviše, od tih 25 golova čak 14 je palo pri nepovoljnom rezultatu za crno-bele. Dok je nerešeno ili kad rival vodi, što se može tumačiti dvojako: da "Plan A" često ne funkcioniše, kao i da uvek postoji "Plan B".

Alternativni način ugrožavanja protivnika najubojiti je iz vazduha. Posle kornera. Tako je Partizan deset puta matirao rivale. Šest komada dao je iz jedanaesteraca, a pet direktnim šutevima iz slobodnih udaraca (sve Leonardo). Još tri gola su posledica centaruševa iz slobodnjaka, dok je jednom i indirekt bio delotvoran za crno-bele (Đurđević u četvrtfinalu kupa protiv Voždovca).

Kao što su lideri ekipe u većini statističkih kategorija, tako su se Leonardo da Silva Soza iUroš Đurđević pozicionirali i kao najprecizniji prilikom prekida. Brazilac je dao osam golova dok igra miruje, novopečeni A reprezentativac Srbije sedam, po dva imaju Valeri Božinov i Leandre Tavamba, dok su jednom bili precizni Nemanja Mihajlović, Nikola Milenković, Miroslav Radović, Nemanja Miletić, Bojan Ostojić i Nikola Đurđić.

A svega toga ne bi bilo bez centaršuteva Marka Jankovića, Alena Stevanovića ili SašeMarjanovića, sposobnih da nameste šansu. Često i gol.

Širok spektar mogućnosti kad ne ide...

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar