Analiza: Fudbalski aikido!

Ono što smo gledali sinoć nije bio parkirani autobus. To je bilo Juventusovo umetničko neutralisanje protivnika.

Fudbal 20.04.2017 | 19:00
Analiza: Fudbalski aikido!
"Aikido je japanska borilačka veština koja ujedinjuje veliki broj tehnika koje koriste principe energije i pokreta da bi preusmerili, neutralizovali i kontrolisali napadača. Zato što aikido tehnike omogućavaju stalno kretanje tokom izvođenja, neki veruju da aikido može da predvidi više istovremenih napada. Ako se tehnika pravilno izvede, veličina i jačina protivnika nije bitna..."

A šta smo drugo gledali sinoć na veličanstvenom travnatom pravougaoniku Nou Kampa? Zapravo, pravougaonik jeste bio, ali nije bio travnat. Ne. Pogrešno smo mi to videli. Bila je to strunjača. Mesto gde nema laži, nema prevare. Ili si jači i biješ, ili ćeš biti prebijen. Pa kom obojci, kom opanci. Na kraju, Barselona je bila ta koja leži, a Juventus taj koji se smeje poput porcelanskog keza svog vođe Điđija.

Juventus jeste zaključao Barsu, ali to nije bilo parkiranje autobusa. Daleko od toga. To je bilo umetničko neutralisanje protivnika Stare dame. Elegantno. Graciozno. Sigurno. Temeljno. Na neki čudan način, iako je defanzivni fudbal u pitanju, lepo za oko.

Alegrijevi borci su napadali - braneći se. Kao u pomenutoj boričalkoj veštini. Kada bi god Barsa srljala u napad, Juve bi se izmakao pa joj izvrnuo ruku uz bolan jauk sa tribina preko 96.000 posmatrača. Kada god bi Nejmar ili Mesi krenuli u karakteristične prodore, za tili čas bi Kvadrado hitao u kontranapad, a Iguain poput naoštrenog geparda motrio na ranjenu žrtvu.

Za tili čas napadač je gutao prašinu strunjače. Na svaki njegov napad, defanziva je imala jednostavan odgovor. Autobus se ne parkira sa takvog elegancijom. 

Zanimljivo je kako su se Juventusove linije kretale u odbrani.

Poslednjih meseci je popularno da se u zadnjoj liniji igra sa tri igrača, u formaciji 3-5-2, međutim, Masimilijano Alegri je baš u svom tom pomodarstvu sa svoje tradicionalne odbrane sa tri u zadnjoj liniji prešao na četiri odbrambena fudbalera u odbrani. U momentu kada recimo Antonio Konte osvaja Premijer ligu sa tri u odbrani.

I to se pokazalo kao vrhunski potez italijanskog stručnjaka. Od te promene, 15. januara ove godine posle poraza od Fjorentine, Juventusova odbrana je daleko manje ranjivija. Nedavno je i Bonuči govorio o tome i istakao da u ovog formaciji on i pajtaši ostavljaju daleko manje "livade" iza sebe kada izađu na 30-40 metara od svog gola.

Ispred ta četiri jonska stuba, stoje Pjanić i Kedira. Momci koji su tu da pretrče kilometre i budu prva linija odbrane. Jasno, Kvadrado je bio zadužen za kontre, a Pipita i Dibala da ga "umuvaju" ako budu stigli. Namerno smo izostavili Mandžukića. Jer, tog čoveka je teško negde svrstati. On je bio horizontalna linija za sebe. U jednom momentu smo ga primetili kako na levom odbhrambenom beku čuva Mesija ispred svog šesnaesterca. Toliko... I kada sve to prođete, čeka vas ni manje ni više nego Bufon. Pa, onda je jasno kroz kakvu Golgotu prolaze njihovi protivnici.

I kao duhovni učitelj tu je Alegri. Njegova izjava posle meča vam sve govori. Stavio je akcenat na 75. minut meča kada je Andrea Barzalji zamenio Paula Dibalu.

"Kada je Andrea ušao u igru imao sam osećaj da smo mogli da igramo ceo dan i da ne primimo gol".

Koliko je zapravo jaka Juventusova odbrana? 

Dovoljan je podatak da Stara dama u poslednjih osam (skoro devet) SATI loptanja u Ligi šampiona nije primila nijedan jedini gol. Ni-je-dan! 

Juventus je primio samo dva pogotka u 10 evropskih utakmica ove sezone (po jedan od Sevilje i Liona u grupnoj fazi). Porto i ovakva (svemoćna i surova) Barselona su ostali na nuli u celom dvomeču.

Dakle, nije važna jačina protivnika ako se tehnika izvodi pravilno. A Juventus ima najbolji defanzivnu tehniku na svetu. 

Krenite na njih, polomiće vam ruku.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action images

Komentari / 0

Ostavite komentar