Analiza - Kraj leta u biznis klasi: Kako je mali klub dokazao da mnogo vrijedi?!

Fudbalski san nije ugasio očajan učinak u Premijer ligi ove sezone, on je završen tek sinoć, nakon istorijskog pohoda u elitnom klupskom takmičenju.

Fudbal 21.04.2017 | 00:00
Analiza - Kraj leta u biznis klasi: Kako je mali klub dokazao da mnogo vrijedi?!
Mnogi su nakon Lesterovog očajnog starta u ovoj sezoni naglo presavili tabak i počeli da osporavaju sve ono što su Lisice uradile u prošloj sezoni. Titula koju su osvojili nazivana je slučajnom, čak i nameštenom, ali je onda taj isti tim svima još jednom stavio do znanja da u sebi ima šampionsku nit. Lester se sa istim tim Džejmijem Vardijem, Rijadom Marezom, Vesom Morganom i Denijem Drinkvoterom do poslednjeg daha sinoćne utakmice sa Atletikom iz Madrida na King Pauer stadionu borio za produžetak evropskog puta i herojski poginuo.

Fudbalski san nije ugasio očajan učinak u Premijer ligi ove sezone, bajka je završena tek sinoć, nakon istorijskog pohoda u elitnom klupskom takmičenju. Bezobrazluk koji ih je krasio prošle sezone, ove su iskoristili samo u Ligi šampiona, dok su u prvenstvu dugo išli protiv sebe i Ranijerija, a tek nakon njegovog odlaska konačno su prekinuli štrajk u svlačionici i pokazali zbog čega sa sobom još uvek nose titulu zvaničnog šampiona Engleske.

Osvajanje prvog mesta u Grupi G mnogi su karakterisali kao posledicu okršaja sa nedovoljno kvalitetnim protivnicima, što donekle i jeste tako, ali šta onda reći za osminu finala, gde su eliminisani specijalisti nokaut faze evropskih takmičenja iz Sevilje. Niko ekipi Krega Šekspira ni tada, baš kao ni protiv Atletiko Madrida, nije davao gotovo nikakve šanse, ali je ona umalo priredila dva velika čuda.

Šekspir je s razlogom zaradio seriju hvalospeva na svoj račun zbog fenomenalnog niza rezultata, ali je jasno da je ovaj tim prelomio sam u sebi i rešio potvrdi kvalitet.

“Možemo da budemo ponosni zbog igre i svega onoga što smo uradili u ovom takmičenju. Bilo je ludo! Pre pet godina nismo bili ni blizu ovoga gde se sada nalazimo. Ovo je bilo posebno putovanje. Sada kada smo osetili kako sve to izgleda ovo će probuditi još veću glad u timu. Nadam se da sledeće sezone možemo da napravimo novi iskorak i vratimo se u Ligu šampiona”, rekao je temperamentni Drinkvoter.

Mnogi na King Pauer stadionu verovatno još uvek nisu ni sveni koliku su zapravo privilegiju imali što su se ove sezone našli u prilici da zaigraju u Ligi šampiona, jer je zaista teško više očekivati da će Čelsi, Mančester junajted i ostali engleski giganti sebi dozvoliti da im se u borbu za izlazak na veliku scenu ponovo umeša još neki putnik bez karte za biznis klasu.

Lisicama bi mogla da bude presudna baš sledeća sezona, a ključno baš ovo leto, jer će mnogi istaknuti prvotimci iz ove dve sezone poželeti da zaigraju na većoj pozornici i jačim timovima, kao što je to uradio najbolji igrač ovog tima iz prošle sezone N'Golo Kante. Lester će biti pred velikim ispitom, jer će morati svima da dokaže da je izrastao u stabilan klub i da nije samo jedan od onih koji su protutnjali Premijer ligom i nestali bez traga.

“Ceo klub, od navijača, igrača i vlasnika može da bude izuzetno ponosan. Nije diskreditujuće kada budete eliminisani od tima takvog kalibra. Rekao sam igračima moraju da žele više od ovoga što su učinili i oni su se složili sa tim. Svi igrači žele da igraju na najvišem nivou, a Liga šampiona je taj najviši novo. Ipak, prvo moramo da se vratimo pobedničkim navikama u Premijer ligi”, rekao je Šekspir.

Lesterovi navijači su na prvu šampionsku titulu čekali 132 godine, a na novi izlazak na evroscenu od septembra 2000. godine i eliminacije od Crvene zvezde u prvom kolu Kupa UEFA. Nova tolika pauza bi bila definitivno predugačka Lisice, jer bi to značilo da bi klub ponovo morao da krene od samog početka.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action images

Komentari / 0

Ostavite komentar