EL: Tamo gdje je Zvezdi bilo mjesto...!

Okršaj najboljeg tima ligaškog dela sezone i ekipe koja je u poslednjem trenutku obezbedila plasman u četvrtfinale elitnog takmičenja.

Košarka 19.04.2017 | 18:15
EL: Tamo gdje je Zvezdi bilo mjesto...!
Osmo mesto u ligaškom delu Evrolige po svim košarkaškim i sportskim parametrima bilo je rezervisano za Crvenu zvezdu, koja je igrom u ovoj sezoni zaslužila da se nađe u TOP 8 fazi Evrolige, ali je tamo ipak otišla Darušafaka, koja serijom pobeda u samoj završnici takmičenja došla do prilike da u diretnom okršaju iz dalje borbe izbaci ekipu DejanaRadonjića. Ipak, sudbina nije nimalo pomilovala sastav Dejvida Blata, koji će u četvrtfinalu odmeriti snage sa devetostrukim prvakom Evrope (21.00, Sportklub 1), Real Madridom. Ekipom koja je u dosadašnjem toku sezone imala najmanje rezultatskih oscilacija.

Na prvi pogled deluje da u ovoj seriji ne bi trebalo da bude prevelike dileme - Real je izraziti favorit i ne bi bilo nikakvo čudo ako kartu za F4 overi već posle tri utakmice. Međutim, oba tima su u pobednonosnim serijama, a Real ima čak osam nanizanih pobeda, jednu više od Darušafake. Pored toga, ekipa iz Istanbula je već pokazala da može da se nosi sa sastavom Pabla Lasa, kojeg je savladala na svom terenu krajem prošle godine.

„Prva utakmica u seriji dikitra sve. Prvi meč kod kuće stvara veći pritisak na domaći tim, ali takođe može da poveća samopouzdanje. Znamo koliko su teški rivali u ovoj fazi takmičenja, Darušafaka ima jake igrače u igri jedan na jedan. Mnogi igrači mogu da pogode, tu su Vilbekin, Vonamejker, Klajburn, Anderson. Takođe, izuzetno su snažni i u odbrani. Imam veliko poštovanje prema Dejvidu Blatu, radio je u mnogim zemljama i uspeo da prenese ideju na svoje igrače“, rekao je Laso.

Ipak, potpuno druga priča je kad Kraljevski klub igra u Madridu, jer ono što odmah upada u oko jeste činjenica da je Real ove sezone ostvario samo jedan poraz na svom terenu i to još na samom startu sezone od Baskonije u drugom kolu Evrolige. Poređenja radi, Darušafaka za evropski trijumf na strani tokom 40 minuta utakmice ne zna u ovoj godini. Tačnije, još od brejka protiv Fenera 21. decembra! Ne računajući nedavnu pobedu nad Bambergom posle produžetka u pretposlednjem kolu, to je niz od osam utakmica. Svaki put sastav Dejvida Blata primao je bar 81 koš, a neretko i preko 90 poena. Mada je uglavnom i ubacivao preko 80 poena. Ispod te granice istanbulski klub išao je samo dva puta.

„Mi smo sada u plej-ofu, grupi elitnih timovam, najboljoj mogućoj konkurenciji. Uzbuđeni smo što ćemo predstavljati Darušafaku protiv Real Madrida. Oba tima se dobro poznaju, oba su gladna i ambiciozna da nastave sezonu. Mi smo spremni da se takmičimo i damo sve od sebe za naš klub, naše navijače i tursku košarku“, rekao je Blat.

Velika briga za Darušafaku predstavlju i brojne oscilacije u igri, gde se često dešava da ekipa dugo gubi dvocifrenom razlikom, pa da u poslednjoj četvrtini "vadi fleke". To protiv Reala neće proći. Ne treba podsećati na činjenicu da Real ima drugu najefikasniju ofanzivnu liniju sa čak 86 poena u proseku. Opet, činjenica je i da su napadi oba tima daleko bolji deo od same odbrambene linije, te da se oba sastava uzdaju u dugačke klupe i raznovrstan arsenal oružja.

Real je kompletniji, kompaktniji, kvalitetniji. U Lasovom timu se dobro zna „ko pije, a ko plaća“. Srce i dušu tima predstavlja nestvarni lider Serhijo Ljulj, koji je prosečno ove sezone postizao 16,1 poen i imao 5,9 asistencija. Ipak, nema sumnje da je pravi performans sačuvao za odlučujuće mečeve ove sezone, koji startuju koliko već večeras.Ljulj je lider, ali i ostali drže konstantnu formu. Rendolf, Ajon i Dončić igraju dobro tokom čitave sezone, ali tu je i nekolicina vanserijskih igrača koji mogu da naprave prevagu u bilo kom trenutku.

Sa druge strane Blat se pre svega oslanja na „prvu petorku“ i uzak broj igrača, ali ako se u jednom od prva dva meča dogodi da „polude“ Vilbekin, Vonamejker, Anderson iliKlajburn, svašta bi moglo da se desi u španskoj prestonici.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar