Vaskršnja duhovna akademija u Brocu

Povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Vaskrsa u semberskom selu Brodac održana je tradicionalna kulturna manifestacija pod nazivom „Vaskršnja duhovna akademija“, kojoj je prisustvovao veliki broj predstavnika političkog, javnog i kulturnog života Semberije.

Republika Srpska 19.04.2017 | 16:51
Vaskršnja duhovna akademija u Brocu
Za trinest godina postojanja, akademija je ušla u kalendar značajnih kulturnih manifestacija grada Bijeljine i uvijek se održava na Vaskršnji ponedjeljak, koji je nekada bio molitva – seoska preslava.

"Gradska uprava podržava ovu manifestaciju koja je rijetka u našim selima, a najviše zbog toga što je pripremaju i izvode mještani, od najmlađih do najstarijih. Ona je prerasla međe sela Brodac i poznata je u cijeloj našoj ravnici", kaže gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

"Skupština grada Bijeljine prepoznala je značaj i kvalitet ove akademije, kojoj je draž što u njoj učestvuju i najmlađi stanovnici ovoga sela. Da je zaista riječ o značajnoj manifestaciji, potvrđuje i podatak da se održava dugi niz godina", rekao je predsjednik skupštine grada Bijeljina Slaviša Marković.

Kulturno stvaralaštvo u Brocu ima tradiciju dugu više od 150 godina, od kada je u ovom selu pred njegovom crkvom brvnarom svoje stihove govorio i najveći srpski epski pjesnik Filip Višnjić.

Organizovani rad u kulturnom stvaralaštvu počeo je dolaskom u ovo selo, dvadesetih godina prošlog vijeka, učitelja Dušana Baranina, potonjeg književnika, koji je u Brocu napisao tri romana.

"Odabrali smo Vaskršnji ponedjeljak za održavanje akademije, jer je taj praznik bio nekada, kada su u ravnicu došli naši preci. Ovo je i prilika da pokažemo svima šta radimo i kako stvaramo u Brocu. Sada se o kulturnom stvaralaštvu brine naše kulturno-umjetničko društvo koje nosi ime sela, napominje predsjednik MZ Brodac Vladan Panić.

Tradiciju kulturnog stvaralaštva Bročani su nastavili i u ostalim mjestima gdje žive, pa tako i u Subotici u kojoj je više od 250 porodica Bročana.

U Subotici smo imali sličnu manifestaciju ne znajući da se i u našem selu održava ovakva akademija. Vjerujem da je očuvanju tradicije među mladima pomogla i nastava vjeronauke, kaže Milan Matić, organizator „Bročanijade“ u Subotici.

BN televizija

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Realno

21.04.2017 00:05

Jel to duhovno kad Mico hvata konobaricu za sise u Borcanskom lokalnom kaficu.

ODGOVORITE