Bura zbog filma o Jasenovcu

Ispred stare zagrebačke vijećnice danas su održana dva skupa, jedan protiv i jedan za dodjeljivanje nagrade grada Zagreba reditelju filma "Jasenovac-istina" Jakovu Sedlaru.

  • Vijesti
  • Region


Da Sedlar dobije ovogodišnju nagradu grada Zagreba je prijedloga Odbora za javna priznanja, a o tom prijedlogu će se odlučivati na posljednjoj sjednici ovog saziva gradskog parlamenta.

Grupa koja podržava prijedlog Odbora da Sedlar dobije ovogodišnju nagradu na protest je došla sa zastavama Hrvatske, dok je grupa koja je protiv nosila transparent "Dosta je ustaštva".

Protiv prijedloga da nagradu grada Zagreba dobije Jakov Sedlar protestovalo je desetak aktivista iz koalicije Zagreb je naš!, Nove ljevice i Radničke fronte. U ime njih Rada Borić je rekla da su se okupili ispred gradske skupštine da bi protestom uputili poruku onima koji će danas glasati o tom prijedlogu.

"Smatramo da je Jakov Sedlar falsifikovao istinu i da ne zaslužuje nagradu", poručila je i dodala da je gradonačelnik Milan Bandić to napravio namjerno da se nagrada dodijeli takvom čovjeku.

Oni su rekli i da se nisu okupili u velikom broju zbog toga što bi brojniji skup morali da prijavljuju policiji.

Nasuprot njima ispred gradske skupštine bila je druga grupa Zagrepčana koji su došli da daju podršku prijedlogu da Jakov Sedlar dobije nagradu grada Zagreba.

U ime te grupe Zorica Gregurić je izjavila da su došli spontano kada su juče čuli da će taj prijedlog biti na dnevnom redu današnje skupštinske sjednice.

"Došli smo ovde da damo podršku našem proslavljenom hrvatskom režiseru, čoveku koji je dobio brojne nagrade i koji je snimio filmove s tematikom od koje su mnogi bežali jer je škakljive prirode", rekli su.

On se, smatraju, uhvatio hrabro u koštac s tom temom i doista je objektivno prikazao stanje, potkrijepljujući prikaz dokumentacijom i činjenicama.

Inače, protiv dodjeljivanja nagrade Sedlaru izjasnili su se Antifašisti Hrvatske i predstavnici srpske i jevrejske zajednice.

Tim povodom otvoreno pismo gradskim ocima uputio je Efrain Zurof, direktor Centra Simon Vizental, koji takođe smatra da Sedlar ne treba da bude dobitnik nagrade.

(Tanjug)

KOMENTARI2
POŠALJITE PORUKU

NDH

19.04.2017 16:57

UUuuu što srbi bespotrebno politiziraju Jasenovac.

Ustaska Posla ko ih j........ samo mi Srbi / kraijsnici znamo kako nam je bilo 41-45 u nasoij Kraijni u nasoij Otazbini zivela RSK

Kraijsnik

19.04.2017 17:15

Razvoj: NEST387

© Aleksandar Kamenjašević 2016.
Sva prava zadržana.