Obilne padavine, brojni kvarovi

U BiH danas će biti hladno sa snijegom u brdsko-planiskim predjelima, dok će u nižim padati kiša, susnježica ili snijeg.

Bosna i Hercegovina 19.04.2017 | 09:50
Obilne padavine, brojni kvarovi
Padavine će biti jače ujutru, a tokom dana će postepeno slabiti, saopšteno je iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske. Duvaće umjeren do jak sjeverni vjetar.

Najviša dnevna temperatura vazduha biće od tri do 10, na jugu oko 12 stepeni Celzijusovih, a u višim predjelima oko nule.

Temperatura vazduha izmjerena u sedam časova: Han Pijesak i Čemerno minus tri, Sokolac minus dva, Mrkonjić Grad i Rudo nula, Bijeljina, Doboj i Ribnik dva, Banjaluka, Prijedor i Novi Grad tri, a u Trebinju šest stepeni Celzijusovih.

Količina padavina u protekla 24 časa prema mjerenjima meteoroloških stanica: Ribnik 38,8 litara po metru kvadratnom, Nevesinje 31, Drinić 17,2 i Trebinje 6,1 litar po metru kvadratnom.



Većina potrošača na području Sokoca ostalo je bez električne energije zbog snijega koji je padao tokom noći.

Tehnički upravnik sokolačke Radne jedinice "Elektrodistribucije" Pale Bojan Knežević rekao je Srni da električnu energiju trenutno ima samo uži dio gradskog naselja Sokolac, odnosno 1.600 potrošača.

"Strujom će ubrzo biti snabdjeveno i prigradsko naselje Brdo-Laze, dok su svi ostali potrošači bez električne energije", rekao je Knežević.

On kaže da je u toku otklanjanje kvarova i da su svi elektromonteri na terenu.

"Do prekida u snabdijevanju električnom energijom došlo je zbog mokrog snijega koji se zadržao na elektrovodovima i doveo do njihovog pucanja, dok je u šumovitim predjelima drveće pod težinom snijega padalo na elektrovodove", kaže Knežević.

Visina snijega na Sokocu trenutno iznosi oko 30 centimetara.

Opštine Bileća i Berkovići od sinoć su bez struje zbog kvara na transformatoru koji je u vlasništvu "Elektroprenosa BiH", rekao je  izvršni direktor "Elektro-Hercegovine" za tehničke poslove Nebojša Rikalo.

Ekipe preduzeća "Elektroprenos BiH" su na terenu.

BROJNI KVAROVI

Sve radne jedinice "Elektrodistribucije Pale" u proteklih 12 časova evidentirale su veliki broj kvarova na srednjenaponskim dalekovodima.

Na području opštine Rogatica trenutno su bez napona dalekovodi "Matino brdo" i "Kozići" i kompletno područje Mjesne zajednice Borike, rečeno je u Dispečerskom centru "Elektrodistribucije Pale".

Na području opštine Sokolac u kvaru su dalekovodi "Kaljina" i "Novo Selo", a bez napajanja je dio dalekovoda "Unis" i kompletni Žljebovi.

U kvaru je dalekovod "Sokolac" koji napaja Mjesnu zajednicu Mokro i područja opštine Istočni Stari Grad.

Na području opštine Istočno Novo Sarajevo u kvaru su dalekovodi "Tilava" i "Ivanić", a bez napona je područje Mjesne zajednice Vojkovići u opštini Istočna Ilidža.

Na području opštine Trnovo u kvaru je dalekovod "Kijevo", a u Foči je bez napona kompletno područje Mjesne zajednice Miljevina i dalekovod "Slatina".

U Dispečerskom centru kažu da su ekipe na terenu, gdje otklanjaju kvarove.

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar