Nema političke volje za gradnju

Zamjenik direktora Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) Bosne i Hercegovine Radivoje Trbić potvrdio je danas novinarima u Sarajevu da građevinska dozvola za izgradnju objekta u kojem bi trebalo da bude smještena Agencija ističe 10. oktobra. Tvrdi da za rješenje trajnog smještaja Agencije nema političke volje.

Bosna i Hercegovina 18.04.2017 | 17:51
Nema političke volje  za gradnju
- Ukoliko odmah ne bude raspisan tender za izgradnju objekta, koji je otvoreni postupak i dugo traje, može se dogoditi da ne izaberemo izvođača do tog roka, a onda kad istekne građevinska dozvola, mi je više nemamo, po zakonu o građenju ona se ne može produžiti - upozorio je Trbić.

Pojasnio je da je došlo do izmjene određenih zakona koji predviđaju drugačije projektovanje, tako da bi se moralo ponovo ići u ponovnu drugu proceduru dobijanja građevinske dozvole što bi trajalo najmanje godinu ili godinu i po dana.

Objekt bi se trebao graditi na zemljištu bivše vojne neperspektivne imovine, kasarne u Trapistima, a to zemljište dodijeljeno je Vladi Republike Srpske s kojom IDDEEA ima ugovor o građenju objekta koji bi bio u vlasništvu Agencije, a zemljište u vlasništvu Vlade Republike Srpske.

- To zemljište bi trebalo da uredi IDDEEA, ali zakup neće plaćati. Dakle, iznajmljivanje zemljišta je na 99 godina i objekta bez naknade - kazao je Trbić i dodao da je projektna vrijednost objekta s opremanjem 22,5 miliona KM.

Iznio je mišljenje i da za rješenje ovog pitanja, odnosno za trajni smještaj Agencije koja čuva sve lične podatke građana BiH nema političke volje.

Upozorio je da uslovi u kojima IDDEEA radi nisu adekvatni jer su u njima visoko sofisticirane mašine pomoću kojih se unose podaci, a sada ne postoje propisani uslovi u kojima treba da se vrši takva personalizacija, pogotovo za rad servera koji ne smiju stati s radom.

- Ugroženi smo u razvojnom smislu jer ne možemo planirati zanavljanje niti širenje, s druge strane mi ne znamo dokle ćemo biti u privatnom prostoru, privatnik može da nam da otkaz. Premještaj takve institucije nije lak jer ona mora raditi 24 sata - naglasio je Trbić.

Bez obzira na sve te probleme, Trbić je potvrdio da su podaci građana sigurni, jer serveri rade pomoću aplikacija koji su u skladu s najvišim standardima.

(Fena)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Kasarna Trapisti

18.04.2017 17:23

Na tom mjestu je trebalo graditi (da je bilo razuma, a nije), novu bolnicu ZFMR "Zotovic"! Ali je lopov Goran Talic pocinjao neke ludacke gradjevinske zahvate u krugu samostana Trapisti i sada ta zgrada zjapi avetinjski pusta. Istovremeno u Slatini pere pare gradnjom nekakvih objekata, koji odudaraju i od namjene i od ambijenta. Jedino sto je uspio da onemoguci razvoj turizma u Slatini, za sta bi u rodnoj Piskavici bio lincovan! Ali, sta cete Talic je kadar SNSD-a, moze mu se.

ODGOVORITE
Name

Re

18.04.2017 18:20

Ne sumnjam u to sto navodiš , al ovdje je nesto drugo problem, po svaku cijenu se želi agencija prebaciti u Fed. Ne želi se investirati 20 mil. U RS.

Name

!!!

18.04.2017 17:51

Nije u interesu Sarajevu da se gradi u BL. Sve agencije koje su smještene u RS pokušavaju se maksimalno diskreditirati!!

ODGOVORITE