Borba za Esmino nasleđe

Esma ima puno sestrića i bratanaca od svojih sestara i braće, svima je pomagala ceo život i brinula se o njima. Oni su već angažovali advokate i boriće se za svoja prava -ističe pevačica Vaska Jankovska, bliska prijateljica Esme Redžepove

  • Magazin
  • Zabava


Rodbina kraljice romske muzike Esme Redžepove Teodosievske, koja je umrla 11. decembra prošle godine, boriće se za njenu imovinu, koju je ona, prema nedavno otvorenom testamentu, podarila državi Republici Makedoniji, tvrdi skopski Fokus.

U emisiji za Radio Slobodnu Makedoniju, Zorana Kostovska, bliska saradnica Esme i predsednica humanitarnog udruženja „Kraljica Esma i Stevo Teodosijevski“ je izjavila da je Esma svu svoju imovinu ostavila Makedoniji.

Esma je sredinom juna prošle godine počela da piše testament. Još tada je rekla da će svu svoju imovinu, odnosno njenu kuću u kojoj je smešten Muzej i Dom humanosti i umetnosti „Stevo i Esma Teodostievski“ blizu tvrđave Kale u Skoplju, ostaviti Makedoniji. Muzej, koji je bio i dom Esme, ima 750 kvadratnih metara i dvorište oko 1.300 kvadrata.

Fokus doznaje da će se koplja lomiti upravo oko njene kuće-muzeja, ali i autorskih prava njene bogate muzičke riznice.

Odmah nakon otvaranja testamenta, na svom Fejsbuk profilu oglasila se pevačica Vaska Jankovska, bliska prijateljica Esme i dugogodišnji član muzičke ekipe Gorana Bregovića, izražavajući sumnju da je testament – lažan.

– Ja sam bila veoma bliska sa Esmom, zato sam i uzela pravo da reagujem. Esma ima puno sestrića i bratanaca od svojih sestara i braće, svima je pomagala ceo život i brinula se o njima. Oni su već angažovali advokate i boriće se za svoja prava. Kao njeni najbliži krvni srodnici, smatram da njima treba da pripadne kuća, a ne verujem da je Esma ostavila testament i da sve poklanja državi. Mislim da bi autorska prava trebao da dobije Simeon Atanasov, koji je bio pored Esme tokom njenih koncerata i nastupa, i koji se brinuo o njenoj karijeri. Ne znam odakle je izašao testament, ali ne verujem da bi Esma potpisala takvo nešto. Stalno sam bila pored nje. Znam da je htela imovinu da ostavi unucima, brinula se o njima – izjavila ja za Fokus, Vaska Jankovska i nastavila:

– Ako neko misli da ovo što govorim nije istina, ja i na sudu mogu puno toga reći. Znam puno stvari koje mi je govorila i poveravala Esma, a i kao njena prijateljica gledala sam šta joj se dešavalo poslednjih godina života – rekla je ona i dodala se bitka vodi između dece sestara i braće Esme, sa jedne, i humanitarnog udruženja „Kraljica Esma i Stevo Teodosijevski“, sa druge strane, a ne između njene usvojene dece.

Adnan Redžepov, unuk Esminog brata, koji živi u Nemačkoj, Fokusu je potvrdio da će porodica tražiti svoja prava. I menadžerski tim Esme, Vesna Đorđievska i Simeon Atanasov su potvrdili da postoje problemi između porodice Esme i humanitarnog udruženja oko njenog nasleđa.

– Ja i Simeon smo rešili da se distanciramo od svega toga. Vidimo da će familija i humanitarno udruženje jedni drugima oči povaditi. Neka dokazuju po sudovima ko je u pravu, a ko ne. Mi kao “VC Music Production” smo van toga. Želimo da sačuvamo lepe uspomene na Esmu. Mi ćemo poštovati sve što se potvrdi da je bilo po njenoj volji – izjavila je Vesna Đorđievska.

(Telegraf)

KOMENTARI0
POŠALJITE PORUKU

Razvoj: NEST387

© Aleksandar Kamenjašević 2016.
Sva prava zadržana.