Pravobranilaštvo vrši pritisak?

Zamjenik direktora Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske Srđan Radulj rekao je da je u dopisima koje je Uprava dobijala od Pravobranilaštva BiH u vezi sa perspektivnom vojnom imovinom u Han Pijesku kontinuirano naglašavano da nesprovođenje presude Suda BiH predstavlja krivično djelo, čime je vršen neprimjeren pritisak.

Bosna i Hercegovina 17.04.2017 | 13:56
Pravobranilaštvo vrši pritisak?
"Ovakvim dopisima, koje je potpisivala bivši pravobranilac BiH Medina Vilić, se prema mom mišljenju, vršio neprimjeren pritisak na Upravu i sve one koji postupaju prema zahtjevu Pravobranilaštva BiH", rekao je Radulj, odgovarajući na pitanje o zahtjevu Pravobranilaštva BiH za knjiženje vojne imovine u Han Pijesku po presudi Suda BiH, kao i o svim drugim zahtjevima za knjiženje perspektivnih vojnih lokacija u Republici Srpskoj na BiH. 

On je podsjetio da je pravosnažnom sudskom presudom Suda BiH u predmetu Han Pijesak naloženo Upravi da izvrši knjiženje određenih katastarskih čestica odnosno parcela na BiH.

"Postupajući u prvostepenom i drugostepenom upravnom postupku, utvrđeno je da postoje određene manjkavosti u toj presudi zbog čega je ona formalno-pravno nesprovodiva u evidenciji koju vodi Uprava. Za sada nemamo informaciju da li je Pravobranilaštvo BiH pokrenulo upravni spor protiv konačnog rješenja Uprave pred nadležnim okružnim sudom u Republici Srpskoj", rekao je Radulj. 

Kada je riječ o podnesenim zahtjevima koji se tiču ostalih perspektivnih vojnih lokacija u Republici Srpskoj, Radulj je rekao da su područne jedinice Uprave zaprimile 11 ovih zahtjeva. 

"Postupanje po ovim zahtjevima je u toku, tako da ne mogu da komentarišem ove predmete. U svim predmetima će se primjenjivati zakonodavstvo Republike Srpske u ovoj oblasti, a prije svega Zakon o stvarnim pravima i Zakon o premjeru i katastru Republike Srpske", rekao je Radulj. 

Prema njegovim riječima, pitanje vojne, a i državne imovine u BiH je aktuelno od 1995. godine, a da bi se riješilo Parlamentarna skupština BiH mora donijeti zakon kojim bi regulisala ovo pitanje, što je i potvrdio Ustavni sud BiH odlukom o dopustivosti i meritumu broj U-1/11. 

"Navedena odluka se nije bavila pitanjem ko je vlasnik državne i vojne imovine na teritoriji BiH, kako to često pojedinci pogrešno interpretiraju, već je utvrdila da Narodna skupština Republike Srpske nema nadležnost za donošenje zakona kojim bi se regulisalo ovo pitanje, već da je to u isključivoj nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH", istakao je Radulj. 

Apelaciono odjeljenje Suda BiH donijelo je odluku krajem 2015. godine da se Republičkoj upravi za geodetske poslove naloži da izvrši na BiH knjiženje prava vlasništva nad vojnim objektom "Veliki Žep" u Han Pijesku. 

Republika Srpska prošle godine zatražila je reviziju ove odluke.

(Srna)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

simke

17.04.2017 12:10

Ta Medina Vilić je najveci srbomrzac u slucaju jednog fizickig lica ista je ponistavala rjesenja i donisila druga bez protokola i proceduralnih rokova

ODGOVORITE
Name

General

17.04.2017 12:56

Kod vas svi su ili srbo mrsci ili srbo ljupci. Dajete sebi preveliku vaznost. Poslala napomenu da ne bude kasnije nismo znali. Nakon mjesec moze da podigne optuznicu.

Name

Aha

17.04.2017 12:25

Pitaj Dodika sta da radis i onako nemozete nista uraditi dok on ne odobri.

ODGOVORITE
Name

istina

17.04.2017 12:48

Narode dignite se da zivite bolje a ne slusajte tu bagru svi srbi bjeze na zapad i lijepu nasu ameriku ne idu u torturske rezime.

ODGOVORITE
Name

AR

17.04.2017 14:03

Kaka bolan vojna imovina samo gvozdje podajte to smece I da zivimo mirno.Sto manje oruzja na ovim prostorima to je bolje.Vidjeli smo sta bude kad se budalama da oruzje

Name

A KO JE MEDINA

17.04.2017 14:18

A KO JE MEDINA. DA NIJE ŽENA OD ONOG ŠTO NIJE HTIO DA VRŠI ISTRAGU O POKUŠAJU UBISTVA VUČIĆA. KAKO SE TO SVE FINO UGLAVILO POINSTITUCIJAMA. MREŽU ISPLELO MOJ BRATE. ANTISRPSKU.

ODGOVORITE
Name

Dragan

17.04.2017 14:32

Ne smije se dozvoliti oduzimanje ni pedlja teritorije republike srpske jer ionako memamo onih potrebnih 49 posto dogovorenih u Dejtonu...

ODGOVORITE
Name

Bn

17.04.2017 17:54

Neces imati ni to ako se vako nastavi.Zivi bili pa vidjeli.

ODGOVORITE
Name

RUGIP

17.04.2017 18:53

Za sve je kriv Milorad Dodik kada smo mogli uknjiziti na RS on nije dao a sada kukumacu. STJ.

ODGOVORITE
Name

Roki

17.04.2017 21:12

Kako je moguce, da ni jedanog srpskog sudiju ili tuzioca nismo culi za pristrasnost muslimanskih sudija i tuzioca, a sto ce mnogi posvjedociti. Kako je moguce da se srpski predstavnici vrlo jednostavno naviknu na takve nepravilnosti. Da li su oni stvarno Srbi ili Poturice.

ODGOVORITE
Name

Demagogija

18.04.2017 09:32

Pa sve to ionako leži, trune i propada. Nema tu praktične i upotrebne vrijednosti. Samo da se nešto pumpa, u nešto se udarati mora, samo da se duva i šargija. Samo nek' je napeto i zapeto. Nikako do rahatluka. A Zuko je fino rekao - džaba ti sve ako nema rahatluka. A kod nas ni rahatluka, ni ljudi, naroda sve manje, sve bježi od bijede i beznađa.

ODGOVORITE