Pojeftinjuju lijekovi u BiH

Od idućeg mjeseca pojeftinjuju lijekovi u BiH. Do petog maja, Agencija za lijekove objaviće maksimalne veleprodajne cijene kojih će svi morati da se pridržavaju.

Bosna i Hercegovina 17.04.2017 | 11:35
Pojeftinjuju lijekovi u BiH
Cijene koje predlože dobavljači, mogu da budu i manje, ali ne smiju da premašuju one koje je odobrila Agencija. Pojeftinjenje će se najviše osjetiti na lijekovima koji se u BiH najčešće koriste.

“Da će recimo lijekovi iz terapijske grupe kardiovaskularnih lijekova, kao što je ovaj klapidogral, puno se o njemu pričalo, on će dosta pojeftiniti. Onda imamo citostatike, tu će se osjetiti dosta pojefinjenje. Antidepresivi, koji su dosta upotrebljavani u BiH, i tu će se osjetiti dosta pojeftinjenje”, pojasnila je Tatjana Ponorac, Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH.

U Agenciji objašnjavaju da, ipak, neće pojeftiniti svi lijekovi. Cijene se oblikuju na osnovu prosječnih cijena u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji, pa ako neki lijek u tim zemljama košta isto kao i kod nas, cijena se neće mijenjati.

Farmaceuti, međutim, ovim nisu zadovoljni. Tvrde da su ih Agencija i Fond zdravstvenog osiguranja izostavili iz priče.

“Farmaceuti su obaviješteni o cijenama lijekova preko sredstava javnog informisanja. Zvaničnih informacija ili bilo kakvog traženja mišljenja ili konsultacija od strane bilo koga nije bilo”, kaže Zorica Tasovac, Farmaceutska komora RS.

U Fondu, za sada, ne žele da procjenjuju kolike će biti uštede, iako se ranije pominjala cifra od pedeset miliona maraka godišnje. Ni u Ministarstvu zdravlja ne žele da trče pred rudu.

“Da će doći do nekog spektakularnog smanjenja cijena lijekova koje će ostaviti značajna sredstva u Fondovima zdravstvenog osiguranja. Evo, taj trenutak je došao. Za kratko vrijeme ćemo vidjeti koje su to uštede”, kaže Dragan Bogdanić, miistar zdravlja i socijalne zaštite RS.

Zbog usvanjanja Pravilnika skoro četiri godine svađali su se političari iz RS i FBiH. Dokument je čak nekoliko puta povlačen sa sjednica Savjeta ministara BiH. U svakom slučaju, lijekovi će biti nešto skuplji u odnosu na Srbiju, ali jeftiniji ako se pogledaju cijene u Hrvatskoj.

(Agencije)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

MM

17.04.2017 12:02

A kad će u srpskoj pojeftiniti lijekovi.

ODGOVORITE
Name

Farmaceut

17.04.2017 13:31

Klopidogrel je lijek koji se troši 20.000 KM godišnje ,vidjet ćemo koliko će biti cijena lizinoprila koji se troši 10 .000.0000 KM godišnje.

ODGOVORITE
Name

o zivote

18.04.2017 08:31

Eto ti balkanskih nazovi politicara.Trebalo im je samo cetiri godine da cene necega neznatno smanje.

ODGOVORITE