Koliko jaja smijemo pojesti?

Mnogi ljudi su skloni preterivanju sa hranom tokom preznika. Kako se za vaskršnje praznike najviše konzumiraju jaja, trebalo bi da saznate da li ona mogu da ugroze vaše zdravlje

Republika Srpska 16.04.2017 | 14:24
Koliko jaja smijemo pojesti?
Dok proslavljate najveći hrišćanski praznik treba da vodite raćuna o svom zdravlju, što se najviše odnosi na kontrolisanje unošenja hrane i pića u organizam. Preterivanje ni u čemu nije dobro za vas. Ipak, šarana jaja vam nisu veliki neprijatelj.

Dugo se smatralo da jaja nisu zdrava ni u kom obliku za ljudki organizam jer sadrže holesterol, ali novija istraživanja su dokazala nešto sasvim suprotno. Naime, jaja obavezno treba uključiti u ishranu, jer imaju više pozitivnih uticaja na zdravlje.

Jaje je izuzetno hranljivo i može da zameni kompetan obrok. Onoima izuzetno visoku nutritivnu vrednost i sadrži čak petnaestvitamina i minerala, od kojih su najvažniji vitamin A i vitamin B12.



Naravno, kuvano jaje je daleko zdravije od prženog, jer se priprema sa ljuskom, koja čuva sve njegove vrednosti. Osim toga kuvano jaje se mnogo brže vari.

U zavisnosti od vašeg organizma, određuje se koliko jaja najviše smete da pojedete na dan. Ali da se sada ne biste zamarali s tim, nećete pogrešiti ako ograničite broj pojedenih jaja dnevno na najviše šest.



Ne zaboravite da tokom praznika obilnije jedete i druge namirnice, a jaja i meso u kombinaciji su daleko teži za probavu, od kombinovanja, recimo, kuvanih jaja i salate.

(Telegraf.rs)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Karadoz

16.04.2017 12:38

Sva osim svojih

ODGOVORITE
Name

Sasars

16.04.2017 13:26

Ja 12 do sad

ODGOVORITE
Name

kameni

16.04.2017 15:12

Ja imam komsiju koji svake godine rusi svoje licne rekorde u jedenju vaskrsnjih jaja,tako je prose godine pojeo 21,do sutra ce najvjerovatnije postaviti novi rekord. ne znam sta reci,ali nije ni njemu lako.

ODGOVORITE
Name

Зоран

16.04.2017 16:06

Васкршњих јаја никад доста. у три дана Васкрса једем до 60 комада, никада нисам осјетио никакав проблем. Данас, до сада, укупно 13 комада.