Đoković o trenerima, ishrani, vjeri, derbiju...

Novak Đoković istakao je u intervjuu za "Večernje novosti" da mu je bilo neobično što je u poslednje vreme malo više odmarao, ali da mu je to mnogo prijalo.

Tenis 18.04.2017 | 17:15
Đoković o trenerima, ishrani, vjeri, derbiju...
Đoković nije igrao na ATP turnirima od eliminacije u četvrtom kolu Indijan Velsa početkom marta, u međuvremenu je nastupio na Dejvis kupu, a na svetsku scenu vraća se naredne nedelje u Monte Karlu.

"Odlično mi je bilo! Provodio sam vreme najkvalitetnije moguće, i to tako što sam više bio sa svojim sinom i suprugom. Uživao sam, zaista. Malo mi jeste bilo neobično, ali lako se naviknete na dobre stvari", rekao je Đoković za "Novosti".

Đoković je pred početak nove sezone okončao saradnju sa Borisom Bekerom, u njegovoj loži sada je najčešće Dušan Vemić, dok je evidentan povremeni izostanak Marina Vajde sa turnira.

"Zadovoljan sam kako moj tim sada izgleda. Vemić i Vajda se smenjuju na turnirima. Dogovor je da Marijan bude sa mnom na šljaci i na Gren slemovima, a da Dušan putuje na većinu takmičenja na tvrdoj podlozi. Naravno, taj plan je podložan promenama", rekao je srpski teniser.

Važna stvara Đokovićeve igre je mentalna snaga, a mnogi procenjuju njegovo stanje motivacije na osnovu emotivnih izliva na terenu – lomljenja reketa, cepanja majice, povremenih povika. Dok se njegov osporavani psihološki "trener" Pepe Imas protivi tome jer je to "negativna energija", navijači često vole da vide jer to vide kao jasan znak "gladi za pobedom".

"Svojevremeno mi je Jelena Genčić govorila da ne cepam majicu, jer mi to odvlači energiju. Njene savete vrlo dobro pamtim i trudim se da ih poštujem. Trudim se i da po svemu budem uzor mladima koji me gledaju i da moje ponašanje bude pristojno i odgovorno. S druge strane, nekad poželite da se "izduvate", jer se tako "resetujete" i lakše vam je da pređete preko neke greške ili izgubljenog poena. Sve je stvar trenutka i impulsa, niko ne planira da slomi reket ili uradi nešto slično. Desi se. Uprkos tome da li više ili manje reagujem burno na terenu, u meni i dalje gori želja za pobedama. Samo sam sada drugačiji čovek nego pre. Zreliji, rekao bih", smatra Đoković.

Đoković je najveća sportska zvezda u Srbiji, samim tim njegovi obožavaoci bez pauze prate svaki njegov potez, a izostanak rezultata pokrenuo je mnoge pomalo i besmislene teme o ishrani, životnom stilu, veri...

"Mislim da postoji mnogo zanimljivijih i važnijih tema nego što je to moja ishrana. Stil života mi je takav da možda ne idem u crkvu onoliko koliko bih to želeo, jer stalno putujem po svetu, ali kada god sam u prilici to činim. Slavimo Aranđelovdan, posvećen sam crkvi i pravoslavnim obredima, baš kao i cela moja porodica, ali to je nešto što je privatna stvar svakog vernika", ističe najbolji srpski sportista.

Iako imamo Đokovića i trofejne košarkaše, vaterpoliste, odbojkaše, fudbal je i dalje sport broj 1 u Srbiji, a u utorak je na programu novi "večiti" derbi, duel Partizana i Crvene zvezde.

"Znate da volim fudbal i da uživam da gledam mečeve, a ponekad i da odigram malo, kada mogu. Dueli Zvezde i Partizana su jedinstveni, imaju poseban naboj i emociju. Samo bih voleo da više bude pozitivne energije i da se više priča o potezima na terenu, šansama, golovima, a manje o nekim negativnim stvarima. Nadam se da će to vreme vrlo brzo da dođe", kaže srpski teniser.

Tekuća godina prolazi u znaku Rodžera Federera koji u poznim igračkim godinama opet dominira i osvaja najveće turnire. Đoković je na pragu četvrte decenije, a kao jedan od retkih turnira koje nije osvojio tokom karijere su Olimpijske igre, koje su za tek tri godine.

"Nije nemoguće da me vidite u Tokiju. Zdravlje mi je na prvom mestu, želim da očuvam telo i snagu što duže i produžim karijeru, pa samim tim i da igram 2020. Upravo je u tome i recept, u ravnoteži. Morate da slušate svoje telo, pronađete pravu meru između treninga, mečeva i onog što u tom trenutku možete", Đoković.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar