Krše se prava radnika u Srpskoj

Pojedini poslodavci u Republici Srpskoj (RS), osim što krše prava radnika, sve češće se miješaju i u rad sindikata, upozoreno je u izvještaju Službe za besplatnu pravnu pomoć, koja djeluje pri Savezu sindikata RS.

Republika Srpska 15.04.2017 | 14:41
Krše se prava radnika u Srpskoj
Iako radnička i sindikalna prava spadaju u korpus ljudskih prava, koja se štite kako svim domaćim propisima, tako i međunarodnim i evropskim normama, zaštita tih prava je sve lošija, a kršenje prava je u stalnom porastu, navodi se u tom dokumentu.

Pravnici u Službi za besplatnu pravnu pomoć su evidentirali brojna krešenja radničkih prava, a lani su zaštitu svojih prava uglavnom tražili zaposleni iz javnog sektora, posebno zbog neisplaćivanja naknada propisanih zakonima i kolektivnim ugovorima.

Međutim, materijalni i socijalni položaj zaposlenih u Republici Srpskoj ugrožen je i malim primanjima.

Prema podacima Fonda PIO, poslodavci i dalje velikom broju radnika isplaćuju najnižu platu, a samim tim i najniži iznos doprinosa za penzijsko i invalidsko i zdravstveno osiguranje.

Tako je na platu manju od 400 KM bilo prijavljeno 74.000 radnika. Među njima je bilo čak 2.639 radnika sa VSS, kojima je isplaćivana plata od 370 KM do 400 KM.

Podaci koje je predstavila Poreska uprava Republike Srpska, iz juna 2016. godine, pokazuju da je platu od 285 KM primalo 10.022 radnika, od 286 KM do 369 KM dobila su 2.833 zaposlena, a minimalac od 370 KM primao je 15.221 radnik.

- Ovi podaci najslikovitije prikazuju stanje radničkih prava u Republici Srpskoj. Kada se ovim brojkama dodaju i radnici, njih 93.841, čija je plata iznosila od 371 do 610 KM, dobije se cjelokupna slika i socijalnog položaja radnika i njihovih porodica. Na ovaj način ugrožava se funkcionisanje penzionog i zdravstvenog sistema, ali je mnogo veći problem što se ugrožava materijalni i socijalni položaj radnika, njihova sadašnjost i njihova budućnost. Zato nije za čuđenje što ove prostore u velikom broju napuštaju, uglavnom mlađi radnici, radnici u punom kapacitetu fizičke i intelektualne snage, kako nezaposleni, tako i oni koji imaju kakav-takav posao - upozorava se u izvještaju Službe za besplatnu pravnu pomoć Saveza sindikata RS-a.

Prema evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS, ukupno nezaposlenih  zaključno s decembrom 2016. godine je bilo 125.906 osoba, što je za 9,7 posto manje nego u 2015., ali kada se analizira način brisanja s evidencije, vide se svi poremećaji na tržištu rada.

Tako je lani s evidencije Zavoda za zapošljavanje brisano 72.577 osoba, a od toga radi zaposlenja ili obavljanje vlastitog biznisa 38.151 osoba ili 52 posto, dok je ostalih 48 posto brisano iz drugih razloga, najčešće zbog neredovnog javljanja.

Struktura nezaposlenih i dužina čekanja na posao je i dalje veoma loša i iz godine u godinu sve lošija, navodi se u tom dokumentu.

(Fena)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

007

15.04.2017 12:45

A gde se to poštuju prava radnika u regionu?Onaj tko nhoće da radi ide vani,nažalost,a ležeći čekaju posao za 1500km.

ODGOVORITE
Name

Vani postoji Zakon

15.04.2017 14:13

I ne radi se na državni praznik, nedjelja isto. Veliki Petak posebno. Srbi su, znam u Njemačkoj cijenjena radna snaga, vise od Turaka ili Grka. Ali u RS su robovi. Pričamo o radnicima, a ne o lijencinama. Ima takvih svugdje.

Name

Kriminal

15.04.2017 13:15

Ne krše se prava radnika, i nije teška ekonomska situacija. Proglase štrajk i za jedno pivo zaborave i na plati, topli obrok i prijevoz kao i za sve ostalo. To govori kako smo jeftina radna snaga i jadni. Živio presjednik i lako mu je s nama ovakvim bez pameti i sloge.

ODGOVORITE
Name

bl

15.04.2017 21:36

Bravo

Name

komunalac

15.04.2017 13:44

Krse se kako se ne krse... Moj brat radi u kladionici Balkan Bet u Zvorniku pune tri godine.Gazda nece da ga prijavi i osigura a ako nastavi da insistira na prijavi moze i bez posla da ostane (a to je vec i mobing).A kome da se zali???

ODGOVORITE
Name

Nešto novo! stvarno nismo znali!

15.04.2017 14:06

Kako gospoda iz Sindikata ne postavi Vladi pitanje: Zašto se ne poštuje Zakon o neradnim danima. Jedni ne rade, drugi rade. Ako je neradni dan zna se koje službe moraju raditi i kako se obračunava rad na praznik ili nedjelju. Zaštitite radnike koji ne moraju raditi praznicima, a rade. Za plate i uslove rada nema šanse da se izborite, i ne moze se. Ali dajte radnicima da predahnu. Ko još na Veliki petak radi? Pravi vjernici taj dan poštuju i misle na Boga, ne na dobit! Samo prokleti Srbi, ne trebalo im.

ODGOVORITE
Name

Boško

15.04.2017 18:40

Gospoda iz sindikata je po tom pitanju već reagovala prema Vladi i načelnicima opština. Ali , ako želite biti objektivni, trebali ste spomenuti i inspekciju rada i druge institucije. I Da se razumijemo, sindikat ima mandat da štiti samo radnike organizovane u sindikat. Slažem se da treba zaštiti sve radnike, ali vjerujte mi, veliki broj radnika ne želi da se organizuje, da lupi šakom o sto ili da da do znanja poslodavcu da je organizovan.Dokazano je da se mnogo manje prava krše kod sindikalizovanih radnika u odnosu na neorganizovane radnike.

Name

Nebojša

15.04.2017 14:59

Sta će nama radnicima prava? Imamo mi svoju vjeru, religiju, crkvu, džamiju,naciju. To nam je sasvim dovoljno. Zašto služe ta radnička prava, bez veze je to?!

ODGOVORITE
Name

re Nebojša

15.04.2017 18:11

I ja velim!!!Treba nam vjerska država,što više vjeronauke,šta ima veze ako mlad neko umre,ima tamo negdje ljepši život,ili gore negdje,tao da to što ljudi rade i zdravlje prodaju za sitan novac nije problem.

Name

dejanpd

15.04.2017 17:57

Bilo bi interesantno vidjeti,ali takve podatke niko ne daje u javnost, koliko radnika je prijavljeno na pola radnog vremena, a rade poslove za koje to nije ni po Zakonu moguce, naravno da 95% tih radnika radi,ne samo puno radno vrijeme,nego ima i prekovremenih sati i vise nego sto je dopusteno Zakonom. Narocito ako su trgovci, konobari, cvjecari, frizeri...ja znam licno 9 osoba, od kojih su sestoro radili kod jednog poslodavca i prije 8 godina i bili na istim poslovima rasporedjeni, isto radno vrijeme, ali zbog ukidanja neoporezivog dijela dohotka, uvodjenja Bruto obracuna i povecanja koeficijenata doprinosa, taj teret prebacili na radnike,a razliku im daju na ruke, mada umanjenu, uglavnom nadoknade na 400-420KM. Kolega sto radi u Knjigovodstvenom servisu mi je dao informaciju da je kod njih vise od dvije trecine poslodavaca uradilo upravo to, odjava sa punog i prijava na pola radnog vremena.

ODGOVORITE
Name

nije moguće

15.04.2017 18:07

Vuče se to dugi niz godina,šta ima veze ko šiša radnike

ODGOVORITE
Name

Poslodavac

16.04.2017 05:41

Sindikati su oformiti da štite interese vladajucih na štetu radnika tako su sastavili i novi zakon o radu a i ono malo prava sto imaju radnici nesmiju se sprovoditi jer ih poslodavci straše mobingom prijetnjama o otkazima ako radnik tuzi firmu onda ga terorisu na razlicite nacine.Para nema pa tako ni isplata po radnickim tuzbama,po sistemu 'crkni mago dok trava naraste' Sindikalci tj predsednici sidikata se dogovore sa poslodavcima da zamazu oci radnicima kao da ganjaju neka prava a ovamo jedina prava koja oni ganjaju su da napune svoje dzepove,sopstvenu korist i još koče i lazno brane radnicke a u medijima su im puna usta radnickih prava.Sve u svemu mrka kapa za radnike.

ODGOVORITE
Name

sindikalac

16.04.2017 11:55

Kladim se da nisi završio osnovnu.