Analiza - video: Novakova 2011. iza Martinine 1997. godine!

Nije ni polovina teniske sezone, ali su se već izdvojila dva imena u muškoj i ženskoj konkurenciji kao pojedinci koji su najviše napredovali u 2017.

Tenis 14.04.2017 | 21:20
Analiza - video: Novakova 2011. iza Martinine 1997. godine!
Kod muškaraca to je bez sumnje kontroverzni Australijanac Nik Kirjos, dok je kod devojaka to Britanka Džoana Konta.

U prošlosti smo često bili svedoci sjajnih "eksplozija" pojedinaca tokom jedne godine, a britanski Telegraf je napravio listu sedam najvećih "proboja".

7. Jevgenij Kafeljnikov (1994)

Za svega 12 meseci tada 20-godišnji Rus je napredovao skoro 100 pozicija na ATP listi. Godinu je počeo kao 102 bez ijednog finala u karijeri, a završio ju je kao 11 sa čak četiri titule! Fantastičnu sezonu najavio je već na Australijan openu kada je naterao velikog Pita Samprasa da igraju pet setova, i bio na dva poena od senzacionalne pobede.

Nije razočarao Samprasova očekivanja da u budućnosti bude još bolji, laserski precizan bekhend ga je doveo do titule na Rolan Garosu 1996, te Australijan opena i prvog mesta na ATP tri godine kasnije.



6. Džon Mekinro (1978)

U godini u kojoj je iz amaterske prešao u profesionalnu konkurenciju, ekscentrični Amerikanac je kao kvalifikant stigao do polufinala Vimbldona, gde je poražen u četiri seta od Džimija Konorsa, finaliste godinu dana ranije.

Sa svega 19 godina, Mekinro je osvojio pet titula, uključujući i Završni turnir, tada poznat kao Masters Gran pri, te stigao do polufinala i na US Openu. Tih 12 meseci predstavljali su temelj njegove kasnije višegodišnje dominacije, gde je 1979-1984. osvojio sedam Gren slemova. ATP tur je posle Bjorna Berga, Artura Eša i Konorsa dobio novu zvezdu.



5. Aranča Sančes-Vikario (1989)

Krajem 1980-ih izgledalo je da ništa ne može da zaustavi dominaciju Štefi Graf. Nemica je osvojila sva četiri GS 1988, kao i Olimpijske igre, a na startu naredne godine u Melburnu je stigla do petog Slema u nizu. Međutim, na Rolan Garosu ju je zaustavila anonimna tinejdžerka.

Sa svega 17 godina, Aranča Sančes-Vikario, "Bambl Bi iz Barselone" je u tri seta skinula dominantnu Nemicu sa trona. Sa četiri titule stigla je do petog mesta na WTA listi i najavila blistavu karijeru.



4. Anđelik Kerber (2016)

Na startu prošle godine Anđelik Kerber je bila deseta na WTA listi i teniserka koja je uvek tu negde, ali nikako da stigne do samog vrha, iako ima 28 godina. Nemica je imala status "solidne" teniserke koja u prethodne tri godine nije uspevala da prođe četvrtfinale nekog GS. Zbog toga nije bilo iznenađenje što je zamalo poražena već na startu Australijan opena od Misaki Doi.

Međutim, nešto kao da se tada dogodilo u njenoj glavi, dobija duel, a onda stiže do samog finala gde šokira Serenu Vilijams u tri seta. Usledilo je nekoliko turbulentnih meseci da bi plasmanom u finale Vimbldona svrhnula sa prvog mesta WTA liste Vilijamsovu posle njene dominacije kroz 186 nedelje. Godinu je zaokružila trijumfom na US openu za drugi GS u karijeri. Tako je kroz svega 12 meseci Kerber postala najbolja teniserka sveta.



3. Patrik Rafter (1997)

Australijanac je godinu počeo kao 62, a završio na drugom mestu na ATP listi. Pre 1997. Rafter nije uspeo da prođe četvro kolo nekog Gren slema, a najbolje rezultate ostvarivao je u dublu. Međutim, to je pokrenulo i njegov uzlet u pojedinačnoj konkurenciji, a u centar pažnje došao je na Rolan Garosu gde je moćnim volejom stigao do polufinala. Vrhunac je doživeo na US openu gde je pobedio Andrea Agasija, Majkla Čenga i Grega Rusedskog, za prvu titulu na nekom Slemu. Potom je stigao do finala kasnije ugašenog Gren slem kupa, gde je poražen od Pita Samprasa, iza koga je završio godinu.

Svom usponu umnogome mora da zahvali pauzi koju je uzeo Agasi, te nekonzistentnosti ostalih najbolje rangiranih igrača sveta jer su uglavnom bili jednodimenzionalni, specijalisti za brze (Rusedski, Goran Ivanišević), ili spore podloge (Karlos Moja, Gustavo Kuerten). Sledeće godine je odgovorio na kritike Mekinroa da je "jednokratno čudo" odbranivši US Open, dok su ga Sampras i Ivanišević pobeđivali u finalima Vimbldona u dve uzastpne godine (2000, 2001). Povukao se 2002.



2. Novak Đoković (2011)

Pred tekuću deceniju 21. veka svetskim tenisom su dominirali Rodžer Federer i Rafael Nadal, dok se povremeno u taj dupol mešao Novak Đoković. Međutim, 2011. godina predstavlja početak jedne od najvećih dominacija u istoriji tenisa. Srbin je tri godine posle prvog GS osvojio opet Australijan opan, a onda postao nepobediv.

"Hipohondar" kako ga je nazvao Endi Rodik postao je moćni gladijator koji je dobio 41 uzastopan meč, sve do polufinala RG. Godinu je završio sa skorom 70-5, tri Gren slema, ukupno deset titula, i naravno na prvom mestu ATP liste. Srbin je osvojio bar jedan GS između 2012-2016, a trenutno ih ima 12.



1. Martina Hingis (1997)

Do te godine za Martinu Hingis se znalo da je ogroman talenat. Kao 15-godišnjakinja je stigla do titule u dublu na Vimbldonu godinu dana ranije, te finala US Opena. Ali 1997, sa svega 16, postala je najbolja teniserka na svetu. Najmlađa koja je u 20. veku stigla do prvog mesta na WTA listi. Kombinacijom sjajnih slajseva, spinova i fenomenalnog osećaja, Hingos je osvojila tri od četiri GS i igrača finale RG.

Sve to u samo 12 meseci. Bila je toliko dominantna da je izgubila samo jedan set na tri GS koja je osvojila. Nije imala konkurenciju te godine jer je Graf bila konstantno povređena, Monika Seleše se oporavljala od napada u Hamburgu, a tek je trebalo da na teren stupe sestre Vilijams i Lindzi Davenport. Iako već godinama Serena dominira svetom tenisa, teško da će se skoro pojaviti igračica poput Hingis koja i dalje osvaja GS, u četvrtoj deceniji u dubl konkurenciji.



Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar