Pravni stručnjaci Čubriloviću: RS gubi kontrolu nad bankama

Predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović izbjegao je da u dnevni red uvrsti tačku u vezi prenosa nadležnosti nad bankarskim sektorom sa Republike Srpske na nivo BiH, što je zahtijeva zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Mladen Bosić. Pravni stručnjaci su, kako BN saznaje, takođe, Čubriloviću sugerisali da je "Bosić u pravu". Radi se o prenosu nadležnosti i o tome treba da se izjasni  parlament.

Republika Srpska 14.04.2017 | 13:10
Pravni stručnjaci Čubriloviću: RS gubi kontrolu nad bankama
Kako BN saznaje, pravni stručnjaci, upravo iz okruženja Čubrilovića, su mišljenja da je alarmantno Bosićevo pismo, u kome  je upozorio na prenos nadležnosti nad bankarskim sektorom RS na nivo BiH, i da  vlada i parlament treba da reaguju.

Zbog čega je Čubrilović ignorisao mišljenje pravnih stručnjaka i zbog čega obmanjuje javnost nije poznato.

Još je čudnije, zbog čega se odlučio da obmane i rukovodstvo parlamenta da se dogovorio sa Bosićem da nema prenosa nadležnosti.

Bosić i dalje tvrdi da je u pitanju prenos nadležnosti nad bankarskim sektorom RS na nivo BiH i očekuje da NSRS reaguje na to njegovo upozorenje.

U pitanju je zakon o osiguranju depozita banaka BiH, čime RS "gub"i kontrolu nad bankama u Srpskoj.

Zakon se nalazi u parlamentarnoj proceduri na nivou BiH. Dom naroda PSBiH taj zakon je već usvojio glasovima poslanika iz hrvatskog, bošnjačkog i tri poslanika iz srpskog kluba i to uz pomoć dva poslanika SNSD i jednog iz DNS.

Poslanici u srpskom klubu u Domu naroda Ognjen Tadić i Darko Babalj nisu pdržali to rješenje.

Da bi zakon bio usvojen u Parlamentu BiH treba proći i fazu glasanja u Predstavničkom domu, zbog čega je Bosić i tražio da se izjasni Parlament RS.

I oslannik SDS u NSRS Nedeljko Glamočak danas je ponovo reagovao na  tvrdnje Čubrilovića, izrečene u jednom intervjuu,da on (Glamočak) o tom pitanju nije upoznat.

"Čubrilović je obmanuo kolegij i nastavlja da obmanjuje javnost oko ovog slučaja", tvrdi Glamočak.

On podsjeća da je na jučerašnjem kolegiju oko dogovra za naredno skupštinsko zasjedanje Čubrilović rekao da je postignut dogovor sa Mladenom Bosićem i vladom da nema potrebe da se Bosićevo pismo u vezi prenosa nadležnosti nad bankarskim sektrom RS na BiH stavlja u dnevni red skupštine.

"Čubrilović obmanjuje javnost smišljeno. Ja sam odmah nakon kolegija pozvao Bosića, koji mi je rekao da nije ništa dogovarao sa Čuurilovićem", rekao je Glamočak, dodajući da Bosić traži da se NSRS izjani o pitanju prenosa nadležnosti sa Republike Srpske na BiH nad bankarskim sektorom.

Glamočak poziva Čubrilovića da pismeno obavijesti klub poslanika SDS šta je i sa kim dogovarao.

"Ako je sam donio takvu odluku neka preuzme odgovornost, jer će SDS insistirati na utvrđivanju za prenos nadležnosti RS na nivo BiH nad bankarskim sektorom", kazao je Glamočak.

Međutim, zakon o osiguranju depozita banaka u BiH je jedan od uslova da bi vlade dobile kreditna sredstva od MMF i tu je vjerovatno i razlog zbog čega vlast u Republici Srpskoj izbjegava raspravu na tu temu.

(BN)
 

Komentari / 22

Ostavite komentar
Name

Karadoz

14.04.2017 11:30

A neko ce reci da PC ima neku kontrolu nad bankama ili bilo cim sto donosi novac. A PC je davno rasprodana.

ODGOVORITE
Name

He he he

14.04.2017 13:40

Ti si strucnjak i znas he he he pa i ime ti je izmisljeno he he he

Name

Uhhh

14.04.2017 15:42

Skupa Zeljkina karta za sramotu u Vasingtonu.

Name

I treba

14.04.2017 11:32

I treba.Banke su sluzile ne za razvoj nego za baditluk za prelijevanje narodnih para y dzepove politickih priljepaka i hulja.

ODGOVORITE
Name

Re

14.04.2017 15:14

Normalno da treba. Jedino se tako mogu sacuvati. Sve sto je u nadleznosti Rs sve je u rukama pojedinaca. Drugi mogu samo da sute i gledaju a da niko nece ni prstom mrdnuti da ih zastiti.

Name

altec

14.04.2017 11:51

Znaju oni vrlo dobro da je to cisti primjer prenosa nadležnosti ali za pare mmf prodat ce i vlastitu majku a najgore od svega je kad nasi vrli cuvari srpstva (Dodik,Klošarac,Majkicka i ostali) pocnu napadati sve redom da smo izdajnici i bakirovci.

ODGOVORITE
Name

Zoran

14.04.2017 11:58

Kakav crni Čubrilovic,covjek nema ni svijesti ,a kamoli savijesti!!!!!

ODGOVORITE
Name

AR

14.04.2017 12:42

Pa sta očekivati nego prenos Kad neznaju da vode bankarstvo Nasa RS misli banke postoje samo zato da se posluzuju iz njih kako kome zatreba A niko ne kontrolise kolko se krade Zato sad sve lijepo oduzeti od lopova I bande I pod jednu kapu Ako ni to neide onda rastjerati sva .......

Name

predsjednik MZ

14.04.2017 12:07

A sta ste ocekivali? Da ce prihvatiti zahtjev strucnjaka i SDS? Ma daj....

ODGOVORITE
Name

Maca Diskrecija

14.04.2017 12:10

Ko je sad izdajnik? Ko sad brani interese srpskog naroda bagro crvena? A ti narode pjevaj "Ne moze nam niko nista,jaci smo od sudbineeee...." i to gole guzice i prazna stomaka.

ODGOVORITE
Name

re

14.04.2017 13:38

A ko brani interes RS?

Name

za RE

14.04.2017 17:22

Pa Mile Dodik valjda- crvendaći, ali molim Boga da konačno prestane braniti naše interese. Pa da se mrdnemo iz ovog mrtvila, ako već nije kasno.

Name

Zool

14.04.2017 12:19

Brigo moja ti na drugog predji.Misle ako prebace na nivo BiH da ce prebaciti tamo i probleme koje su napravili kriminalom u tri banke koje su pokrali i doveli do stečaja.

ODGOVORITE
Name

neutralni

14.04.2017 13:16

Četiri banke, zaboravio si IRB

Name

BLAGO NAŠOJ PAMETI

14.04.2017 12:32

RS je imala kontrolu nad bankama i evo dokle su nas doveli. I nad popom ima pop.

ODGOVORITE
Name

DEGOTHIA

14.04.2017 12:37

ZA OVOG ČUBRILOVIĆA JE SVE TO ŠPANSKO SELO, A I ON SE PRAVI DA JE POTPUNO NEVJEŠT I TOBOŽE SLABO INFORMISAN, JER NJEGA NIKADA NIJE INTERESOVALA, A I DANAS GA NE INTERESUJE BUDUĆNOST REPUBLIKE SRPSKE. ON JE SAMO ZA SEBE UVJEK BIO DOBAR I BIO JE SPREMAN DA BROJI PUTNIKE NA MEĐUNARODNOM AERODROMU U TREBINJU I DA MJERI MINIMALNU "DEBLJINU ASVALTA" NA AUTOPUTEVIMA REPUBLIKE SRPSKE - ON JE "PRAVO ČUDO NEVIĐENO" - NEPREVAZIĐENI ŠOJIĆ, ALI SADA JE ŠOJIĆ IPAK U PROBLEMU I DILEMI - DALI SA MARKOM ILI MILORADOM, PITANJE JE SAD !!!

ODGOVORITE
Name

nestaju banke

14.04.2017 12:39

Bankarski sistem mora izaci iz okvira entiteta, pa gospodo politicar i umni ljudi u RS.ima li u europi i jedna zemlja da banke padaju be ispucanog metka Ja cu vam reci ima jedan entitet u BIH pod imenom RS. u kome su tri banke opljackane unistene zbrisane od politicara. a koliko ih jos stoji u redu za bankrot ne znam pitaj te glavnoga

ODGOVORITE
Name

Olafa čekajući

14.04.2017 13:04

Ja se ipak zalažem za to da se RS gazdi dozvoli kontrola računa u banci gdje prima platu, ali samo do visine plate. Dozvoljeni minusi, ili kako se to već zove, da se izuzmu. Isto tako i precedniku skupštine, s tim da mu se kaže da jei jedan njegov prethodnih robijao, ali se nije i opametio. Finansijske perverzije više neće biti dozvoljene. Stiže OLAF.

ODGOVORITE
Name

Realnost

14.04.2017 13:37

Sve nezaustavljivo propada jer retardirani glasaci glasaju za diletante i kriminalce iz SNSDa, DNSa i SPa.

ODGOVORITE
Name

dns prijedor

14.04.2017 15:37

Cubrilovic je kao ministar saobracaja ostetio budzet rs zajedno sa putarskom mafijom pa kao nagradio dobio mjesto predsjednika narodne skupstine.Tako i treba narodu

ODGOVORITE
Name

hercegovac

14.04.2017 15:44

Ovi su spremni na sve pa i utapanje RS u BiH sa moda spase svoje dupe. Opozicija mora na svaki način spriječiti ovu prevaru i sačuvati RS. U suprotnom ovo je početak kraja neće Bakir imati potrebu da ukine RS!

ODGOVORITE
Name

Brko

14.04.2017 18:02

Bobar i Banka Srpske pukli, Pavlovic isto, samo se ceka da objave, a u Novu usao supervizor kao sto je u Banku Drpske usao u augustu prije propasti. Toliko o dosadasnjoj kontroli, a kakva ce biti ubuduce, vidjecemo.

ODGOVORITE