Ni medicinari ne mogu da se liječe

Zdravstveni radnici u Doboju, Bijeljini, Istočnom Sarajevu i Banjaluci ne mogu da ovjere zdravstvene knjižice, kaže Miodrag Femić, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske, navodeći da zbog dugova za doprinose, koje ima veliki broj zdravstvenih ustanova, medicinari ne mogu da se liječe.

Republika Srpska 13.04.2017 | 22:20
Ni medicinari ne mogu da se liječe
Zdravstveni sistem u Republici Srpskoj pun je apsurda. Jedan od njih je i taj da zdravstveni radnici liječe druge, a ne mogu ovjeriti knjižicu da liječe sebe.

"To je dokaz da se radi nešto što ne bi smelo po zakonu. Krši se zakon o zdravstenoj zaštiti, a onda mi nemamo mogućnost da ovjerimo knjižice. One se sada ovjeravaju na kašičicu dva-tri dana, pet dana u zavisnosti gdje se nalazi koja zdravstvena ustanova i kakav je dogovor tih ustanova sa fondom”, kaže za BN televiziju doktor Femić.

Ukupan dug za doprinose prema Fondu zdravstvenog osiguranja RS na kraju prošle godine iznosio je 279,6 miliona KM, a najveći dužnici, kada su u pitanju zdravstvene ustanove su Univerzitetsko-klinički centar RS, Bolnica Istočno Sarajevo, Bolnica "Sveti apostol Luka" iz Doboja, Univerzitetska bolnica Foča, te Bolnica Gradiška.

Postoji način da se ova dugovanja riješe, kaže Femić ističući da je Svjetska banka izrazila želju da učestvuje u rješavanju ovog problema, pod uslovom da u te poslove budu uključeni njeni timovi.

“Svjetska banka će pokriti ova dugovanja, ali će se napraviti novo zdravstveno zakonodavstvo i napraviće se sistem koji ne krvari. To je njihov naziv, koji neće dati mogućnost da bude gubitaka", kaže za BN televiziju doktor Femić.

A trezorsko poslovanje koje je viđeno kao način na koji se može izaći iz ovog problema pokazalo se kao kontraproduktivno, tvrdi Femić.

"Nažalost t o je još i gore ispalo. Trenutno je to zaustavljeno zato što trezorsko poslovanje, za koje kažu da je dobro ali samo za ustanove koje posluju pozitivno. Oni mogu da pređu na trezorsko poslovanje. Nažalost ustanove koje su gubitaši jednostavno će biti u još većim gubicima i mora da se otpusti radno osoblje", tvrdi Femić.

Sve to ukazuje da se stanje u zdravstvenom sistemu Srpske iz dana u dan komplikuje i pogoršava, a veliki i ozbiljni sistemski problemi sustižu jedni druge, upozorava predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine RS.

(BN televizija)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Uzas

13.04.2017 20:27

Uplacujes u fond decenijama i opet svaki lijek moras platiti, svaku intervenciju, a intervencije koje oni rade su se radile prije 50 godina, tako da ako hoces kvalitetniju intervenciju opet moras platiti negdje privatno... ja sam za to da nemamo zdravstveni sistem, nego da uplacujemo privatno osiguranje...

ODGOVORITE
Name

ajmo Jovo...

14.04.2017 05:42

Mislis li stvarno,da se bilo kakva osiguranja na Balkanu mogu nazvati osiguranjem? Ajde covece,svi su oni samo tu da "sisaju" ovce jer ovcama (narodu) po njihovom misljenju, (pare) vuna ne treba,naprotiv. Istorija nas uci da je na Balkanu bilo nekog reda, samo onda kada je vladao neko sa strane. Domaci narod je vekovima prezivljavao, snalazio se, siromasio,krao,bogatio se ,kako-ko, slusajuci gazde. To ponasanje se vremenom ugnezdilo negde duboko u genima.Tako, da sad, kad im neko nakratko, ipak dozvoli neku vrstu samostalnosti on (balkanski vodja) ne zna prvo, sta ce sa sebe pa onda sta ce sa ostalima. I tako se proizvodi propast i beda sve dok ponovo ne dodje neko (omrazen) sa strane i podigne Balkan na neki standard. E,onda kad narod malo mrdne,pocne da zivi nekim ne naviknutim zivotom, bukne neki rat i "`ajmo Jovo na novo",sto bi rekao nas narod.

Name

Dijagnoza

14.04.2017 06:27

Lijepo je presednik rekao da će lokalne zajednice u kojima on ne caruje osjetiti njegov gnev.

Name

Dragan

13.04.2017 20:31

A zašto bi Svjetska banka ubrizgala lovu, koji je interes? Kakva mutljavina je u pitanju?

ODGOVORITE
Name

dnk

13.04.2017 21:11

Za sve krivi lopovi Škrbić i Dodik-koja ironija -doktori neosigurani!

ODGOVORITE
Name

Kum Škrbić

14.04.2017 05:56

Formalno se u Fondu zdravstva ocjene zdravstvene knjižice. Recepti za lijekove mogu se realizovati samo u Mojoj apoteci. Nijedna druga privatna apoteka neće jel samo Moja apoteka ima mogućnost da realizuje recepte u Fondu zdravstvenog osiguranja. Monopol. Kriminal. A zna se cija je Moja apoteka.

Name

kale

14.04.2017 06:00

Sta ce im osiguranje kad za svaki porodjaj uzimaju po pesto maraka mamu im jebem lopovsku.

Name

Crveni

13.04.2017 22:30

opa Dodo Bit će problema.Borci ne daj te pljačku RS od ostane Krajišnika Vučurevića i ostale bagre.Mi smo dobili rat a ne Krajišnikov Dušanić i Vučurevićev Buđen ratni profiter

ODGOVORITE
Name

MITAR

14.04.2017 02:19

JEBI GA HRANIS DRUGOG A TI GLADAN. LJUDI DODIG CE NAS DOVESTI SVE DO SAMOUBISTVA.

ODGOVORITE
Name

Alf

14.04.2017 05:43

Za sve je kriv ovaj sistem i vladavina koja je uspostavljena u nasem drustvu.Naime na vlast dolaze stranacki podobni a ne sposobni.Ne treba nama svjetska banka,nama za spas trebaju sposobni ljudi.Prof,dr Dejan Maric do jucerasnji savjetnik direktora Doma Zdravlja u Istocnom Sarajevu inace jedne od naj uspjesnih zdravstvenih ustanova u republici treba da bude na celu ministarstva zdravlja i svi problemi u zdravstvenom sektoru bi nestali.Prof Maric,mladost,pamet,snaga primjer svoj omladini,a ne stranacki podobni lesinari.

ODGOVORITE
Name

ah Alf

14.04.2017 08:16

Sve dok se ne uhvatis u kolo,ne osecas kako muzika svira. Tek kad "uletis" i pocnes da igras, onda shvatis da pratis iste taktove, kao i ostali u kolu. U prevodu: "sjasi Kurta da uzjasi Murta". U pravu si Ti,promene su potrebne i moraju da budu. Samo,ipak trebas da znas,sto bi se u Srbiji reklo, posle petog oktobra ipak osvane sesti.

Name

kiza

14.04.2017 05:55

Ništa braćo dolaze novi izbori pa glasajte opet za baju

ODGOVORITE
Name

JEDNOSTAVNO RJESENJE

14.04.2017 06:05

BOGDANIC DA VRATI SVE STO JE POKRAO, A ONDA SNJIM U ZATVOR I TAKO I SA OSTALIMA - PA CES DA VIDIS KAKO IMA PARA!

ODGOVORITE
Name

Crni Gruja

14.04.2017 08:50

Pa sami su krivi. Svi su oni glasali za sektaški SNSD.

ODGOVORITE
Name

Ne kontam

14.04.2017 09:39

Zašto, za početak, ne smijene direktore koji su u manjku? Vjerovatno ne mogu jer su to stranački kadrovi, koji su radili za stranku prikupljajući glasove. Zašto ulažu u renoviranje zgrada koje skroz pristojno izgledaju. Imamo slučajev eda ta novogradnja nakon godinu, dvije tako loše izgleda da bi bolje bilo da su ostavili staru, kvalitetnu zgradu. Te fasade se osipaju, farba blijedi,pločiće se odlijepljuju. Da li iko živi to gleda?

ODGOVORITE
Name

Dobro Je

14.04.2017 12:53

Gdje je Granulic da reaguje, samo on moze ovo da rijesi :-)

ODGOVORITE