Kod hotela našli prislušne uređaje

Pored hotela Jama u Postojni u blizini Postojnske jame u Sloveniji pronađene su četiri tajne sobe za nadzor prepune prislušne opreme prekrivene prašinom.

  • Vijesti
  • Region


Za opremu se vjeruje da je iz komunističkog perioda bivše Jugoslavije.

Tajne sobe su otkrivene iza betonskih vrata tokom renoviranja, u zadnjem dijelu hotela, koji direktno vodi ka Postojnskoj jami, prenio je Rojters.

Sobe za nadzor su najvjerovatnije izgrađene u periodu kada je građen hotel 1969. godine, smatra Marjan Batagelj, šef menadžmenta hotela i jame.

"Odsustvo vlažnosti u sobama bilo je idealno za čuvanje osjetljive opreme", rekao je Batagelj i dodao da se na osnovu slojeva prašine, može pretpostaviti da u sobe niko nije ulazio godinama.

Slovenački istraživač Igor Omerza, koji je objavio knjigu o slovenačkoj istoriji, kaže da su ovi centri bili dio šireg prislušnog sistema, kojim je upravljala jugoslovenska tajna policija UDBA.

"Oni su ovo koristili za prisluškivanje ljudi, za koje su vjerovali da su njihovi politički protivnici", rekao je Omerza.

Prema njegovim rečima, bivši jugoslovenski komunistički lider Josip Broz Tito volio je da odsjeda u ovom hotelu, kao i strani i lokalni zvaničnici.

Kablovi, koji vode od tajnih soba za nadzor do hotela, navode na zaključak da su i pojedine sobe u hotelu bile nadgledane, rekao je Omerza. 

On smatra, da sam Tito nije prisluškivan, jer se pripadnici UDBA ne bi usudili da to učine, ali da je sve moguće.

"Mislim da su primarno prisluškivali goste koji su se sastajali sa njim (Titom)", naveo je Omerza.

Šef menadžmenta hotela Jama kaže da će sobe možda biti otvorene za turiste.

(Tanjug)

 

KOMENTARI3
POŠALJITE PORUKU

Xx

13.04.2017 12:21

Dzaba su imali sve opet su rasturili Jugoslaviju.

Nek nam je sad lijepo i dobro.

Cezar

13.04.2017 15:42

B.Luka

13.04.2017 12:47

Tarmi Ricmi-"Spijuni su medju nama".

Razvoj: NEST387

© Aleksandar Kamenjašević 2016.
Sva prava zadržana.