Australijski fudbal je sport samo za bijelce!

Igračima aboridžinskog porekla dozlagrdilo da ih navijači vređaju zbog boje kože!

Ostali sportovi 15.04.2017 | 11:15
Australijski fudbal je sport samo za bijelce!
Ako ste mislili da su naši navijači najgori, niste daleko od istine. Da sličnih ima i širom sveta, svima je jasno. Ali da ih ima i u Australiji, to je ipak iznenađenje.

Naravno, to iznenađenje je rezultat utiska koji nam o "zemlji kengura" serviraju preko medija. Realnost je nešto drugačija, pre svega njena krvava bliska prošlost u kojoj su bukvalno satrani Aboridžini, nacija koja milenijumima živi na najmanjem kontinentu. Toliko se daleko išlo da su čak u njihovim rezervatima, gde su ih na silu ugurali, Britancitestirali nuklearne bombe!

Taj i slični zločini očigledno još nisu probudili u potpunosti svest lokalnih belaca, te je rasizam prema Aboridžinima i dalje izražen. Pogotovo na sportskim dešavanjima.

Poslednji u nizu incidenata dogodio se na utakmici AFL lige, najvišeg ranga takmičenja tamošnjeg najpopularnijeg sporta, australijskog fudbala, koji ipak više podseća na ragbi nego na najvažniju sporednu stvar na svetu. Na subotnjem meču između dva tima iz Adelaide iz publike su rasno vređana dva igrača, poreklom Aboridžina Edi Bets i Pedi Rajder, da bi potom jedan od navijača bacio bananu na teren.

Unija igrača aboridžinskog porekla se pobunila, izdala je i zvanično obaveštenje. Šta će dalje biti, ne zna se, ali je budala koja je bacila bananu na teren pronađena i isterana sa svih utakmica AFL lige do kraja života. Tako se to radi.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar