Pravi izbor za vaskršnja jaja ipak prirodne boje

Bliži se najveći hrišćanski praznik Uskrs i vreme kada se farbaju jaja. Osim što domaćice brine koja je najbolja tehnika za oslikavanje, najviše glavobolje zadaju boje. Lekari upozoravaju da one mogu da sadrže i štetne materije. Proveravali smo na šta najviše treba da obratite pažnju pri kupovini boja.

Zdravlje 12.04.2017 | 09:01
Pravi izbor za vaskršnja jaja ipak prirodne boje
Crvena nije dovoljno jarka, zelena je isprana - žale se domaćice na Veliki petak. I to nisu jedine zamerke na boje za uskršnja jaja.

Vera Vida iz Centra za edukaciju potrošača Srbije (CEPS) navodi da domaćice uglavnom sumnjaju u kvalitet boje zato što misle da ne proizvođači već prodavci mešaju boje koje se koriste za zidove.

Niska cena kesice trebalo bi da upali alarm da boja nije bezbedna, a da li je prava proveravaju sanitarni inepektori. Pred Uskrs, pojačana je kontrola, ali samo na mestima legalne prodaje boja.

„Ono što je sumnjivo šalje se na analizu u laboratorije koje su akreditovane i ovlašćene od ministra zdravlja. Uglavnom se ispituju teški metali kod farbi za jaja“, objasnio je Goran Stojković iz Odeljenja sanitarne inspekcije pri Ministarstvu zdravlja Srbije.

Rizici od boja za jaja koje su legalno na tržištu ne postoje
Da ne bi strepele dok čekaju te rezultate, domaćice moraju da znaju ko je prizveo boju, njen sadržaj i rok upotrebe. Sve to piše na deklaraciji koja mora da nosi i oznaku E od 100 do 180. Ona garantuje da belance sme da se jede i kada ga boja ofarba.

Vesna Pantić Palibrk iz Zavoda za javno zdravlje istakla je da rizici od boja koje su legalno na tržištu ne postoje.

„U smislu akutnih rizika, jedan drugi rizik je značajniji kada govorimo o jajima, a to je rizik od trovanja - bakterijskih trovanja i preporuka je uvek tvrdo skuvati. Ako je pukla ljuska treba ga brzo pojesti jer ta napukla ljuska omogućava prodor mikroorganizama i kvarenja takvog jajeta“, upozorila je Vesna Pantić Palibrk.

Zbog svega toga, prvi izbor, kažu lekari, treba da budu prirodne boje od lukovine, cvekle, spanaća. Stari recepti domaćica da ne boli glava.

RTS
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar