Ovo su jezici koje djeca treba da uče da bi bila uspješnija

Skoro polovina (45%) roditelja imaju decu koja ne govore nijednim drugim jezikom, dok jedno od petoro dece (19%) nisu zainteresovani za učenje novog jezika, a jedno od deset (10%) kažu da im je to preteško.

  • Magazin
  • Zanimljivosti


SPOSOBNOST govora na više različitih jezika će doprineti 500 biliona britanskih funti ekonomiji do 2027. godine. Doduše, 45% roditelja u Britaniji su priznali da njihova deca ne govore nijednim drugim jezikom.

Istraživanje, koje je sprovela navedena kompanija, je ispitalo preko 2000 roditelja iz Britanije koji imaju decu mlađu od 18 godina i pokazalo da deca ne koriste dovoljno prilike koje imaju za učenje novih jezika.

Skoro polovina (45%) roditelja imaju decu koja ne govore nijednim drugim jezikom, dok jedno od petoro dece (19%) nisu zainteresovani za učenje novog jezika, a jedno od deset (10%) kažu da im je to preteško.

Većina roditelja smatra da je za decu veoma važno da poznaju bar još jedan jezik sem maternjeg. Skoro dve četvrtine roditelja imaju stav da će deci poznavanje drugog jezika poboljšati šanse pri nalaženju dobrog posla, uključujući i rad u stranim državama.

Profesorica Razvojne Lingvistike na Univerzitetu Edinburg, Antonela Soras, je izjavila da ovo istraživanje demonstrira koliko je učenje stranih jezika važno za ekonomiju Velike Britanije, i pokazuje koliko je vrata otvoreno osobama koje žele da uče drugi jezik još kao deca.

„Mi verujemo da je učenje jezika daje mnoge prednosti u razvoju deteta i da je to prava investicija za budućnost: deca koja su izložena različitim jezicima postaju svesnija različitih kultura, drugih ljudi i njihovih mišljenja. Takođe, smatramo da su ovakva deca bolja u obavljanju više zadataka istovremeno i da često mnogo više čitaju“, istakla je Antonela.

Novosti
foto: internet

KOMENTARI2
POŠALJITE PORUKU

Samir

10.04.2017 11:35

Naslov i tekst nebo i zemlja.

Sto bi Englezi

10.04.2017 17:52

Učili neki drugi jezik?!!! Engleski misliti, engleski se ponašati, engleski opljačkati pola planete. Engleski model življenja! Engleski ubijati po Siriji i drugdje na planeti. Sve je na engleskom.

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.