Preminuo glumac Relja Bašić

U Zagrebu je u petak uveče u 88. godini umro veliki hrvatski i jugoslovenski filmski i pozorišni glumac Relja Bašić, javili su hrvatski mediji.

  • Vijesti
  • Region


U svojoj bogatoj umetničkoj karijeri odigrao je više od 3.700 pozorišnih predstava, glumio u 56 domaćih filmova i oko 70 inostranih.

Osnovao je i trideset godina vodio putujuće pozorište „Teatar u gostima“, a u hrvatskoj kinematografiji ostaće zapamćen kao „gospodin Fulir“ iz legendarnog filma Kreše Golika "Ko peva zlo ne misli".

Relja Bašić je rođen u Zagrebu 14. februara 1930. godine, diplomirao je glumu na Akademiji dramskih umetnosti (ADU) u klasi dr Gavele.

Godine 1955, pri kraju studija reditelj Bojan Stupica ga uključuje u dramski ansambl Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, gde, ostvarivši niz uloga sa istaknutim rediteljima (Stupica, Radojević, Gavela, Paro, Habunek, Violić, Juvančić, Spaić) i odigravši 498 predstava, ostaje u stalnom angažmanu do 1967. godine, prenela je Hina.Godine 1968. Bašić prelazi u status samostalnog umetnika te kao glumac i reditelj deluje u Teatru „ITD“, Kazalištu „Komedija“, Zagrebačkom kazalištu mladih, kao i na Dubrovačkim letnjim igrama.

U tim pozorištima odigrao je 797 predstava i realizovao svojih prvih šest režija (Ljubaf, Crna komedija, Jedan dan u smrti Džo Eg, Stara vremena, Obećanja i Hotel Plaza).

Godine 1974. s grupom istaknutih glumaca svoje generacije osnovao je prvo hrvatsko putujuće privatno pozorište „Teatar u gostima“, u kojem kao umetnički direktor, glumac i reditelj ostaje sve do njegovog prestanka delovanja 2004. godine.

Za svoj umetnički rad Relja Bašić je dobio mnogobrojne nagrade i priznanja.

Izvor: Agencije

KOMENTARI2
POŠALJITE PORUKU

RIP

08.04.2017 16:03

Dobar glumac bio...

Janina

08.04.2017 17:58

Bio je odlican glumac a i veliki covjek da li ce se ponoviti takav glumac i licnost u narednom periodu.

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.