Nepoželjan u Mariboru

Zabranu njegovog koncerta, planiranog za kraj maja, zatražio je gradonačelnik Maribora Andrej Fištrave, a taj zahtjev je podržalo 500 slovenačkih javnih ličnosti.

Region 05.04.2017 | 19:38
Nepoželjan u Mariboru
"U Mariboru nema mjesta za one koji ikonografijom i simbolikom izazivaju nove podjele vezane za Drugi svjetski rat, kao ni za fašizam", rekao je gradonačelnik Maribora i dodao da lično najoštrije odbacuje i osuđuje svaki oblik nacizma i fašizma, što je posebno važno danas, kada u Evropi jačaju desne snage, koje imaju uzore u najmračnijem razdoblju istorije.

"Tompson pjeva i o Jasenovcu i Gradiški Staroj, a takve pjesme se nigdje ne bi smjele izvoditi. Zbog toga, iako kao gradonačelnik ne odlučujem o tome ko će dobiti dozvolu za koncert, snažno sam protiv toga da se Tompsonu dozvoli nastup u Mariboru", izjavio je Fištravec, prenio je zagrebački "Jutarnji list".

Slovenija je podijeljena na nekoliko jedinica, a uprave MUP-a odlučuju o dozvolama za koncerte, navodi list.

Tompsonu je prije nekoliko godina već zabranjeno gostovanje u Mariboru, ali on i njegovi saradnici odlučili su da ponovo pokušaju i opet su uslijedile žestoke reakcije.

Protiv Tompsonovog dolaska organizovana je i peticija, koju je potpisao niz poznatih ličnosti u Sloveniji, a jedan od pobornika zabrane je i Zoran Janković, bivši direktor Merkatora i gradonačelnik Ljubljane.

"Tompson u nekim pjesmama podržava ustaštvo i koncerte, ponekad, otvara ustaškim pozdravom, zbog čega su njegovi koncerti zabranjeni u još nekim državama. Ne treba dopustiti nastup onima koji svoju slobodu grade na ponižavanju drugih", kaže Janković.

Pozivajući se na dostupne informacije, "Jutarnji" piše da slovenački MUP ni ovog puta neće odobriti Tompsonov koncert u Mariboru.

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Ustaša

06.04.2017 17:16

Njega treba okačiti na trgu a ne da nastupa

ODGOVORITE