Ivanov poručio: Ne dam mandat Zaevu

Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov još jednom je rekao "ne" Briselu kada je riječ o zahtjevu da preda mandat za sastav nove vlade lideru SDSM-a Zoranu Zaevu.

Region 04.04.2017 | 07:25
Ivanov poručio: Ne dam mandat Zaevu
Ivanov je, naime, juče kazao da je predsjedniku Savjeta Evrope Donaldu Tusku prenio da je njegov stav u vezi s tim pitanjem nepromijenjen.

Zaev je zajedno sa albanskim partijama DUI i Besa okupio parlamentarnu većinu sa 67 od ukupno 120 poslanika, ali Ivanov odbija da mu povjeri mandat za sastav nove vlade dok se ne otklone zakonske i političke prepreke.

Ivanov smatra da politički lideri treba da se bave sprovođenjem reformi, a ne albanske platforme.

- Razgovarao sam sa Tuskom o aktuelnoj političkoj situaciji u Makedoniji. Znam šta su mi ustavne obaveze kao predsjednika i znam šta je praksa u Makedoniji od 1992. kada je riječ o načinu davanja mandata. Moj stav je vrlo jasan i ostaje nepromijenjen - kazao je Ivanov poslije razgovora sa Tuskom.

Takođe, kazao je da bi vlada, koju bi formirao Zaev, bila ucijenjena i suprotna Ohridskom sporazumu, što bi omogućilo manipulaciju građanima i ohrabrilo međuetničke sukobe.

Tusk je rekao da je Makedoniji potrebno jedinstvo i naglasio da politička kriza koči zemlju na njenom putu ka EU.

- Ova produžena kriza nastavlja da koči evroatlantski put Makedonije. Vi još uvijek možete naći rješenje koje se zasniva na demokratskim principima pristojnosti i zdravog razuma - rekao je Tusk.

Posjeta Tuska bio je novi pritisak na Ivanova da mandat za sastav nove makedonske vlade povjeri lideru SDSM-a Zoranu Zaevu. Ovo je treći put u dvije godine da Tusk zvanično boravi u Makedoniji.

Makedonsko Sobranje nastavilo je juče konstitutivnu sjednicu na kojoj je trebalo da budu izabrani predsjednik i članovi Komisije za izbor i imenovanja. Sjednica sa ovom tačkom dnevnog reda počela je prije sedam dana, ali su poslanici kršili poslovnik i diskutovali o takozvanoj albanskoj platformi. Najuticajnija stranka VMRO-DPMNE pokušavala je na ovaj način da blokira imenovanje Komisije, a uz to i prelazak na sljedeću tačku dnevnog reda - izbor predsjednika Sobranja. Građanska inicijativa "Za zajedničku Makedoniju" odražala je masovni protest povodom posjete Tuska.

Prijevremeni parlamentarni izbori u Makedoniji održani su 11. decembra prošle godine, ali ta zemlja do danas nije dobila premijera, jer VMRO-DPMNE nije sa albanskom strankom DUI uspio da postigne dogovor o saradnji. SDSM je prihvatio zahtjeve DUI i dogovorio većinu, ali predsjednik odbija da mu povjeri mandat za sastav vlade jer smatra da njihov dogovor ruši suverenitet Makedonije.

Investitori povlače novac
Zbog sve veće političke krize strani investitori počeli su da povlače novac iz te države. Podaci Narodne banke pokazuju da je u Makedoniji u januaru zabilježen odliv stranih investicija od 33,5 miliona evra više u odnosu na isti mjesec prošle godine. U prošloj godini strane investicije u Makedoniji dostigle su 358 miliona evra.

(Agencije)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Лија

04.04.2017 08:09

Опет ће проблем ријешити ''милосрдни анђео'', у име свјетске демократије и људских права.

ODGOVORITE
Name

Student

04.04.2017 08:13

Najjači čovek Balkana! Tako se čuva integritet zemlje Vučiću!

ODGOVORITE
Name

Re: Student

04.04.2017 09:25

A demokratija?

Name

iskreno

04.04.2017 08:27

Pa trebalo bi po demokratskim principima dati vlast vecini .Ako je narod izabrao.

ODGOVORITE
Name

Dragan

04.04.2017 08:54

Apsolutno podrzavam gospodina Ivanova predsjednika Makedonije koji ne zeli dati mandat Zaevu samo da ostane uporan do kraja i da izdrzi pritiske koji dolaze iz EU jer se radi o albanskoj platformi koja treba da bude ugradjena u ustav Makedonije gdje albanci traze da se promijeni struktura drzave obiljezja drzave i da imaju svoj sluzbeni jezik iako imaju sva prava isto kao sto su imali albanci na Kosovu ali njima to nije dovoljno i tim albancima koje podrzava amerika treba neko da stane na put i da sprijeci nastajanje velike Albanije...

ODGOVORITE