MOK negirao da je prikrio doping na OI u Pekingu!

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) negirao je da je prikrio doping slučajeve na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine, pošto je u dokumentarcu prikazanom na nemačkoj televiziji objavljeno da pozitivni doping testovi jamajčanskih sprintera nisu procesuirani.

Ostali sportovi 11.04.2017 | 13:15
MOK negirao da je prikrio doping na OI u Pekingu!
Nemački novinar Hajo Zepelt, koji je napravio dokumentarac, rekao je da su posle ponovljenih testiranja urina kod "nekoliko" jamajčanskih sportista pronađeni tragovi zabranjene supstance klenbuterol, koja služi za povećanje mišićne mase. On nije naveo o kojim atletičarima se radi.

Jamajčanski sprinter Jusein Bolt osvojio je tri zlatne medalje u Pekingu uz tri svetska rekorda i bio je najveća zvezda Igara. MOK je, posle konsultacija sa Svetskom antidoping agencijom (WADA), naveo da nije postojao "obrazac organizovanog varanja".

"Posle pažljivog razmatranja, WADA je obavestila MOK da nije mogla da pronađe nijedan značajan i dosledan obrazac korišćenja klenbuterola u tim slučajevima i da bi bilo prikladno da više ne razmatra te slučajeve", navodi se u saopštenju MOK.

Pronađeni niski nivoi klenbuterola su u ravni "potencijalnih slučajeva kontaminacije mesa", naveo je MOK.

U Kini se klenbuterol koristi u stočarstvu za povećanje mišićne mase kod životinja, a olimpijci su na to upozoreni pre nego što su otišli u Peking. MOK je saopštio da je broj slučajeva klenbuterola u ponovljenim testiranjima rasprostranjen, ali nije naveo da se radi o jamajčanskim sportistima.

"Tokom ponovljenih testiranja sačuvanih uzoraka urina sportista sa Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine, naša laboratorija je pronašla brojne sportiste iz brojnih zemalja iz različitih sportova, u čijim uzorcima su bili niski nivoi klenbuterola", dodaje se u saopštenju MOK.

Klenbuterol je postao poznat po tome što je koštao španskog biciklistu Alberta Kontadora titule na Tur d'Fransu 2010. godine. Kontador je tvrdio da su njegovi doping rezultati bili pozitivni jer je pojeo kontaminirano goveđe meso koje je iz Francuske doneto u Španiju. Sud za sportsku arbitražu je presudio da biciklista nije nameravao da se dopinguje i da je slučajno pojeo kontaminirano meso.

Kontador je bio suspendovan na dve godine i oduzeta mu je titula sa Tur d'Fransa 2010. godine.

Izvor: Beta

Komentari / 0

Ostavite komentar