Federer odmara do Rolan Garosa!

Osvajač tri najveća turnira u dosadašnjem toku sezone, odlučio je da propusti gotovo sva takmičenja na šljaci.

Tenis 03.04.2017 | 21:20
Federer odmara do Rolan Garosa!
Švajcarski teniser Rodžer Federer verovatno će napraviti pauzu posle osvajanja Mastersa u Majamiju i propustiti čitavu sezonu šljake.

Rodžer Federer, koji u 36. godini ponovo u kontinuitetu beleži vrhunske rezultate, ipak se nije napio vode iz "fontane mladosti".

On je posle uzastopnih trijumfa na turnirima Masters serije, u Indijan Velsu i Majamiju, izjavio da ne planira da se takmiči sve do pred kraj maja, kada počinje drugi grend slem turnir sezone, Rolan Garos.

"Verovatno neću igrati nijedan turnir na šljaci osim francuskog Opena. Potreban mi je odmor. Moje telo treba da se zaleči", prenosi Federerovu izjavu ESPN.

On se zimus vratio tenisu osvajanjem Australijan opena posle šest meseci pauze, pa ostaje da se vidi hoće li ponovo osveženi Švajcarac uspeti da uradi nešto više na turniru koji je osvojio samo jednom - 2009. godine, nakon što je Robin Soderling obavio glavni deo posla, pobedivši Rafaela Nadala.

Federer je sa 18 grend slem titula ubedljivo najtrofejniji teniser svih vremena.

To što će propustiti Masterse u Monte Karlu, Madridu i Rimu pomoći će mu da dođe odmoran i na Vimbldon, gde će svakako imati ambiciju da uveća ionako impresivni saldo.

Federer je u nedelju osvojio i drugi Masters u sezoni pobedom nad Rafaelom Nadalom u finalu (6:3, 6:4), posle čega je saopštio da gotovo izvesno neće igrati do Rolan Garosa.

Četvrti igrač na ATP listi, koji je sezonu počeo na 17. poziciji, igra u neverovatnoj formi od samog starta – osvojio je Australijan open i Indijan Vels pre Majamija, a uspeo je da veže četiri trijumfa nad Nadalom, što mu se nikada u karijeri nije desilo.

„Sada ću više razmišljati o odmoru, biće to preventive radi. I dalje mogu da promenim raspored ako zbog nečega budem zažalio, ali sam tek odlučio. Nemam više 24 godine, moram da biram trenutke kada ću biti na vrhuncu i da pokušam da ostanem zdrav. Takođe, prošle godine koleno se ponašalo čudno na šljaci, pa će preskakanje sezone za toj podlozi biti dobra stvar. Iako mislim da se to nije događalo zbog šljake, ali moja lekarska ekipa smatra da bi takav izbor bio pozitivan. Siguran sam u svoju odluku, razmišljao sam sa timom da je promenim nakon osvajanja Indijan Velsa, ali na kraju dana, moram da razmišljam o zdravlju. Moram da budem zadovoljan svim segmentima svog života – ličnim, privatnim, profesionalnim, životom na terenu... Ne mogu da izdržim ovakav ritam svakoga dana – želja će jednostavno nestati. Radije ću ići korak po korak i igrati sa mnogo energije i zadovoljstva. Tada ću moći to da delim sa svima. U suprotnom – jedino što ćete videti jeste da samo želim da izađem na teren. Ne želim da budem takav čovek, stvarno ne želim“, rekao je Federer.

To znači da će Švajcarac preskočiti Masterse u Monte Karlu, Madridu i Rimu.

„U Cirihu ću 10. aprila igrati meč za Afriku, a onda se radujem povratku u teretanu i radu na segmentima kojima nisam mogao da se posvetim poslednjih meseci. Treniraću verovatno na tvrdim terenima u sledećih meseci, a na šljaku ću se prebaciti dve nedelje pre Pariza. To je plan za sada, trebalo bi da igram na Rolan Garosu, ali ćemo videti kako će se sve odvijati. Jasno je da za mene sezona tek tada počinje. Vimbldon je najveći cilj u bližoj budućnosti, a posle toga i turniri u okviru američke turneje. Na Rolan Garosu neću biti pod pritiskom jer neću imati nikakvu pripremu, ali mi je sezona na travi veoma važna jer igram u Štutgartu i Haleu. Takođe, dobro stojim na ’rejs’ listi za Završni Masters u Londonu, gde sam ranije imao mnogo uspeha. Volim dvoranske uslove, pa će to biti prioritet u drugom delu sezone. Zbog toga pravim pauzu“, dodao je Rodžer.

Izvor: mondo.rs/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar