Ostrvo-muzej i ludi noćni život

Verovali ili ne, ali čitavo ostrvo i kompletna istorija Malte, koja je duga 7. 000 godina - može da se (sažeto) vidi za samo jedan dan.

Putovanja 03.04.2017 | 10:15
Ostrvo-muzej i ludi noćni život
Malta je muzej pod otvorenim nebom, a zahvaljujući dobroj mreži puteva i uz precizan plan, najveći broj atrakcija možete da doživite za kratko vreme. Koji je najbolji period u godini za putovanje na Maltu? Do juna su cene nešto niže, gužva manja, a temperature blaže, što znači i da ćete brže i sa manje napora obići sve atrakcije.

10.00
Valeta je izgrađena na poluostrvu poput utvrđenja, a kuće su boje meda i sa doksatima. Kada se prođe gradska kapija, gotovo sve ulice se seku pod uglom od 90 stepeni. Valetu su izgradili vitezovi Svetog Jovana, koje su Turci proterali 1530. godine i od tada su vladali ovim ostrvom 250 godina, sve do dolaska Napoleona. Sulejman Veličanstveni je ovde 1565. godine doživeo prvi poraz kada je 200 vitezova sa Maltežanima pobedilo 40.000 turskih vojnika. U Valeti se može posetiti Muzej oružja, a u tvrđavi Sent Elmo se nalaze Vojni muzej i sklonište u kojem su mnogi Maltežani proveli Drugi svetski rat.

12.00

Malta je bila važna strateška tačka i u Drugom svetskom ratu, jer se tu nalazila baza britanske mornarice (do sredine sedamdesetih godina 20. veka). Valetu je najlepše videti sa broda, drvene barke ukrašene Ozirisovim očima, a taksisti obično voze po šestoro turista od Carine do pristaništa u Valeti.

13.00

U Valeti je zanimljivo posetiti i Fort Rikasoli gde su snimane scene iz legendarnih filmova "Troja", "Gladijator" i serije "Igra prestola". Mnoge scene su snimljene i na susednom ostrvu Gozo, ali i u gradiću Mdina.

14.00

Prva prestonica bila je Mdina, utvrđeni grad u kojem vlada tišina, i koji je bio naseljen još u bronzano doba. Plemićke i bogate stare porodice ovde i dalje imaju kuće, a ulaz kolima je zabranjen. Cikcak uličicama stiže se do Bastiona, trga sa kojeg se vidi čitavo ostrvo.

15.00

Na Malti se nalazi najstariji praistorijski hram na svetu, koji je pod zaštitom Uneska. Hagar je izgrađen 3.600 godina pre naše ere i, ne samo što je stariji od Stounhendža, nego je bio i veći.

16.00

Na Malti je sniman film o Popaju, a scenografija je takva atrakcija da se ovde slavi Nova godina, organizuju venčanja, karnevali, proslave... Ko ne želi da spava u hotelu, može da dođe samo u zabavni park. Mališani koji vole "Plejmobilove" igračke mogu da odu u ovu fabriku.

17.00

Duhovno središte Malte je Rabat. U Katedrali Svetog Pavla mogu se videti katakombe u kojima se ovaj svetac krio u vreme vladavine Rimljana. Reč je najbolje očuvanom podzemnom rimskom groblju. Međutim, ko voli kupanje, treba da ode na peščanu plažu Golden bej, nedaleko od Rabata.

18.00

Noćni provod na Malti je legendaran, a zabava u Sent Džulijanu traje do zore. Ovaj turistički centar ima bezbroj restorana, kafića, klubova i diskoteka i prepun je mladih cele godine.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar