Bez čega može ostati Todorić?

Vlasnik koncerna Agrokor, hrvatski biznismen Ivica Todorić i njegova porodica već godinama su najbogatiji u Hrvatskoj, a osim poduže liste kompanija koje imaju u svom vlasništvu, "glava porodice" je veliki ljubitelj skupih, lijepih i luksuznih stvari.

Region 31.03.2017 | 15:46
Bez čega može ostati Todorić?
Prema pisanju hrvatskog Expressa, najupečatljiviji su naravno Kulmerovi dvori na bregu u Šestinama. Prema imanju koje se prostire na 55.000 kvadratnih metara ulicom Himper vodi drvored nakon kojeg se uzdiže dvorac oker boje utopljen u uredno pošišanu zelenu travu.

Jednospratni dvorac je dugačak 54 metra i centralni je objekat imanja.

Iz predvorja na prvi sprat, kao u seriji "Dinastija", vode spiralne stepenice. Stilski namještaj u dvorcu dijelom je nabavljen u Hrvatskoj, a dijelom u inostranstvu.



U prizemlju je i nekoliko salona, do vinskog podruma i ogromne garaže vodi lift, a porodica se u dvorac uselila prije desetak godina.

Tamo živi cijela porodica, s tim da su svi smješteni u zasebnim krilima.

Zemljište je Todorić kupio još 1999. no tek kad je završio sudski spor oko zemljišta i kad su se pribavile sve dozvole krenulo se u uređenje, u koje je uložio oko 2,7 miliona evra.

Koliko je platio zemljište, ne zna se. Rekonstrukciju plemićkog dvorca radio je poznati zagrebački arhitekt i profesor Branko Kincl, a nakon tri godine replika je završena. Projekt je vodila kompanija Tehnika. Zadnji vlasnik imanja bio je Ferdinand grof Kulmer, a zdanje je porušeno do temelja u podmetnutom požaru potkraj Drugog svjetskog rata.



Nakon toga, na mjestu nekad velebne rezidencije s renesansnim pročeljem ostale su samo hrpe kamenja. Todorić je obnovio i 70 hektara zapuštenog zemljišta u okolini dvorca, koje je pretvoreno u park.

Posebnost su i ugrađene cigle s originalnim Kulmerovim žigom, koje su ukomponovane u zid vinoteke. Podovi su obloženi hrastovim parketom i mramornim pločicama, a prozori i vrata napravljeni su u skladu s pravilima konzervatorske struke.

Salon ima staklenu stijenu koja gleda na park. Kuhinja je spoj modernog i tradicionalnog - u starinske elemente ugrađeni su, moderni kućni aparati. Tu je Todorić dao napraviti i bazen, saune, dio za osoblje i parking. Kako ne bi narušio istorijski izgled dvorca, bazen se ne vidi s ceste.

Takođe, okolina je uređena tako da su posađene samo autohtone biljke s Medvednice. Dvorac se obnavljao prema najstarijem grafičkom prikazu dvorca Kulmer, koji potiče iz prve polovine 19. vijeka i pokazuje kuriju prije pregradnje. Kada je dvorac predstavljen u medijima, rečeno je da će služiti u “reprezentativne svrhe”.

Budući da su imali samo jedan arhitektonski nacrt, arhitekti i građevinari oslanjali su se i na zbirku 20- ak fotografija i skica dvorca, koje su nastale kroz godine. U dvorcu koji je na kraju nastradao u požaru navodno su postojale i vrijedne freske indijanskih i tropskih motiva, poput freski majmuna s palmom, a da je li Todorić tražio i njihovu repliku nije poznato.

Kao savjetnica pri uređenju interijera, naročito apartmana za porodicu na prvom spratu, svoj je sud dala i engleska interijeristica Francesca Basu. Dvorac je kroz istoriju često mijenjao vlasnike. Istorijski izvori kažu da se vlastelin Stjepko Gregorijanec, tadašnji vlasnik Medvedgrada, nakon velikog potresa 1590. godine preselio u novoizgrađenu kuriju u Šestinama. Zatim je od 17. Vijeka u dvorcu stanovala porodica Zrinski.



Novi vlasnik grof Petar Zrinski dogradio je dvorac u kasnorenesansnom stilu. Kasnije su, u 17. i 18. vijeku u dvorcu živjele porodice Turovicz, Mikulić, Čikulin te plemići Sermage, a Ivan Emil Kulmer postao je vlasnikom dvorca i imanja ženidbom za Juditu groficu Sermage.

Posljednji vlasnik slikar Kulmer dvorac je izgubio u Drugom svjetskom ratu. Njegova kći tražila je povrat imovine, ali izgubila je spor s Gradom Zagrebom. Upravo zbog toga kasnili su radovi na Todorićevoj rezidenciji, koja je i novom vlasniku donijela neke neugodnosti.

Radovi su kasnili i zbog arheoloških istraživanja, jer se očekivalo da bi se na tom mjestu mogli naći ostaci praistorijskih naselja. I pri samoj gradnji bilo je komplikacija jer su različiti vlasnici tokom četiri vijeka nekoliko puta pregrađivali građevinu, a o njihovoj arhitekturi nije postojala kompletna dokumentacija.

Garaža je ogromna, a stariji sin Ante veliki je ljubitelj automobila Porse, kakvih u garaži ima nekoliko, među kojima je i Porse Cayenne Todorićeve supruge Vesne koja ima i personalizovane tablice - VT.



Porodica posjeduje helikopter Bell 427 i jahtu Jana.



Osim Kulmerovih dvora, Todorići imaju još luksuznih nekretnina.

Među njima je vila u Medveji kod Opatije i kuća u Gorskom kotaru, nekad poznata Čarobna koliba koju su Todorići kupili nakon što su više puta tamo provodili odmor.

Kuća i okućnica se prostiru na 8000 kvadratnih metara, samo kuća se prostire na 200 kvadrata, a sagrađena je 2007.

Koliba je sagrađena od ručno obrađenih trupaca smrekinog i drveta jele, podovi su obloženi porculanskim pločicama, a većina namještaja ručni je rad, počevši od stolova i stolaca, do kreveta... Kamin, podno grijanje, sauna, bazen samo su dio "opreme" ove kuće u srcu Ravne gore.

Todorići su vlasnici jahte Jana, s kojom idu na ostrvo Smokvica kod Rogoznice. Tamo su godinama ljetovali, a 1995. godine firma Grafoplast je dobila ostrvce na korišćenje od MORH-a na trideset godina.

Bivši vlasnik Grafoplasta tvrdi da je ostrvo preuzeto u očajnom stanju jer su nekadašnji vojni objekti bili opljačkani i devastirani.



U obnovu je, kaže, uložio pet miliona evra, a u međuvremenu je Grafopalst kupio Agrokor Ivice Todorića, koji ga je zadržao na čelu firme i zadužio za upravljanje Smokvicom.

Todorići otok godinama koriste kao svoju ljetnu oazu za koju nije plaćana koncesija, koja bi svih ovih godina, prema riječima ministra Marića, ukupno koštala oko 200 miliona kuna.

Todorići su uprkos ovim rezidencijama zadržali i staru kuću na Pantovčaku, u kojoj su živjeli prije preseljenja u Kulmerove dvore, a koja se nalazi nasuprot predsjedničke palate.

Poslovno, ali poljuljano carstvo Todorića procjenjuje se na stotine miliona kuna.

Express piše da je praktično nemoguće utvrditi s koliko tačno kompanija upravlja i koliko nekretnina ima u svom vlasništvu Todorić, ali nije tajna da se radi o desetinama firmi pod kapom Agrokora.

Među njima je proizvodno turistički kompleks u koji je Agrolaguna uložila 35 miliona kuna i zaposlila 40 ljudi.

Projektom je obuhvaćena rekonstrukcija sirane Sir Laguna i obnova zgrade Spin, a uređena je nova prostorija za degustaciju, kao i "put sira", kojim se može prošetati do pašnjaka koji okružuju objekte.

Jamnica je najveći hrvatski proizvođač mineralnih voda i bezalkoholnih pića s tradicijom dugom od 180 godina.

U sklopu Jamnice prodaje se gazirana mineralna voda Jamnica, negazirana voda Jana, koja je jedna od najpopularnijih voda, te ledeni čajevi Jana Ice Tea

Mladina je najveći proizvođač penušavih vina i Purtugisca, mladog crvenog vina i vrhunskih vina linije Gaj.

PIK Vrbovec je mesna industrija vodeća u Hrvatskoj i regionu i postoji više od 70 godina.

Solana Pag je najveći proizvođač morske soli u Hrvatskoj, a svoju proizvodnju zasniva na hiljadu godina staroj tradiciji proizvodnje soli na istoimenom ostrvu.

Vupik je jedan od najvećih poljoprivrednih proizvođača u Hrvatskoj.

Zvijezda je najveći proizvođač jestivih ulja i jedini proizvođač margarina, biljnih masti, majoneza i delikatesnih proizvoda na bazi majoneza.

Kompanija A007 je nosilac brenda Abrakadabra i od svog osnivanja je u sklopu koncerna Agrokor, a zadatak firme je da napravi novi iskorak u online poslovanju koncerna stvaranjem web shopa specijalizovanog za non food asortiman.

Konzum je najveći trgovački lanac u Hrvatskoj.

Mercator grupa jedan je od najvećih poslodavaca u Sloveniji, a u koncernu Agrokor nalazi se i srpski Mercator gdje je najveći trgovački lanac

Roto Dinamic jedan je od lidera u distribuciji bezalkoholnih i alkoholnih pića te popratnog asortimana za HoReCa kanal.

Tisak je najveći maloprodajni lanac kioska s mrežom većom od 1.100 prodajnih mjesta te vodeći hrvatski distributer štampe, duvanskih proizvoda, prepaid bonova i start paketa telekom operatera te ostalih proizvoda.

Poliklinika Aviva vodeća je privatna poliklinika u Republici Hrvatskoj s 38 godina dugom tradicijom pružanja zdravstvenih usluga, a od 2012. godine članica je Agrokor koncerna.

Poliklinika razvija svoje poslovanje kroz niz specijalističko-konzilijarnih, dijagnostičkih i rehabilitacijskih djelatnosti.

Ledo je najveći proizvođač industrijskog sladoleda te najveći distributer smrznute hrane u Hrvatskoj.

Belje je najveća poljoprivredna kompanija u regiji s 20.000 ha oranica i stočarskom proizvodnjom na više od 20 farmi.

(Agencije)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

i

31.03.2017 13:54

Sta mi imamo od ovoga

ODGOVORITE
Name

pa

31.03.2017 16:29

Mi kupujemo od njih skoro sve , zato sto mislimo da je tudje bolje nego nase !!!

Name

Zool

31.03.2017 14:21

Ovih dana sve po TV gostuju ekonomisti i pričaju istu stvar kao papagaji a ni jedan pravnik da objasni kriminal koji je do svega ovoga doveo.

ODGOVORITE
Name

Me

31.03.2017 14:58

Ima se more se... a oni sto po kontenjerima traze hranu??? Janna Majko ste se radi ...

ODGOVORITE
Name

cccc

31.03.2017 15:06

Pogledajte ovu raskos i ovaj luksuz,volio bi da mi neko kaze koliko njegovi radnici imaju plate. Drzavo(e) gdje ste sto se ne provode zakoni. Tako se nebi moglo u Njemackoj ali u ovim balkanskim vukojebinama od drzava cudno bi bilo da je drugačije.

ODGOVORITE
Name

Helena

31.03.2017 15:22

Mi trebamo gledati svoja posla i biti pomalo ljubomorni na ovoga biznismena, a treba i raditi da bih se nesto tako steklo..

ODGOVORITE
Name

Đorđe

31.03.2017 15:29

Skupio mu je Ivan Pernar od "zastupnika Saborskih", mada je on najviše priložio. Skupili su preko 600 kuna. Pa nekako će premostiti krizu, kako drugi žive. Pozdrav za Ivana Pernara iskrenog i poštenog momka...

ODGOVORITE
Name

čaruga

31.03.2017 16:21

Miriše na smrad Bakinaca

ODGOVORITE
Name

Igrom slucaja

31.03.2017 16:39

Ne zivim daleko od porodice koja je vlasnik IKEA. Oni su otprilike u toj kolibi. Dali su stotine milione kruna za razna istazivanja o raku itd. Svedski kralj je otprilike u toj kuci odakle su Karingtonovi krenuli u pohod. On je bavi poljoprivredom, jer apanaza ode na placanje svega i svacega. Kaze se: kako doslo tako i otislo.

ODGOVORITE
Name

Crni Gruja

31.03.2017 18:59

Samo mu još nedostaje prugasto odijelo. A vjerovatno će i to uskoro da dobije.

ODGOVORITE
Name

Matija Gubec

31.03.2017 22:00

E moj hrvatski narode, jesi budala.

ODGOVORITE