Izricanje presude Sanaderu 7. aprila

Predsjednik Sudskog vijeća zagrebačkog Županijskog suda Jasna Smiljanić saopštila je danas da će nepravosnažna presuda bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu i ostalim optuženim u aferi "Planinska" biti izrečena 7. aprila.

Region 30.03.2017 | 15:55
Izricanje presude Sanaderu 7. aprila
Uz Sanadera, u ovom procesu optuženi su bivši poslanik HDZ-a u Hrvatskom saboru i vlasnik mesnica "Fiolić" Stjepan Fiolić, bivši ministar regionalnog razvoja Petar Čobanković, te glavni direktor Inženjerskog biroa Mladen Mlinarević, koji je napravio spornu procjenu zgrade u Planinskoj ulici u Zagrebu.

Sanader je naveo na kraju četvorogodišnjeg sudskog postupka, da je u ovom slučaju riječ "o nizu namještenih inkriminacija" do kojih je Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala /Uskok/ došla ucjenjivanjem saoptuženog, prenose hrvatski mediji.

On je rekao da u aprilu 2009. godine nije bio na zatvorenom dijelu sjednice hrvatske Vlade na kojem je usvojena odluka o kupovini zgrade u Planinskoj ulici za potrebe resornog ministarstva, koje je vodio Čobanković, a pretpostavlja da je tu tačku u dnevni red uvrstila njegov zamjenik Jadranka Kosor na prijedlog Čobankovića.

Za bivšeg HDZ-ovog poslanika u Saboru Stjepana Fiolića, koji je priznao da je bivšem hrvatskom premijeru u njegovoj kući predao oko 2,3 miliona evra /17 miliona kuna/ mita u "kutiji za hrenovke", Sanader je rekao da "laže jer je bio ucijenjen".

Uskok tereti Fiolića da je 2009. godine zgradu u Planinskoj ulici prodao Ministarstvu regionalnog razvoja, po cijeni koja je bila znatno veća od tržišne. U tome su mu pomogli Sanader, Čobanković, te Mladen Mlinarević. Uskok smatra da je ovim malverzacijama budžet Hrvatske oštećen za 38 miliona kuna /5,1 milion evra/.

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar