SzP protiv akciza i poskupljenja

Savjet ministara BiH usvojio je na današnjoj sjednici većinom glasova Izmjene i dopune zakona o akcizama, čime se uvode nove akcize na gorivo. Protiv novih akciza koje će dovesti do poskupljenja goriva, glasali su ministri iz Saveza za promjene.

Bosna i Hercegovina 28.03.2017 | 17:31
SzP protiv akciza i poskupljenja
"Podržavamo reformski put BiH i razvoj infrastrukture, ali tražimo da se uz novi namet od 15 feninga po litri goriva obezbjedi bar minimalna zaštita poljoprivrednika", ističe zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Mirko Šarović i dodaje:

"Tražili smo da se uvede kategorija plavog dizela ili da se na neki drugi način pomogne poljoprivrednicima. Predlagali smo da se od ovih akciza od 15 feninga jedan dio 3-4 feninga odvoji direktno u budžete entiteta i da se daj novac da poljoprivrednicima kako bi se ublažile posljedice".

Za ove prijedloge, tvrdi Šarović, nije bilo razumijevanja Vlade Republike Srpske i MMF-a.

Šarović upozorava da Vlada Srpske ne može da zahtijeva od Saveza za promjene da preuzme teret odgovornosti za stanje u entitetskom budžetu i glasa za uvođenje novih akciza koje će služiti za otplatu kredita za izgradnju puteva i auto-puteva.

"Zašto se krije ko stoji iza pisma namjere MMF-u i šta su sve potpisali", pita Šarović i tvrdi da je Vlada Srpske pristala i da godišnje uštedi pet miliona maraka podsticaja tako što će ih isplaćivati samo registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima koja plaćaju porez.

Za razliku od Vlade Republike Srpske u Savjetu ministara spremni su da podrže plan pomoći poljoprivrednicima.

"Spremni smo da podržimo uvođenje plavog dizela ili neki drugi plan koji je predlagao ministar Šarović, a koji bi pomogao poljoprovredi", tvrdi predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić i dodaje da je Savjet ministara više puta pokretao aktivnosti oko povlačenja IPA sredstava za poljoprivredu.

"To su bespovratna sredstva Evropske unije. Nažalost, nismo naišli na razumijevanje Vlade Republike Srpske u smislu formiranja zajedničke platne agencije za kontrolu utroška tih sredstava. Zbog toga već godinama gubimo 20-30 miliona evra", ističe Zvizdić.

Savjet ministara BiH usvojio je i Izmjene zakona o Agenciji za depozite, što je takođe uslov MMF-a, jer su nakon propasti nekoliko banaka u Srpskoj tražili da Agencija za depozite BiH ima veću kontrolu nad bankama.

"Najveća novost je da će se formirati Fond za restruktuiranje", kaže zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda i dodaje da će Agencija za osiguranje depozita BiH nastaviti da radi svoj posao, ali će ujedno biti i kontrolno tijelo.

"Dobiće i veća ovlašćenja. Moći će da interveniše ne samo kada neka banka propadne, već će imati mogućnost intervencije prije toga", objašnjava Bevanda, a na naše pitanje znači li to da će kontrola banaka biti na nivou BiH, odgovara potvrdno.

Na pitanje da li je taj Zakon usaglašen sa entitetima, pošto se očigledno radi o prenosu nadležnosti, ministar Bevanda odgovara da je Zakon u Savjet ministara uputio Upravni odbor Agencije za osiguranje depozita BiH, koji ga je usvojio jednoglasno.

Član Upravnog odbora Agencije je i ministar finansija u Vladi Republike Srpske Zoran Tegeltija.

(BN televizija)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Mile

28.03.2017 18:02

Super sad ce sve opet da poskupi a niko nije skidao cijene kad je gorivo pojevtinilo....... Narod birao narod i placa

ODGOVORITE
Name

Poslednji kineski car

28.03.2017 18:35

Država bi voljela da cijena jednog litra nafte bude 10,00 KM. Jer nije isto 10 ili 20% od 1 KM ili 10,00 KM poreza u Budžet. Auto plin je u RS prije 9 mjeseci bio 0,56KM a sada ga nema nigdje ispod 0,90 KM. A , mi marvo pasimo travu i dižimo kredite od tih istih. Usput , koljimo se po nacionalnoj osnovi. A oni se samo smješkaju...

Name

rumunija

29.03.2017 04:25

Sve go sljam!stranke unistiti,jer su kuga!

Name

007

28.03.2017 18:10

Znači,kako vi niste podržali,neće ni poskupiti.

ODGOVORITE
Name

Luka

28.03.2017 18:38

Svaka cast za SDS,samo.ostanite dosledni! Ako SNSD hoce pare MMF neka oni glasaju i stanu pred sud naroda! I onako ce pare otici njihovim tajkunima!

ODGOVORITE
Name

Re snajper

28.03.2017 19:19

Žao mi je tebe Luka,ali ti stvarno griješiš...

Name

?

29.03.2017 05:54

U cemu je Luka pogrijesio jel u tome samo sto je napsiao ono sto ce se desiti pa to vise i ptice na grani znaju hahahaha...

Name

Idi Amin

28.03.2017 18:54

A lijepo vam je presdnik govorio da nastampamo pare.Eto vam sad.

ODGOVORITE
Name

vpsk

28.03.2017 20:31

Ako participate na nivou vlasti BiH, onda mozete uticati na usvajanje Zakona u SM. Potpredsjednik moze stopirati usvajanje Zakona

ODGOVORITE
Name

Epistahije

29.03.2017 03:41

Narode ne buni se previse. Ako bude tesko doce predsjednik sa gajbom piva, pjesma i sve super.

ODGOVORITE
Name

Mi smo ih birali

29.03.2017 06:20

Crkni narode!!!

ODGOVORITE
Name

Naprijed

29.03.2017 06:39

Narode pjevajte zajedno sa Dodikom i Zeljkom " Ne moze nam niko nista jaci smo od MMF-a i gledajte kako oni harce sve cega se dohvate.

ODGOVORITE