Po Bregi dobio ime peti avion

Peti avion "Er Srbije" danas je dobio ime po našem poznatom muzičaru i kompozitoru Goranu Bregoviću

Srbija 28.03.2017 | 14:54
Po Bregi dobio ime peti avion
Posle Novaka Đokovića, Vlade Divca, Predraga Mikija Manojlovića i Dejana Stankovića, ime prvog čoveka rok grupe "Bijelo Dugme", ispisano je na jednoj od letelica "Er Srbije".

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. Dr Zorana Mihajlović prisustvovala je danas ispred hangara Jat tehnike na Aerodromu "Nikola Tesla" svečanom otkrivanju pete "Žive legende" . Uz nju, tu su bili i gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predsednica Skupštine Maja Gojković.

Goran Bregović je na poklon dobio maketu "svog" aviona, a povodom ove velike časti koju je dobio rekao je:



- Oduvek sam sanjao da letim. Da nisam sanjao da letim, verovatno se jutros ne bih probudio s krilima - u svom stilu zahvalio je Brega.



Dane Kondić, generalni direktor Er Srbije, je ovim povodom izjavio:

- Goran Bregović autor je nekih od najpoznatijih pesama, koje se već decenijama vole i pevaju ne samo u Srbiji i regionu, već i širom planete i veoma nam je drago što avionu dajemo ime u njegovu čast i dodao:

- Goranu je pošlo za rukom da hrabrim spajanjem naizgled nespojivih muzičkih pravaca i stilova  stvori melodije koje će trajati dugo i čiji su vrednost i kvalitet prepoznati u celom svetu. Inovativnim i odvažnim pristupom, uz veliku posvećenost, Goran je nadrastao regionalne okvire i postao globalni brend. Njegov uspeh može se uporediti sa uspehom Er Srbije, koja za svoje rezultate baš danas u Njujorku prima nagradu za Lidera na tržištu avio-kompanija od uticajnog Er transport vorlda (Air Transport World). Do sada smo u okviru ovog programa tri aviona nazvali po poznatim sportistima, a jedan po našem proslavljenom glumcu, tako da je pravo vreme bilo za jednog velikog muzičara. 



Bregović je karijeru započeo davne 1974. godine kada osniva grupu „Bijelo dugme“, koja je više od dve decenije bila jedna od najpopularnijih grupa na prostoru bivše Jugoslavije. Smelim i do tada neuobičajenim kombinovanjem rok i etno motiva značajno je uticao na ovdašnju muzičku scenu, gradeći stil koji je postao njegov zaštitni znak.

Bregović je ostvario veliki uspeh i stekao svetsku slavu radeći muziku za brojne domaće i inostrane filmove, nagrađivane na međunarodnim filmskim festivalima, kao što su „Dom za vešanje“ iz 1989. godine, te „Kraljica Margo“ koji je osvojio dve nagrade na Kanskom festivalu 1994. godine.

Komponovao je muziku i za film „Podzemlje“ koji je 1995. godine osvojio Zlatnu palmu na Kanskom festivalu. Komponovao je za brojne svetske umetnike, između ostalih i za Sesariju Evoru.



(Informer.rs)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

dex

28.03.2017 17:54

Zemlja sa tolikom istorijom imala je min 100 kandidata po kojima bi avioni dobili ime pre sportista, i sl. po nicemu zasluznih gradjana...

ODGOVORITE
Name

Nnn

28.03.2017 19:50

Brega je gradjanin svijeta! bravo Srbijo!

ODGOVORITE