Gastritis muči zbog zeleniša sa trpeze

Kod nekih osoba, naročito kod onih koji pate od sindroma iritabilnog creva, promena ishrane i obilje zeleniša u proleće uzrokuju brojne tegobe. Zato nije retkost da se upravo u ovo doba godine češće nego inače traži pomoć gastroenterologa.

Zdravlje 27.03.2017 | 10:49
Gastritis muči zbog zeleniša sa trpeze
Doktorka Aleksandra Pavlović, specijalista interne medicine - gastroenterohepatolog Kliničko-bolničkog centra "Dr Dragiša Mišović" kaže da konzumiranje mladog luka, rotkvica, spanaća, a naročito brokolija, crnog i belog luka, kupusa, patlidžana, krastavca, paprike, kukuruza i mahunarki može da izazove ili pogorša simptome kao što su nadutost, bolovi u trbuhu, pojačani gasovi, neredovne stolice, dijareju:

- Većina ovih namirnica sadrži šećere koji su direktno odgovorni za otežano varenje i dovode do digestivnih problema. Zato pacijentima koji imaju ove tegobe preporučujemo da se pridržavaju "Fudmap dijete". Reč je o dijeti koja podrazumeva izbegavanje pomenutih šećera.

Kada nadutost nije previše izražena, kao ni grčevi i gasovi, od pomoći mogu da budi samo probiotici koji sadrže i prebiotike.

TERAPIJA

Lečenje zahteva strpljenje i dijetu, a po potrebi psihološke tretmane i lekove. Važno je da se prepoznaju namirnice i stanja koja pogoršavaju simptome. Najčešće greške su u pogrešnom jelovniku i neodgovarajućim mehanizmima u borbi protiv stresa.
 
Od sindroma iritabilnog creva obično pate pacijenti koji su često psihički napeti i pod stresom. Međutim, uzrok ovog stanja je nekad i intolerancija na određenu hranu, pa i alergije. Istraživanja pokazuju da ovaj sindrom češće pogađa mlade ljude i dvostruko je zastupljeniji kod žena.

Najpouzdanija dijagnostika kod upornih tegoba je gastroendoskopija, a od velikog značaja su i pregled hormona štitaste žlezde, pregled stolice na skriveno krvarenje, kao i kolonoskopija i irigografija.

B 92
foto:internet

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

LOLA

27.03.2017 10:32

Isitniti na kuhinjskoj dasci bokvice u rezance, ženske ili muške, napraviti sa sirom satricu, ili dodati u sezonsku salatu , začiniti i gastritisu kažeš: ADIO ! Bokvicu koristiti svakodnevno u vidu salate od ranog proljeća do kasne jeseni, poslije košenja ona se podmlađuje. Za pluća , za želudac. Možete dodati listova maslačka, jedan list isjeckane čuvarkuće.

ODGOVORITE