Dodik vuče nerazumne poteze

Odlukom da ne učestvuju u radu državnih institucija, a prije svega Parlamentarne skupštine BiH Milorad Dodik i SNSD nanose direktnu štetu Republici Srpskoj, radeći svesrdno na njenom finansijskom urušavanju. Za Mladena Bosića, Dodik vuče nerazumne poteze. "Ne znam koja je logika iza ove politike koju Dodik vodi. Čini mi se da je to odluka da se uzdrma Dejtonski sporazum i da se dovede što dublje krize u BiH. Moje lično mišljenje je da su iza takvih odluka i takve politike lični razlozi Milorada Dodika, odnosno svijest da postoje dokazi i da su otvoreni procesi za koje bi on morao odgovarati pred pravosuđem", smatra Bosić

Republika Srpska 27.03.2017 | 09:43
Dodik vuče nerazumne poteze
Postoji više primjera za ovu tvrdnju, ali vrijedi izdvojiti nekoliko primjera. Zahvaljujući tome što su delegati u Domu naroda iz reda SNSD-a i njoj bliske stranke DNS-a, Sredoje Nović, Nebojša Radmanović i Dragutin Rodić odlučili da blokiraju rad Doma naroda svojim nedolaskom, neće biti moguće usvojiti izmjene zakona o akcizama, kao i zakon o osiguranju depozita na državnom nivou.

Ova dva zakona spadaju među ključne obaveze BiH u okviru kreditnog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i od njihovog usvajanja zavisiće dalja isplata ovog kredita.

Koliko novac koji Republika Srpska treba dobiti od MMF-a znači ilustruje i podatak o zaduženju. Primjera radi, samo u periodu 30. juni - 31. decembar prošle godine dug Republike Srpske po osnovu emitovanih obveznica i trezorskih zapisa povećan je za više od 100 miliona KM. Praktično, bez novca MMF-a pitanje je dana kada će početi kasniti plate budžetskim korisnicima, penzije, naknade boračkoj populaciji i druge isplate koje idu iz budžeta Republike Srpske.

Osim toga, izmjene zakona o akcizama su uslov za dobijanje povoljnih kredita međunarodnih finansijskih institucija za izgradnju infrastrukturnih projekata, prije svega u oblasti izgradnje puteva.

Pri tome treba znati da gradnja puteva, odnosno javni radovi, predstavljaju jedan od najefikasnijih načina za smanjenje nezaposlenosti, jer otvaranje gradilišta za sobom povlači direktno zapošljavanje više stotina, pa i hiljada ljudi. Osim toga, svako radno mjesto na gradilištu za sobom vuče upošljavanje sedam do deset osoba u pratećim industrijskim i uslužnim djelatnostima.

Vlasti Republike Srpske velike nade polažu u naplatu klirinškog duga od Rusije, kao način za spašavanje budžeta. Od oko 225 miliona KM, koliko bi trebala dobiti BiH naplatom ovog dugovanja, Republici Srpskoj bi trebalo pripasti nešto više od 65 miliona maraka.

Međutim, ni ovaj novac neće leći na račun budžeta Republike Srpske sve dok se Nović, Radmanović i Rodić ne vrate u skupštinske klupe. Naime, sporazumom o isplati klirinškog duga je precizirano da će isplata početi 45 dana po stupanju ovog sporazuma na snagu. A to će se desiti tek nakon što njegovu ratifikaciju potvrde oba doma državnog Parlamenta.

- Dodik vuče, po meni, nerazumne poteze. Ne znam koja je logika iza ove politike koju Dodik vodi. Čini mi se da je to odluka da se uzdrma Dejtonski sporazum i da se dovede što dublje krize u BiH. Moje lično mišljenje je da su iza takvih odluka i takve politike lični razlozi Milorada Dodika, odnosno svijest da postoje dokazi i da su otvoreni procesi za koje bi on morao odgovarati pred pravosuđem – kazao je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Mladen Bosić, komentarišući Dodikovu odluku o povlačenju kadrova SNSD-a iz državnih institucija.

Vjerovatno neće trebati dugo vremena da stanovnici Republike Srpske shvate da pričom o zaštiti Republike Srpske i njenog položaja u BiH Dodik direktno ruši upravo Republiku Srpsku. Zapravo, to bi se moglo dogoditi ubrzo, kada nestane novca za socijalna davanja. Tada, moguće je, Dodiku neće pomoći ni sve pivare Republike Srpske i Srbije da sačuva vlast, a kamoli koja gajba piva.

- Politički interesi i briga za izborni rezultat na izborima 2018. godine neke političke partije tjeraju da se postave opstrukciono u odnosu na zadaće koje su aktuelne u sadašnjem sazivu vlasti. Vidi se to po kapacitetu rasprava i zakona koji se donose na državnom nivou, ali i kod odustajanja od onih elemenata koji su dio međunarodnog dogovora oko ekonomske, finansijske i druge podrške BIH.

To što se danas radi na svim nivoima zapravo je politikanstvo u nastojanju da se sačuva vlast, jer kretanje naprijed je za nesposobne proces i put u odlazak – kazao je poslanik SBB-a u državnom Parlamentu Fehim Škaljić. 

Za razliku od njega, zastupnik SDA Asim Sarajlić smatra da bi Dodik želio biti dio vladajuće garniture na državnom nivou i prije narednih opštih izbora.

- Mogu slobodno reći da je ovo jedna šahovska partija u kojoj, očito u panici, pokušavaju ucjenama postići neke dodatne benefite ili možda čak spriječiti projekte koji zadiru u, kako oni često vole zvati, izvorne nadležnosti Republike Srpske. Drugi aspekt je da na bilo koji način pokuša, govorim o Miloradu Dodiku, razbiti koaliciju na državnom nivou kako bi zamijenio Savez za promjene i bio dio vlasti na državnom nivou – smatra Sarajlić.

Ma šta da je motiv, račun o posljedicama svojih odluka Dodik i njegovi sljedbenici će morati položiti biračima.

- Moram reći da bi se to moglo posmatrati kao kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ne znam da li će OHR reagovati, jer je postala uobičajena praksa da oni ne reaguju više ni na šta. Činjenica je da će im proći, odnosno biti usvojeno, sve ono protiv čega su oni i to ne samo u Domu naroda, nego i u Predstavničkom domu. Dakle, oni sami sebi prave štetu – kazao je predsjednik DF-a Željko Komšić.

Potvrda ove njegove tvrdnje dogodila se na protekloj sjednici Predstavničkog doma. SBB je pokrenuo proceduru smjene zamjenika ministra odbrane Seada Jusića zato što je dao svoj pristanak na angažovanje pripadnika Oružanih snaga BiH u obilježavanju, za Bošnjake neustavnog, dana Republike Srpske. Zbog razloga za pokretanje procedure, smjeni su se snažno protivili SDS i SNSD. Međutim, upravo je nedolazak SNSD-a na sjednicu Doma omogućio izglasavanje Jusićeve smjene, jer da su Košarac i društvo prisustvovali sjednici i glasali protiv smjenjivanja, kao što je uradio SDS, Jusić bi zadržao svoju fotelju.

(Faktor)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Dragan

27.03.2017 08:23

Što nas više gura u dužničko ropstvo ima veću podršku stranog lobija. I oni ga sad štite. Dok se sve kao koči, ova vlast lagano dobija pare (zapisi, obveznice, jedna tranša MMF, projekti EBRD i EIB) i nastavlja po svom. Opozicija MORA da ubrza procese ili da se skloni ovima sa puta.

ODGOVORITE
Name

bice para

27.03.2017 09:15

Kad se kod nas sastavi plus i minus onda bude bas lose.

Name

Vitez Kojo

27.03.2017 09:19

Ne znam sta vama nije jasno. Covjeku odgovara stanje haosa i napetosti, da moze jos vise da mrcvari narod. Dokle smo dosli, govori da su IRB povukli 25miliona da plate dugove i jos nas zaduzi 50 miliona, a sve to u jednoj sedmici.

ODGOVORITE
Name

Gargamel

27.03.2017 11:25

Hvala tebi Bosiću i Savezu za promjene što vučete razumne poteze i što je krizi vlasti u Republici Srpskoj i BiH došao kraj?

Name

Vitez Kojo

27.03.2017 09:19

Ne znam sta vama nije jasno. Covjeku odgovara stanje haosa i napetosti, da moze jos vise da mrcvari narod. Dokle smo dosli, govori da su IRB povukli 25miliona da plate dugove i jos nas zaduzi 50 miliona, a sve to u jednoj sedmici

ODGOVORITE
Name

Jarane

27.03.2017 09:24

Koja smo mi ludnica.

ODGOVORITE
Name

Janko

27.03.2017 09:37

Baja izgubio kompas. Više ni sam ne zna čiji je, američki ili ruski, Tadićev ili Vučićev. Radi samo za svoj novčanik a narod u bijedi.

ODGOVORITE
Name

Nenad

27.03.2017 10:06

Dodik se u stanju haosa '92.-'95. bogatio. U stanju haosa '97. je uzeo vlast sa tenkovima NATO-a. Sada pokusava da izazove haos kako bi opstao na vlasti i sacuvao se robije.

ODGOVORITE
Name

Mrmot

27.03.2017 10:52

Logično itekeko. Isjerao je Savez za promjene na čistac i pred biracima i pred strancima i pred federalnim koalicionim partnerima. Potpisujete Reformrsku agendu, glumite evropejce, a upleli ste se kao pile u kučine. Protiv Bakira, a sa SDA u vlasti. Protiv kredita, a za Reformsku agendu. Ne moze se biti malo trudan.

ODGOVORITE
Name

Dejan

27.03.2017 11:11

Tebi momce ocigledno nije jasno kako funkcionise podjela vlasti na nivou BiH.Ne mozes ti iz vlasti izbaciti stranku koja je osvojila najvise glasova u Federaciji.Srpska stranka koja je dobila najvise glasova na nivou BiH dobija trecinu vlasti, znaci Ivanic pobjedio Zeljku i SzP ima najvise poslanika od svih srpskih stranaka, tako SDA kod Turaka i HDZ kod Hrvata. I zato postoji ta koalicija, ne zbog neke velike ljubavi, jedino ako s time hoces da kazes da je Mile bio ludo zaljubljen u SDA kad je sa njima bio na vlasti? Informisi se decko...a nigdje ne stoji u Reformskoj agendi da se mora uzeti kredit novi od MMF-a.Najtuznije je to sto je Mile vama svojim botovima predstavio dizanje kredita kao veliki uspjeh, i to samo da se isplate plate administraciji.Samo dokle...

Name

Repo Poslovi

27.03.2017 12:54

Bravo Dejane, al dzaba tupadzijama objašnjavati.......

Name

Miro

27.03.2017 13:46

Ko da je zo nešta novo. Stari Latini bi za Dodika rekli Asinus equus

ODGOVORITE
Name

Da

27.03.2017 17:39

Al' narod bas to i hoce. Kad ce to opozicoja skontsti.

ODGOVORITE
Name

Pero Deformero

27.03.2017 19:35

Vodi i to odavno, samo nekima je malo i 200 godina da to sagledaju, a kamo li 20.

ODGOVORITE