SP: Turci rutinski sa Fincima!

Dva gola za četiri minuta sa pet metara: Turska je živa! Čenk Tosun presudio Finskoj u Antaliji.  Pred meč Hrvatska - Ukrajina, Turci su uradili svoj deo posla i prišli liderima grupe.

Fudbal 24.03.2017 | 21:00
SP: Turci rutinski sa Fincima!
Dva kola za četiri minuta. I eto druge pobede Turske u kvalifikacijama za Mundijal. Ekipa iskusnog Fatiha Terima opravdala je ulogu favorita u petom kolu kvalifikacija i trijumfom nad slabašnom Finskom uključila se u borbu za drugo mesto na tabeli Grupe I - 2:0.

Junak Turske je Čenk Tosun, napadač Bešiktaša, koji kao da se specijalizovao za okršaje sa selekcijama iz Skandinavije. Na današnji dan prošle godine dao je dva komada Švedskoj, a onda je u Antaliji istu porciju isporučio i ekipi Markua Kanerve.

Sve je bilo rešeno za manje od frtalj časa. Najpre je u devetom minutu Oldažj Sahancentrirao sa levog boka, lopta prošla sve u kaznenom prostoru, da bi je na drugoj stativi sačekao Tosun, a onda je u 13, posle kornera Seldžuka Inana glavom zakucao pod prečku za konačan rezultat.

Na taj način Čenk Tosun je okončao niz od 514 minuta bez gola, a da je - bez obzira na taj pad forme - reč o sjajnom igraču, svedoči podatak da je sa ova dva gola stigao do 22 ove sezone, što za klub, što za reprezentaciju.

Turci su izbili na deobu drugog mesta na tabeli, a naredni ispit imaće 11. juna protiv samoproglašene republike Kosovo.

Posle remija u mečevima sa Hrvatskom (1:1) i Ukrajinom (2:2), a onda i poraza na Islandu (2:0), ekipa koju je u međuvremenu preuzeo "večiti selektor" Fatih Terim vezala je dve pobede u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Rusiji: takozvano Kosovo 2:0, Finska 2:0.

Tosun (25) briljira ove sezone u dresu Bešiktaša, u koji je došao 2014. kao slobodan igrač iz Gacijantepspora. Terim ga je uvrstio u startnu postavu usled 20 golova na 37 nastupa za Bešiktaš od prošlog leta i 183 centimetara visoki napadač mu se adekvatno zahvalio.

Turska će narednu utakmicu u kvalifikacijama za Mundijal odigrati 10. juna protiv reprezentacije takozvanog Kosova, u Albaniji.

Inače, Turci su dali dva gola iz dva šuta u okvir gola, ostavljajući Lukasa Hradeckog bez odbrane tokom 90 i "kusur" minuta. Finci su posle startnog remija sa Kosovarima 1:1 vezali i četvrti poraz, a kuriozitet je da su u prethodne dve utakmice u Turskoj beležili pobede - 0:1, 2:3.

KVALIFIKACIJE ZA SP U RUSIJI 2018, EVROPSKA ZONA

Grupa I, peto kolo

Turska - Finska 2:0 (2:0)
/Tosun 9, 13/

20.45 Hrvatska - Ukrajina
20.45 Kosovo (FIFA) - Island

Tabela: Hrvatska 10, Ukrajina 8, Turska (+1) 8, Island 7, Finska (+1) 1, tzv. Kosovo 1.

Parovi 6. kola (10. jun): Finska - Ukrajina, Island - Hrvatska, tzv. Kosovo - Turska.

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar