SP: Preokret Srbije za trijumf u Gruziji!

Reprezentacija Srbije savladala je posle preokreta Gruziju u Tbilisiju u meču petog kola kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Rusiji – 3:1 (1:1).  Ovako se ide u Rusiju: Doktor Tadić spasio Srbiju u Tbilisiju! Protiv Gruzije 3:1.

Fudbal 24.03.2017 | 20:10
SP: Preokret Srbije za trijumf u Gruziji!
Krenulo je veoma loše po naš tim na Boris Palčadze Areni, pošto su domaći poveli već u šestom minutu posle katastrofalne greške Aleksandra Kolarova.

Međutim, Dušan Tadić uspešno realizuje penal u 44. minutu za izjednačenje, da bi potom proigrao najpre Aleksandra Mitrovića u 64. minutu, a potom i Mijata Gaćinovića za totalni preokret i veoma važnu pobedu.

'Orlovi' su zabeležili treći trijumf i sada imaju 11 bodova, a tu će i ostati ukoliko Republika Irska od 20.45 ne savlada Vels.

Sledi Vels sa šest bodova, odnosno četiri manje od Iraca, odnosno Austrija sa četiri, Gruzija sa dva i Moldavija sa samo jednim.

U okviru naše grupe, Austrija od 20.45 u Beču čeka Moldaviju, dok će istovremeno Irska biti domaćin Velsu.

Među nešto više od 15.000 navijača našla se i nekolicina Srba, koja je transparentom obeležila godišnjicu od početka bombardovanja Srbije od strane NATO pakta.

Naši momci preuzeli su kontrolu i nametnuli svoj ritam već od starta, ali je velika greška Kolarova mogla skupo da nas košta. Defanzivac Mančester Sitija previše nonšalantno vratio je loptu do Vladimira Stojkovića, a Nik Kačarava bio brži od našeg golmana i samo je ćušnuo u mrežu.

To je bio tek početak problema, pošto smo u većem delu prvih 45 minuta bili u podređenom položaju, nismo uspevali ni da pošaljemo udarac u okvir gola domaćina, ali se sve to promenilo u 44. minutu.

Dušan Tadić, ubedljivo naš najbolji igrač, proigrao je Filipa Kostića koji je oboren na ulasku u kazneni, da bi začetnik akcije sa jedanaest metara lako prevario Georgija Loriju za izjednačenje.

Ekipa Slavoljuba Muslina zaigrala je delako agresivnije i konkretnije u nastavku meča, ali nije uspevala ozbiljnije da zapreti u uvodnih petnaesetak minuta, sve do 64. minuta.

Ponovo je ofanzivni vezista Sautemptona bio u ulozi asistenta, međutim – mora se istaći i sjajna rola Aleksandra Mitrovića. Centarfor Njukasl Junajteda primirio je loptu u visini penala, okrenuo se i poslao divan udarac za vođstvo 'Orlova'.

U međuvremenu, selektor je na teren poslao Nemanju Gudelja i Mijata Gaćinovića, da bi upravo debitant iz redova Ajntrahta iz Frankfurta postavio konačan rezultat i overio slavlje našeg tima.

Još jednom, ništa nije moglo da prođe bez Dušana Tadića – Gudelj se izborio za loptu na sredini terena, ona je došla do Tadića koji je čuva i 'gura' ka zahuhtalom Gaćinoviću, a ovaj rutinski vara Georgija Loriju.

Naredni okršaj u borbi za Rusiju naša selekcija imaće 11. juna kada u Beograd stiže polufinalista prethodnog EURO šampionata Vels.

Odavno nismo tim koji nazivaju "evropskim Brazilcima", ali barem nismo ni ekipa koja se na pola kvalifikacija već oprostila od velikog takmičenja. Štaviše, Srbija je u veoma dobroj poziciji pred početak drugog dela "sezone" pošto je predvođena već dokazanim dirigentom Dušanom Tadićem uspela da preokretom na stadionu "Boris Pajčadze" u Tbilisiju savlada Gruziju sa 3:1.

Nisu Orlovi leteli po terenu i jeli kilometre, nisu odigrali ni svoju najbolju utakmicu, ali su demonstrirali ono što im je toliko godina nedostajalo - srce i karakter. U Gruziji se izabranici Slavoljuba Muslina nisu samosažaljevali kada nije krenulo kako su se nadali, već su zagrizli metak i ispljunuli iz sebe sve što su imali.

Dušan Tadić sa penala koji je posle njegovog pasa iznudio Filip Kostić, pa Aleksandar Mitrović na svi znate čiju asistenciju, a potom i još jednu za prvenac debitanta Mijata Gaćinovića.

A počelo je kao u košmaru. Nisu se još ni pošteno oznojili igrači na terenu, a Aleksandar Kolarov je, nešto nalik onom maksimirskom kiksu, sa namerom da loptu vrati doVladimira Stojkovića sporim pasom spojio sa našim golom Niku Kačaravu. Napadač Etnikosa ju je samo piknuo pored nemoćnog Stojkovića.

Nije samo rezultat na semaforu bio posledica te greške Kolarova. U srpski tim uvukla se nesigurnost. Svaki pas se merio dva puta, svaki dodir sa loptom nosio je sa sobom i crva sumnje u sopstvenu ideju. Na trenutke su objektivno limitirani domaćini, iako su se predstavili kao više nego solidna ekipa, izgledali kao sabor Maradoninih naslednika. Poimence kvalitetniji tim Srbije delovao je tehnički inferiorno. Ni nalik igračima kakve gledamo u klubovima. Crne misli su se rojile u glavama igrača. Da li će ponovo biti predmet kritika, osporavanja?

Gruzini su nanjušili krv i kidisisali na naše reprezentativce kao na ranjenu lovinu. U 18. minutu Valeri Kazaišvili dobro je zagrejao Stojkovićeve dlanove. U 35. je Kačaravapreviše lako izigrao kompletnu poslednju liniju Orlova i izbacio Kazaišvilija samog predStojkovića. Srećom, tukao je pored gola.

Glavobolja je polako počela da se povlači. Nekih 20-ak minuta trebalo je gostima da shvate da im je jedino što mogu da urade ne bi li zaista izbegli da crvene pred narodom. U 23. minutu udarac Antonija Rukavine dao im je veru da mogu. U 33. prva prava šansa,Filip Kostić je za mao zakasnio na centaršut Rukavine. Već u sledećem napadu vidno naoštreni Dušan Tadić je lobom prebacio Giorgija Loriju, aili i gol. U 40. minutu Nemanja Matić odličnu loptu Ivana Obradovića šalje pored gola. Nisu to bile tečne akcije, ali se krv vratila u noge srpskih fudbalera.

Nagrađen je uzvraćenim poklonom Gruzina. Tadić je između dvojice izbacio Kostića, aOtar Kabakadze ga zaustavio prekršajem za penal, iako je veliko pitanje šta bi srpsko krilo uspelo da uradi iz te situacije. Nije ni bitno, Tadić je bio siguran egzekutor najstrože kazne. U 45. minutu.

Savršen trenutak za izjednačujući gol. Drugo poluvreme od nule. S jednom bitnom razlikom. Eksperiment sa Kolarovim na štoperu nije uspeo. Jagoš Vuković na terenu,Kolarov napred desno, Obradović van igre.

Početak je značio blagi nalet Srbije, ali bez konkretnog učinka. Sproveli su nas Grci na proboje po krilima. Ili nije bilo dobrog centaršuta ili saigrača u kaznenom prostoru.Stojković nas je čuvao u jedinoj pravoj akciji Gruzije. Još jednom se nije osetio manjak minutaže na klupskom nivou.

Nije ni kod Aleksandra Mitrovića. U 64. minutu dobra lopta Dušana Tadića, koji je u pet kvalifikacionih utakmica Orlova postigao ili namestio  11 od 12 naših golova, Mitrović je okrenuo čuvara i majstorskim udarcem sa ivice kaznenog prostora preokrenuo rezultat. To je taj šampionski nerv koji donose titule na omladinskom nivou.

Muslinova odluka da Mitrovića zameni Nemanjom Gudeljom momentalno je otkrila opredeljenje da se igra na rezultat. Ipak je ulog Svetko prvenstvo. Sada deluje vrlo dostižno. Ta Gaćinovićeva rutinska egzekucija za konačnih 3:1 tako lepo je to demonstrirala.

 Nije sve u lepoti fudbala. Igra se na rezultat. Igra se srcem. I glavom. I jedno i drugo imali su danas srpski fudbaleri.

GRUZIJA - SRBIJA 1:3 (1:1)
/Kačarava 6 - Tadić 45pen, Mitrović 64, Gaćinović 86/

Stadion: Boris Pajčadze;
Gledalaca:
Sudija: Feliks Cvajer (Nemačka);

Gruzija (4-5-1): Lorija - Kakabadze (od 70. minuta Arabidze), Kašija, Kverkvelija, Navalovski - Kazaišvili (od 83. minuta Kvitalija), Gvilija (od 90. Jigauri), Kvekveskiri, Kankava, Ananidze - Kačavara;

Srbija (3-4-2-1): Stojković - Ivanović, Maksimović, Kolarov - Rukavina, Matić, Milivojević, Obradović (od 46. minuta Vuković) - Tadić, Kostić (od 81. minuta Gaćinović) - Mitrović (od 71. minuta Gudelj). 

Kvalifikacije za SP 2018. u Rusiji:

Grupa D:
Gruzija – Srbija 1:3 (1:1)
Kačarava 6 - Tadić 44(p), Mitrović 64, Gaćinović 86
20.45 Austrija – Moldavija
20.45 Republika Irska – Vels

Tabela:
1. Srbija 3 2 0 12:6 11
2. Irska 3 1 0 7:3 8
3. Vels 1 3 0 8:4 6
4. Austija 1 1 2 6:7 4
5. Gruzija 0 2 3 4:8 2
6. Moldavija 0 1 3 2:11 1

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar