Nastavak suđenja Azri Bašić

U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje Azri Bašić za ubistvo i zlostavljanje srpskih zarobljenika u Domu JNA u Derventi i na području sela Polje 1992. godine.

Bosna i Hercegovina 24.03.2017 | 08:30
Nastavak suđenja Azri Bašić
Na ročištu održanom 17. marta svjedok Tužilaštva BiH Neđo Blagojević rekao je da "nijedan muškarac nije znao tako udariti rukom kao Azra".

Blagojević je rekao da su njega i komšiju Želju Stajčića 26. aprila 1992. godine zarobili pripadnici Teritorijalne odbrane i HOS-a i vezane kablom odveli u Dom JNA gdje su zatekli komšije koji su goli do pasa i bosi bili postrojeni uza zid.

"Kada je došla do mene udarila me i ja sam posrnuo. Dvojica su me uhvatila da ne padnem, a Azra me tri puta nožem bocnula po licu. Treći ubod bio je malo jači, zabolilo me i potekla je krv. Pitala me koga sam ubio. Rekao sam `Sestro, koga ću ja ubiti?`, na šta je ona kazala `Šta, sestro` i tako me gurnula da sam pao na pod, nakon čega su me ostali počeli tući. Padao sam u nesvijest. Dvojica su stajala povrh i rekla mi da ližem krv. To sam i uradio. Izbacili su me kroz prozor. Pao sam na beton i onesvijestio se. Osvijestio sam se u podrumu gdje su me odvukli", rekao je Blagojević.

On je potvrdio da su Blagoju Đuraša dovela četiri vojnika, bacili ga na pod i vikali "vojvoda četnički".

Ujutro su mu, kako je naveo, rekli da ga je Azra zaklala, te da je bila u društvu sa jednim muškarcem.

Svjedok Borislav Miodanić rekao je da su njega i komšiju Milovana Adžića 26. aprila 1992. godine zarobili pripadnici jedinice "Mungosi" i vezane špagom i žicom odveli prema selu Polje gdje su ih tukli rukama, nogama i kundacima.

"Bili smo otečeni i krvavi jer su nam polomili arkade tako da smo slabo i vidjeli. Usput smo kopali i jedan rov, a u nekoj ekserani polivali su nas hladnom vodom i vrućom kafom po licu. Nakon toga su nas doveli u neku kuću da nas ispitaju. Tu je bio mrtav čovjek kojeg mi nismo mogli prepoznati ni unijeti u kombi jer smo bili jako iscrpljeni", ispričao je Miodanić.

On je naveo da je u Dom JNA proveden kroz neku prostoriju i da je čuo kako ljudi dobijaju batine, ali da nije vidio. Naveo je da je i on bio tučen i padao u nesvijest.

Miodanić je spomenuo raniju izjavu kada je rekao da je "možda bila jedna žena".

Na pitanje Sudskog vijeća zašto kaže "možda", svjedok je odgovorio zato što nije vidio.

"Kada bih i vidio tu ženu ja je ne bih mogao prepoznati", rekao je Miodanić.

Tužilaštvo je predočilo svjedokovu izjavu iz 1992. godine u kojoj tvrdi da je "Azra nožem presjekla grkljan" Blagoju Đurašu.

Svjedok je pojasnio da Đuraša nije vidio i ne zna otkud to u izjavi.

Azra Bašić optužena je da je kao pripadnik Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ od 26. aprila do početka maja 1992. godine u prostorijama Doma JNA u Derventi i na području sela Polje učestvovala u ubistvu, mučenju i nanošenju velikih patnji i povreda srpskim zarobljenicima.

Početak suđenja zakazan je za 9.00 časova.

Izvor: SRNA

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

bn

24.03.2017 09:34

Zub za zub....

ODGOVORITE
Name

Bosna

24.03.2017 13:57

Oko za oko...

Name

virus

24.03.2017 15:04

I to od 1914 , neznam samo dal ce vas biti dovoljno za osvetu.

Name

Er

25.03.2017 22:43

Kaznte tu ekstremnu ubicu i nezapamcenog zenskog zlocina

ODGOVORITE