Na sceni je ponovo rušenje Dejtona

Odluka poslanika SNSD-a da bojkotuju sjednice Predstavničkog vijeća, danas je dala rezultat. Njihov nedolazak na sjednicu omogućio je izglasavanje smjene zamjenika ministra odbrane Seada Jusića, jer je odobrio zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića za učešće pripadnika Oružanih snaga BiH na paradi povodom 9. januara - Dana Republike Srpske. Ovdje se radi o rušenju Dejtonskog sporazuma, poručuje Mladen Bosić (SDS).

Bosna i Hercegovina 23.03.2017 | 21:44
Na sceni je ponovo rušenje Dejtona
Svih sedam poslanika iz Kluba SDS-a glasalo je protiv smjene Jusića, jer je razlog smjene učešće pripadnika Oružanih snaga BiH u obilježavanju Dana Republike Srpske. Međutim, da bi neka odluka u Predstavničkom vijeću bila oborena entitetskim glasanjem, neophodno je da protiv nje glasa 10 poslanika iz Republike Srpske.

"Nedolaskom na sjednicu, SNSD je omogućio donošenje odluke koja ponižava Republiku Srpsku i time je pokazao svoje pravo lice", smatraju u SDS-u.

"Ovdje se radi o rušenju Dejtonskog mirovnog sporazuma kroz rušenje institucija koje je Dejtonski sporazum definisao", smatra zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog vijeća Mladen Bosić i podsjeća da je prvo napadnuto Predsjedništvo BiH od strane Bakira Izetbegovića, a SNSD sada napada Parlamentarnu skupštinu.

"Srpska demokratska stranka smatra da je rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma napad na Republiku Srpsku", kaže Bosić.

Poručio je da će u zajedničkim institucijama BiH SDS nastaviti da se bori za interese Republike Srpske i svih građana Srpske i BiH. Tvrdi da neće podržati uvođenje dodatnih akciza na gorivo, jer je prekršen raniji dogovor da se dio akciza preusmjeri u plavi dizel kako bi se pomoglo poljoprivrednicima.

"Mi smo insistirali na plavom dizelu, sve je bilo dogovoreno, ali je dogovor prekršen. Vlade Republike Srpske i Federacije su dogovarale i uvođenje dodatnih akciza i aranžman sa MMF-om. Niko iz SDS-a nije učestvovao u tim pregovorima. Ako hoće akcize, ako hoće kredit, poslanici SNSD-a moraju doći u Parlament i glasati za to. Mi to nećemo podržati", rekao je Bosić.

Šef Kluba poslanika SDS-a Aleksandra Pandurević tvrdi da je danas SNSD pokazao koliko im je stalo do Republike Srpske i 9. januara.
"Njima je tradicija Republike Srpske ravna kilogramu pečenja koji su žderali danas u skupštinskom restoranu dok smo se mi borili protiv napada i optužbi koje su izrečene na račun Mladena Ivanića i 9. januara. SNSD je danas ugrozio entitetsko glasanje, ugrozili su interese Republike Srpske", kaže Pandurevićeva i dodaje da je danas svima jasno o kakvim je populistima i jeftinim demagozima u SNSD-u riječ.

U SDS-u tvrde da SNSD svoj patriotizam mjeri visinom plate koju redovno primaju, iako ne dolaze na posao i visinom otpremnina koje uzimaju za jedan dan penzionisanja.

Što se tiče SNSD-a oni su se ponovo sjetili Šefika Džaferovića koji je navodno razlog njihovog nedolaska na posao. Međutim, očekuju da poslanici SDS-a, zajedno sa Džaferovićem provedu ono što su dogovorile entitetske vlade, odnosno izglasaju povećanje cijena goriva kako bi se entitetski budžeti napunili kroz akcize i kredit MMF-a.

"SDS snosi odgovornost za određene zakone koji su na dnevnom redu i određene obaveze koje proizilaze iz preuzetih međunarodnih finansijskih obaveza", poručuje šef Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac.

I dok traže od SDS-a da kao dio vlasti na nivou BiH izglasaju zakon koji bi građane dodatno osiromašio, u SNSD-u istovremeno negiraju legitimitet SDS-a da u zajedničkim institucijama BiH predstavljaju Republiku Srpsku.

"Građani Republike Srpske nisu izabrali SDS da vrši vlast u institucijama BiH", tvrdi Košarac.

Ostaje nejasno kako sedam poslanika Kluba SDS-a nema legitimitet da predstavlja građane Republike Srpske, a šest poslanika SNSD-a ima? Da li su za SNSD legalni, legitimni i bitni samo oni građani Republike Srpske koji glasaju za njih?

(BN televizija)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Referendum

23.03.2017 20:53

zemljo otvori se pa ovo je van svake pameti

ODGOVORITE
Name

smunto

23.03.2017 21:01

Ma Dodik je car on sve blokira a dokle tako

ODGOVORITE
Name

roky

23.03.2017 21:39

...dok se ne raspadne vjestacka tvorevina zvana bih..

Name

Re.roki

23.03.2017 22:32

Roki ja mislim da Dodik radi na tome, dok se ne raspadne RS.

Name

Roki

24.03.2017 01:41

Republika Srpska je kompaktna i zdrava za razliku od raspadajuce federacije ..

Name

razumio

24.03.2017 05:28

Neka se raspadne sve sto ne valja, sta je tu lose? Opstrukcijom se Dodik odrzava na vlsati. Da ima neko da ga procesuira valjalo bi glave.

Name

Amer

23.03.2017 21:50

Ameri uveli sankcije e sad ce i eu Mile se dobro poigro sa zapadom.

ODGOVORITE
Name

3g

23.03.2017 22:09

Biti spreman za rat najbolje je sredstvo da se očuva mir.

ODGOVORITE
Name

Lopovluk

23.03.2017 22:21

Oni ce srusiti i Dejton i Republiku Srpsku da bi sakrili svoj gangeteraj.Banda je to bijedna.I onda druge optuzuju kao suruju sa Bakirom.

ODGOVORITE
Name

Zvrcka

24.03.2017 01:13

Ludnica i tacka.

ODGOVORITE
Name

Cuka

24.03.2017 05:11

Pa dokle ces da pametujes,i tvoj je proslo pusti mlade nek zrelije gledaju u buducnost.

ODGOVORITE