Jokić vs Janis, utakmica za MIP! Šta kažete, ko ima bolje šanse?

Američki mediji srpskog centara vide kao jednog od najvećih favorita za prestižno priznanje.

Košarka 23.03.2017 | 23:30
Jokić vs Janis, utakmica za MIP! Šta kažete, ko ima bolje šanse?
Nova blistava partija, noćašnje "patosiranje" zvaničnog šampiona NBA lige KLivlend Kavalirsa i "ONI POENI" preko najboljeg igrača poslednje decenije Lebrona Džejmsa naterali su Amerikance da se još malo dive Nikoli Jokiću.

U smiraj prvog dela sezone njegov Denver bori se za plasman u plej-of, a mladi Somborac je daleko najbolji igrač Nagetsa što ga svrstava u grupu igrača koji mogu da se nadaju nekoj od individualnih nagrada NBA lige, pogotovo ako Denveru uspe da se nađe među osam najboljih timova na Zapadu.

Kako pišu mediji "preko bare" Jokić je vrlo ozbiljan kandidat za trofej "Most improved player" (MIP), što će reći za nagradu igrač koji je najviše napredovao u tekućoj sezoni. Treba napomenuti da Ameri izuzetno cene ovo priznanje, kao i da su ga prethodnih godina dobijali asovi poput Džimija Batlera, Pola Džordža, Kevina Lava...odnosno nešto ranije Hida Turkoglua, Džermejna O'Nila, Borisa Dijaoa...  

A kako stoje stvari ove sezone naš Jokić vodiće borbu sa tamnoputim Grkom Janisom Adetokunbom za laskavo priznanje. E sad, kako se dolazi do pobednika? Prilično komplikovano pitanje. Kako se koristi mešavina raznih statističkih kategorija, te raznorazni učinci u odbrani i napadu, nećemo se truditi da sve to objašnjavamo, rećićemo samo da će suve brojke da presude, zbog čega je Adetokunbo verovatno u blagoj prednosti. 

Naime, asistencija je asistencija, ma kakva ona bila - Jokićeva genijalnost ili Janisovo dodavanje igraču do sebe potpuno je svejedno - pa Srbin u takvoj "utakmici" ne može da napravi razliku. Ali dobro. Da krenemo redom od kandidata do kandidata. Recimo, portal basketballinsiders.com ovako ih je poređao:

15. RASEL VESTBRUK (Oklahoma)
Odlaskom Kevina Duranta sve lopte idu njemu što je rezultiralo porastom njegovih poena u proseku sa 24,6 na 32,6. Rasel je, takođe, postao kralj tripl-dablova i ima sve uslove da se nađe na ovoj listi, ali kako je za njega praktično već rezervisana MVP nagrada ovoj će moći da se nada neko mlađi... 

14. TIM HARDAVEJ (Atlanta)
Nije mnogo popravio procenat šuta, ali jeste broj poena po meču i to sa 6,4 na 14,1. Ono što je mnogo važnije doradio je odbranu.

13. SET KARI (Dalas)
Mlađi brat Stefa Karija je udvostručio broj poena u odnosu na prošlu sezonu - sa 6,8, 12,6. Ima još puno mesta za napredak, pogotovo kada je u pitanju timska igra.

12. KLINT KAPELA (Hjuston)
Ima samo 22 godine i pokazao je ogroman napredak u odnosu na prošlu sezonu, skoro za pet poena popravio učinak - sa 7,0 na 12,4. Takođe, ima mnogo bolje procente. Iz igre šutira 63,8...

11. AJZEJA TOMAS (Boston)
Postiže sedam poena više u proseku (ove sezone 29,0), ali Seltiksi ga mnogo više i koriste u ofanzivnim akcijama...

10. ENTONI DEJVIS (Nju Orleans)
Popravio skokove, to je ključna stvar.

9. HARISON BARNS (Dalas)
Postao je starter u Dalasu i to mu i te kako godi. Iako ima jako loš procenat za tri (34,2) povećao je broj poena sa 11,7 na 19,8. Blago je naredovao i u skakačkom segmentu.

8. MAJLS TARNER (Indijana)
Sjajan defanzivac. Ove sezone svoje napadače u proseku spušta na četiri poena manje od njihovog proseka. Šta ćete više?

7. KAVAJ LENARD (San Antonio)
Za pet poena podigao procenat poena po meču, sa 21,0 na 25,0. Ipak, slučaj kao i sa Vestbrukom, bliži je MVP nagradi.

6. GORDON HEJVORD (Juta)
Popravio skok, povećao poene (za tri), smanjio broj izgubljenih lopti. 

5. BREDLI BIL (Vašington)
Strašan napredak u svim ofanzivnim elementima. Popravio procente, poene, dodavanja. Doduše, mnogo više ga i koriste...

4. OTO PORTER (Vašington)
Rasteretio Vola i Bila. Šut za tri podigao na 44,9 odsto. Prošle sezone imao deset odsto slabiji. Jedan od glavnih konkurenata za nagradu.

3. RUDI GOBER (Juta)
Iz sezone u sezonu je sve bolji, a ovo je eksplodirao. Vodeći je bloker lige i peti skakač. U proseku postiže četiri poena više nego prošle godine - 13,2. Ima dabl-dabl po meču... 

2. NIKOLA JOKIĆ (Denver)
Mnogi kažu on ili Janis, trećeg nema. Jokić je zabeležio neverovatan napredak. Treći je u ligi po broju tripl-dablova, uza Džejmsa i Vestbruka, poene podigao sa 10 na 16,1, za dabl-dabl u proseku fali mu 0,6 skokova, a o asistencijama da ne govorimo. Šut iz igre jako dobar - 58,5. Prošle godine 51,2. Postao jako opasan i van linije 7,25. 

1. JANIS ADETOKUNBO (Milvoki)
Janis je iz godine u godinu sve bolji, ali nikada nije napredovao kao ove sezone. Sve od njega kreće kada su Baksi u pitanju. Poene je povećao sa 16,9 na 23,1, popravio skokove (sa 5,4 na 7,7), čak i blokade i ukradene lopte. Još samo da dotera šut za tri. Nikola Jokić imaće jako težak zadatak da ga pobedi u ovoj "utakmici".

Izvor: mozzartsport

foto: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar