Sve više Srba na crnoj listi Ukrajine

Sve više srpskih političara na ukrajinskoj crnoj listi.  Sanda Rašković Ivić: Nisam sigurna da li je Kijev pokrenuo i optužnicu protiv mene * Agencija Rojters objavila je da su Krim posetili članovi SRS - Milovan Bojić, kao i sin Vojislava Šešelja, Aleksandar, i Dubravko Bojić

Srbija 23.03.2017 | 17:28
Sve više Srba na crnoj listi Ukrajine
-Mene je Ukrajina stavila na crnu listu još u oktobru 2015. godine, kada sam bila u posjeti Krimu. To je bilo vrijeme, međutim, kada su drastičnije mjere bile pokrenute protiv mene i još nekoliko poslanika Skupštine iz Srbije.

Zapravo, nisam sigurna da li je pokrenuta optužnica protiv mene, ali, osim zabrane ulaska u Ukrajinu, bilo je čak i to najavljeno kao mjera protiv mene - ocjenjuje za Danas Sanda Rašković Ivić, samostalna poslanica u Skupštini Srbije, koja je 2015. godine bila na čelu Demokratske stranke Srbije.



Ona je za "Danas" komentarisala situaciju u kojoj su se našli poslanici Skupštine Srbije iz redova Srpske narodne partije, kao i pojedini funkcioneri Srpske radikalne stranke, koji su tokom protekle nedelje bili u posjeti Krimu.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine je najprije, prije nekoliko dana, osudilo posjetu grupe srpskih poslanika Krimu i pozvalo ambasadora Srbije u Ukrajini da pruži objašnjenja o tom pitanju.

"Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine najoštrije osuđuje posjetu grupe srpskih parlamentaraca okupiranom Krimu", rekla je, kako prenosi Sputnjik, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Marijana Beca na brifingu u Kijevu.

Ona je istakla da su srpski poslanici prekršili ukrajinski zakon i međunarodno pravo. Prema njenim riječima, poslanici otvoreno pozivaju na priznavanje Krima kao dijela Rusije, čime postupaju u suprotnosti sa zvaničnim stavom Srbije koja podržava teritorijalni integritet Ukrajine.

"Ministarstvo spoljnih poslova danas je pozvalo ambasadora Srbije da u Ministarstvu pruži objašnjenje o tom pitanju", dodala je Beca.

Komentarišući ceo slučaj, premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da "Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet svake zemlje i da je Krim dio Ukrajine, jer bi svaki drugačiji stav imao teške posljedice po Kosovo i Metohiju". Vučić je to rekao odgovarajući na novinarsko pitanje poslije upozorenja Kijeva da bi grupa poslanika i političara iz Srbije mogla da se nađe na crnoj listi zbog posjeta Krinu na poziv ruskih vlasti.

Agencija Rojters emitovala je prije dva dana priču o posjeti članova političkih partija iz više evropskih zemalja Krimu, među kojima su i članovi SRS, Milovan Bojić, kao i sin Vojislava Šešelja, Aleksandar, i Dubravko Bojić.

Međutim, na Krimu je prošle nedelje boravio predsjednik Srpske narodne partije Nenad Popović koji je, kako je saopšteno iz te stranke, u Simferopolju razgovarao s predsjednikom Autonomne Republike Krim Sergejem Aksjonovim. Podsjetimo, partija Nenada Popovića je u koaliciji sa Srpskom naprednom strankom na republičkom nivou.



Nakon upozorenja i traženja objašnjenja, služba bezbjednosti Ukrajine, donijela je (20. marta), odluku da uvede sankcije evropskim poslanicima koji su bili na Krimu u trodnevnoj posjeti. To je na Fejsbuku objavila portparolka Službe bezbjednosti Ukrajine Jelena Gitljanska. Ona je navela da su sankcije uvedene četvorici državljana Srbije i jednom državljaninu Češke, koji su se nezakonito nalazili na teritoriji Krima. "SBU je donijela odluku da im zabrani ulazak na Krim u narednih pet godina", napisala je predstavnica SBU, dodavši da informacija o učešću ukrajinskih državljana u toj delegaciji za sada nije potvrđena.

Ranije je saopšteno da je na poluostrvo u trodnevnu posjetu doputovala delegacija od 20 ljudi. Ponovimo, među delegatima su bili članovi Srpske radikalne stranke Milovan Bojić, Dubravko Bojić i Aleksandar Šešelj, pisac Srđa Trifković, poslanik parlamenta Češke Jaroslav Golikv, poslanici iz Nemačke, Velike Britanije, baltičkih zemalja, Brazila i Kirgizije.

Lista zabranjenih ličnosti iz Srbije za ulazak u Ukrajinu se, uprkos već ustaljenoj dvogodišnjoj praksi, dakle, produžava.

Podsjetimo, osim Sande Rašković Ivić, 2015. godine zabranjen je ulazak i funkcionerima DSS - Milanu Lapčeviću i Dragani Trifunović, koji su, takođe, boravili na Krimu. U isto vrijeme, tamo su boravili i Boško Obradović, lider Dveri, kao i Srđan Nogo. Godinu dana kasnije, iste mjere, iz istog razloga, pokrenute su i protiv poslanika SNS - Vladimira Đukanovića i Branislava Blažića.

U ambasadi Ukrajine u Beogradu unazad dva dana nismo uspjeli da dobijemo odgovor na pitanje koliko tačno građana Srbije ima zabranjen ulazak u Ukrajinu i koliko dugo bi one mogle da potraju.

Vučić sa Čepurinom o poseti Moskvi

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i ambasador Rusije Aleksandar Čepurin ocijenili su juče da će predstojeća posjeta Vučića Moskvi, i njegov sastanak sa predsjednikom Vladimirom Putinom, biti prilika da se razmotre teme od zajedničkog interesa, a posebno ekonomska i vojno-tehnička saradnja. Vučić i Čepurin su konstatovali da se prijateljski odnosi dvije zemlje odražavaju kroz unapređenje privredne i naučne saradnje, a na temelju potreba ekonomskog napretka Srbije i Rusije, prenosi FoNet.

(Danas)

Komentari / 0

Ostavite komentar