Vladina garancija za nova zaduženja

Vlada Republike Srpske dala je saglasnost za kreditno zaduženje od 70 miliona evra u svrhu finansiranja radova na projektu izgradnje prve faze Koridora C od petlje Johovac /Tovira/ do petlje Rudanka /Kostajnica/.

Republika Srpska 23.03.2017 | 16:29
Vladina garancija za nova zaduženja
Data je saglasnost za pregovore sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj s ciljem kreditnog zaduženja u tom iznosu prema projektu izgradnje tog dijela koridora, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

"Projekat će biti finansiran kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj ukoliko ne budu operativna, već odobrena grant sredstva WBIF-a. U slučaju da budu operativna grant sredstva, isto kreditno zaduženje bi bilo manje za 14.000.000 i iznosilo bi 56.000.000 evra", navodi se u saopštenju.

Krajnji korisnik, dodaje se u saopštenju, i dužnik po kreditu biće Javno preduzeće "Auto-putevi Republike Srpske" Banjaluka, a Republika Srpska davalac garancije.

"Tim za pregovore u ime Republike Srpske sačinjavaće predstavnici Ministarstva finansija, Ministarstva saobraćaja i veza i Javnog preduzeća Auto-putevi Republike Srpske Banjaluka", navodi se u saopštenju.

Vlada Republike Srpske upoznala se i sa inicijativom za dodatnim kreditnim zaduženjem u svrhu završetka radova na projektu izgradnje auto-puta od Banjaluke do Doboja.

Ministri su dali saglasnost za pregovore sa Evropskom bankom za obnovu i razvoju i Evropskom investicionom bankom s ciljem dodatnog kreditnog zaduženja u iznosu od 47 miliona evra po projektu izgradnje auto-puta Banjaluka-Doboj.

Projekat će se dodatno finansirati kreditom Evropske investicione banke u iznosu od 37 miliona evra i kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 10 miliona evra.

"Vlada Republike Srpske se upoznala i saglasna je sa programom rada Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća sa finansijskim planom za ovu godinu", navodi se u saopštenju.

Osim ovog zaduženja,, Vlada Republike Srpske je dala saglasnost i na prijedloge ugovora o finansiranju željezničke infrastrukture u ovoj godini u iznosu 17.611.406 KM i o sufinansiranju željezničkog putničkog saobraćaja od interesa za Srpsku u iznosu 7.388.593 KM, koji će biti zaključen između Vlade i "Željeznica Republike Srpske". 

Ugovorom o finansiranju željezničke infrastrukture regulišu se tehnički i drugi parametri neophodni za redovno i bezbjedno odvijanje saobraćaja, iznos potreban za održavanje, modernizaciju i izgradnju željezničke infrastrukture, visina naknade za korišćenje infrastrukture, kao i obaveza vođenja statističkih evidencija. 

Ugovorom o sufinansiranju putničkog saobraćaja ugovara se visina razlike između ukupnih troškova prevoza i ostvarenog prihoda u putničkom željezničkom saobraćaju, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću.

(Agencije)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Borac rs

23.03.2017 15:45

Sram vas bilo , vi postojite samo da.bi dizali kredite i zaduzivali ovaj narod koji zivi od danas do sutra. Da ste narodna vlast dijelili bi sudbinu svog narod. Nesposobni , korumpirani I izdajnici , to.ste vi.stoko ...

ODGOVORITE
Name

Žaklina

23.03.2017 15:55

Sastanak kreditnog odbora.

ODGOVORITE
Name

Duvaj fakture

23.03.2017 15:56

Oko 15 miliona KM po kilometru auto-puta, bez aneksa Ugovora? Ma, bravo!

ODGOVORITE
Name

Diferencijal

23.03.2017 20:54

Integralu još 47 miliona € za završetak auto-puta BL-Doboj i 70 miliona za 10 km Johovac-Rudanka...majko mila koja pljačka!

Name

Sustina

23.03.2017 16:25

To ja samo pranje para kroz te projekte a svjetska banka i MMF su saucesnici.

ODGOVORITE
Name

Dr.agan

23.03.2017 17:44

Da se zna da je onda Mile njihov čovjek, a opozicija se samo trudi da ga zamijeni.

Name

Zeljka

23.03.2017 18:20

To znači da je ovdje kraj dodo je prodao sto se prodati moglo jos rudnik i elektroprivreda i nema vise onda nema ni r srpske sramota sta radi od naroda dabogda ti netrebalo kao ni tvojima oko tebe gadite mi se stoko.

Name

Bn

24.03.2017 20:26

Pa imali koji dan bez zaduzenja. Sunovrat je na djelu , Zivi bili pa vidjeli.uskoro

ODGOVORITE