Video - Iste boje, ista vjera: Delije i Fratrija!

Prvi kontakti među navijačima crveno-belih iz Beograda i Moskve uspostavljeni su još 1999. godine, a od tada su sve jači. . .

Fudbal 24.03.2017 | 16:00
Video - Iste boje, ista vjera: Delije i Fratrija!
Pripreme za feštu na stadionu Rajko Mitić u subotu (18.00) privode se kraju. Crvena zvezda i moskovski Spartak odigraće prijateljsku utakmicu, ali mnogo veću pažnju od terena privlače tribine.

Navijači dva kluba neguju bratske odnose, tako da se očekuje spektakl u režiji Delija i Fratrije.

Prijateljstvo među pristalicama moskovskih i beogradskih crveno-belih počelo je još leta 1999. godine, kada je Spartak igrao protiv Partizana u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona (3:1 za Ruse u Beogradu, a 2:0 u Moskvi). Tada su uspostavljeni prvi kontakti, ali je "bratstvo" ozvaničeno mnogo kasnije.

Upravo po uzoru na Delije, sve navijačke grupe Spartaka 2005. godine ujedinile su se pod jedno ime - Fratrija, tako da se ta godina računa kao zvaničan početak prijateljstva.

Pripadnici Fratrije desetogodišnjicu bratstva sa Delijama obeležili su spektakularnom koreografijom:



I pre zvaničnog proglašavanja prijateljstva, dešavalo se da navijači Crvene zvezde putuju u Moskvu u goste, kao i da pristalice Spartaka pružaju podršku beogradskom klubu na gostovanjima po istočnoj Evropi. Bilo da je u pitanju košarka ili fudbal.





Najmasovniji odlazak u goste, do ove subote kada se očekuje da na "Marakani" bude oko 3.000 Rusa, dogodio se u septembru 2014. godine.

Spartak je pozvao Crvenu zvezdu u goste za prijateljsku utakmicu na otvaranju stadiona "Otkrijte arena", a u Moskvu je doputovalo oko 500 Delija.



Najnovija zajednička "akcija" bila je u februaru u Moskvu, gde su košarkaši Crvene zvezde protiv CSKA imali podršku Delija iz Moskve.

"Saradnja" pristalica Delija i Fratrije nije isključivo navijačka, već je često i humanitarnog karaktera. Više puta Rusi su putovali na Kosovo i Metohiju noseći pomoć ugroženim Srbima, a organizovani su i koncerti i fudbalski turniri na koje su pozivane i druge grupe iz Rusije i Srbije, pa čak i Poljske.









Parola "Rusi i Srbi - braća zauvek" garantuje da nas i u budućnosti čekaju zajedničke akcije navijača dva kluba, a prvu sledeću videćemo već u subotu na stadionu Rajko Mitić...

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar