Smijenjen zamj. ministra odbrane

Sa 20 glasova za, 9 protiv i 3 suzdržana Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine smijenio Seada Jusića, zamjenika ministra odbrane BiH.

Bosna i Hercegovina 23.03.2017 | 12:57
Smijenjen zamj. ministra odbrane
Pošto u prvom krugu glasanja nije bilo dovoljne entitetske većine, jer su prisutni poslanici iż Republike Srpske glasali protiv smjene Jusića.

U drugom krugu prostom većinom izglasana je smjena Seada Jusića.

Istovremeno, poslanici Predstavničkog doma su glasali za ostanak na funkcija ministra odbrane BiH Marine Pendeš i njenog drugog zamjenika Borisa Jerinića. Za smjenu Pendeševe i Jerinića glasalo je samo pet poslanika.

Najprije je zahtjev SBB-a da se pojedinačno glasa o smjenama odbačen, ali je nakon pauze njihov zahtjev podržala SDA.

Nakon pauze, Amir Fazlić, šef kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu BiH rekao je da je klub SDA odlučio da podrži zahtjev SBB-a da se odvojeno glasa o smjeni ministra odbrane BiH i njegovih zamjenika, te da će podržati zahtjev SBB-a za smjenu Seada Jusića.

Potom je Mladen Bosić, kao član kolegija zatražio pauzu od 30 minuta kako bi i SDS odlučio o ovom zahtjevu.

U međuvremenu kolegijum Predstavničkog doma BiH usaglasio se da se odvojeno glasa o smjeni ministra odbrane i njegovih zamjenika.

Prethodno se poslanicima obratio i Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara koji je rekao da još uvijek nije dobio izvještaj Ministarstva odbrane BiH o tome da li su prekršene procedure kod odobrenja učešća Oružanih snaga BiH u obilježavanju 9. januara Dana Republike Srpske.

Stoga, kaže, nije mogao prihatiti zahtjev SBB-a za smjenu Seada Jusića zamjenika ministra odbrane BiH.

"Onog trenutka kad budem dobio izvještaj i ako u tom izvještaju bude konstatovano da su prekršene procedure ja ću odmah pokrenuti smjenu gospodina Jusića. Ako je SBB nezadovoljan radom zamjenika ministra kojeg su predložili i ako ne provodi programske ciljeve te stranke onda bi bilo pošteno da se to kaže i da sam gospodin Jusić da ostavku. Do tada ja neću ništa učiniti dok ne dobijem izvještaj", rekao je Zvizdić.

Prije početka sjednice, šef kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac rekao je da ova stranka neće učestvovati u radu Predstavničkog doma dok predsjednik ovog tijela Šefik Džaferović obavlja tu funkciju.

(Nezavisne novine)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

v

23.03.2017 12:22

Oruzane cirkusante treba ukinut Neznam koja budala spoji VRS koja se borila protiv terorista sa zlocinackom armijom beiha.naj veci promasaj uporedit te dvije vojske

ODGOVORITE
Name

@ v

23.03.2017 12:50

Samo si izostavio ključno Vojska RS je bila vojska međunarodno priznate države a vojska TKZ ARMIJA BIH teroristička neregularna sila.

Name

mile

23.03.2017 13:15

Dok vi tako razmisljate tesko se nama srbima.

Name

re@v

23.03.2017 15:31

Kad ste napali Srbe I JNA a kad ste toboze priznali glupane.zayosad vama I imaju problema sto su vas priznali.

Name

re

23.03.2017 16:03

91 ste se poceli naoruzavat,92 napali na srbe I jna a 93 vi priznati I kako da vas zovemo vec teroristi.

Name

Dragan

23.03.2017 12:48

Smijenise covjeka jer je postovao procedure i zakon o odbrani gdje stoji da predsjedavajuci ima pravo na pocasni vod a u stvari oni su trebali glasati i smijeniti predsjednika predstavnickog doma BIH Sefika Dzaferovica koji je povezan sa ratnim zlocinima nad srbima.SDA jos drzi svoje kadrove u zajednickim organima iz proslog rata koji su ucestvovali u ratnim zlocinima nad srbima i nikome nista.Katastrofa bolje da nemamo nikakvu organizaciju vlasti nego ovakvu bruku od tzv.drzave...

ODGOVORITE
Name

milan

23.03.2017 13:16

Ee moj prijatelju ginuli su i njihovi i nasi treba gledati na buducnost da nam djeca ne ginu i da imaju sta jesti niko nije nevin

Name

Mata

23.03.2017 13:21

Trebas znati sta je pocasni vod a sta je puk.