Evrokup: Špansko finale! Valensija deklasirala Hapoel!

U finalu ovogodišnjeg Evrokupa sastaće se dve španske ekipe – Unikaha i Valensija.  Španija dobila još jednog učesnika Evrolige! Španija će sledeće sezone sigurno imati četiri, a možda čak i pet klubova u elitnom takmičenju - Real Madrid, Barselonu, Baskoniju, Valensiju ili Unikahu, a možda ACB liga dobije još jednu poziciju od čelnika EL.

Košarka 22.03.2017 | 23:21
Evrokup: Špansko finale! Valensija deklasirala Hapoel!
Košarkaši Unikahe saznali su ime protivnika u finalu ovogodišnjeg izdanja Evrokupa, a to će biti tim iz njihove zemlje – Valensija!

Jerusalimski Hapoel uspeo je polufinalnu seriju da odvede u "majstoricu", ali ne i nešto više od toga pošto je Valensija pred svojim navijačima bila više nego ubedljiva i tako je zborila plasman u finale ovog takmičenja – 90:75 (21:17, 23:15, 31:18, 15:25).

I finale se takođe igra na dve dobijene utakmice, a prvi meč je zakazan već za 28. mart.

U tom su susretu će Valensija biti domaćin, a potom se serija potom seli u Malagu gde će Unikaha igrati pred svojim navijačima 31. marta, a eventualna majstorica je pet dana kasnije u Valensiji.

Ključnu razliku košarkaši španskog predstavnika počeli su da prave sredinom druge deonice kada su prvi put otišli na dvocifrenu razliku, a potom su u trećoj "dodali" gas i otišli na "plus 25".

Tokom poslednjeg kvartala prednost je bivala veća, ali se postepeno smanjivala, pa je na kraju Hapoel spustio na prihvatljivih "minus 15".

Najefikasniji pojedinac kod domaćina bio je iskusni Fernando San Emeterio sa 15 poena, poen manje je dodao Crnogorac BojanDubljević, a dvocifreni su bili i Sikma (12), Sato (12), Martinez (11) i Oriola (10).

Kod izraleske ekipe izdvojila su se dvojica košarkaša, Amare Stodemajer je imao 17 poena, dok je Kurtis Džerels ubacio 19, šutiravši trojke 5/8.

Tarens Kinzi je odigrao slab meč i postigao je samo jedan poen.

Sada je i zvanično - španska klupska košarka će naredne sezone imati sigurna četiri, a možda čak i pet predstavnika u Evroligi! 

Posle Unikahe, mesto u finalu Evrokupa obezbedila je i Valensija ubedljivim trijumfom nad Hapoelom iz Jerusalima rezultatom 90:75 (21:17, 23:15, 31:18, 15:25). 

To znači da će Španiju sledeće godine u Evroligi sigurno predstavljati Real Madrid, Barselona i Baskonija kao ekipe s parafiranim višegodišnjim ugovorima, potom i osvajač Evrokupa. A, ukoliko se glasine obistine i mesto koje je ove sezone išlo Turskoj ode na Iberijsko poluostrvo, Španija će biti većinski rasprostranjena u ligi sa 16 klubova. Naravno, gledajući svaku zemlju ponaosob. Turska će ostati na svega dva tima, koliko ima i Grčka. Gotovo je izvesno da će i Rusija imati isti broj (zavisno od toga ko bude u finalu VTB lige prim. aut).

Time će španska klupska košarka dobiti svojevrsnu potvrdu kvaliteta, s obzirom da je ACB apsolutno najjača liga godinama unazad.

Što se same majstorice između Valensije i Hapoela tiče, nema tu šta mnogo da se istakne. Gosti su uspeli da izdrže udare Slepih miševa tek nešto manje od jednog poluvremena. Valensija je veliki odmor otišla s dvocifrenom razlikom (44:32), da bi serijom 10:0 na startu trećeg kvartala otišla na ogromnih 20 koševa razlike. 

Furioznu treću četvrtinu odigrali su igrači Valensije, toliko dobro da su istu završili s čak 31 ubačenim košem, pa je u 27. minutu utakmice razlika dostigla maksimalnih 32 poena. 

I ponovo je dominirao Bojan Dubljević s 14 poena i sedam skokova, Fernando San Emeterio je imao poen više, dok su Romejn Sato i Luk Sikma ubacili po 12 koševa. Kod Hapoela na visini zadatka bili su jedino Kurtis Džerels s 19 i Amare Stodemajer s 17 poena. Ostali su potpuno podbacili.

Finalna serija Evrokupa počinje već 28. marta, a prednost domaćeg terena ima Unikaha. 

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar