EL: Bolan poraz Zvezde od ''braće''!

Košarkaši Crvene zvezde poraženi su od Olimpijakosa sa 66:64 posle produžetka, u utakmici 27. kola Evrolige.  Zvezda ispustila bratski skalp - Printezisova meka ruka sve zakomplikovala! Posle neviđene drame crveno-beli izgubili od Olimpijakosa - 66:64.

Košarka 22.03.2017 | 21:14
EL: Bolan poraz Zvezde od ''braće''!
Odlučujuće poene postigao je Jorgos Printezis tri sekunde pre kraja, kada je kao protiv CSKA pre nekoliko godina, flouterom postavio konačan rezultat.

U poslednjim trenucima pokušao je Čarls Dženkins sa pola terena, ali nije bio precizan.

Napadu u kojem je asistirao Grin prethodila je neobična situacija – posle prodora na dvadesetak sekundi do kraja, Marku Guduriću je ispala lopta, on je uspeo da se snađe, ali je sudija Javor više od minuta gledao ponovljeni snimak.

Dosuđena je mrtva lopta, a pošto je strelica pokazala za Olimpijakos, Grci su dobili napad koji je, ispostaviće se, bio odlučujući.

Beogradski ’crveno-beli’ su uspeli da nadoknade minus od 13 poena sa poluvremena, stignu nadomak herojskog preokreta, ali nisu uspeli i sada moraju da ostvare dve pobede kako bi bili sigurni učesnik Top 8 faze.

Izabranici Dejana Radonjića zauzimaju osmu poziciju sa 15 pobeda i 12 poraza, dok je na devetoj poziciji Darušafaka sa skorom 13-14. Srpski i turski klub sastaće se u poslednjem kolu kada bi moglo da se odlučuje ko će u narednu fazu takmičenja.

Isti učinak, ali i bolji međusobni skor od Zvezde ima Efes, dok su ispred Panatinaikos i Baskonija sa 16 trijumfa i 11 poraza.

Izabranici Dejana Radonjića odigrali su očajno prvo poluvreme u kojem su ubacili samo 17 poena i nisu imali nikakva rešenja u napadu. Gubili su mnogo lopti, promašili sve šuteve van linije 6,75 i na poluvreme otišli sa 13 poena minusa.

Međutim, na parket su se vratili u drugačijem raspoloženju i već na startu počeli da tope prednost rivala. Spustili su se na -4, Olimpijakos je odbio prvi nalet i ponovo došao do dvocifrenog viška, ali je potom krenula fantastična serija trojki – redom su pogađali Gudurić (prva trojka), Simonović i Dangubić, za potpuni preokret pred poslednju deonicu.

Serija je nastavljena na 18:0, Olimpijakos skoro osam minuta nije pogodio koš, kada je na scenu stupio Dimitris Agravanis. Pogodio je dve vezane trojke, potom 2+1 i ekspresno vratio svoj tim.

Dženkins je pogodio važne poene, potom i Gudurić trojku, ali je Printezis nekoliko sekundi kasnije vratio i doneo produžetak. Mogao je bek domaćina da reši meč u regularnom toku polaganjem, ali je dodatnih pet minuta odlučivalo.

Gotovo čitav produžetak protekao je u izvođenju slobodnih bacanja, do poslednjeg minuta kada je sve rešeno.

Na dvadesetak sekundi do kraja dogodila se neobična situacija posle prodora Gudurića. Činilo je da je uspeo da se snađe kada mu je lopta ispala, ali je sudija Javor više od minuta gledao ponovljeni snimak. Dosuđena je mrtva lopta, a pošto je strelica pokazala za Olimpijakos, Grci su dobili napad.

Najefikasniji u redovima Zvezde bio je spomenuti Gudurić sa 14 poena, Čarls Dženkins je dodao poen manje, Marko Simonović je postigao devet, a Ognjen Kuzmić osam.

U ekipi Olimpijakosa najbolji je bio Kostas Papanikolau sa 17 poena, Dimitris Agravanis je dodao 16 uz spomenutu rolu u poslednjoj četvrtini, a heroj Printezis je stao na 15. Srpski košarkaš Nikola Milutinov se nije upisao u strelce.

Crvena zvezda u narednom kolu, u petak, gostuje Barseloni, dok Olimpijakos dočekuje Real Madrid.

Uprkos nenadoknadivom izostanku Stefana Jovića, srpski šampion je po ko zna koji put pokazao pobednički karakter i fantastičnom borbenošću još jednom nadmašio sopstvenemogućnosti, ali nažalost to nije bilo dovoljno da bi se stiglo do verovatno ključnog slavlja u borbi za TOP 8 fazu. Olimpijakos je ponenima Jorogsa Printezisa slavio posle produžetaka - 66:64.

Zvezdina odbrana je bila na visini zadatka, pošetno su gosti iz Pireja morali da se pomuče da bi pronašli put do njenog koša, ali sa druge strane tokom prve polovine meča bilo jasno zbog čega Olimpijakos prosečno prima najmanje poena u ovoj sezoni. Izostanak Jovića povremeno je bio više nego upečatljiv, a ponekad je delovalo da su domaćem timu potrebna dva organizatora igre na terenu da bi se probila granitna defanziva sastava Janisa Sfairopulosa.

Olimpijakos je put ka svom košu držao zatvorenim, a onda postepeno uvećavao svoju prednost i već u drugoj četvrtini stigao do dvocifrene razlike. Bilo je više nego evidentno da će Radonjićevom timu biti potreban pravi podvig da stigne do 16. evroligaškog slavlja. Gosti su uspeli beogradske crveno-bele da nateraju na individualna napadačka rešenja, što je izazvalo seriju promašaja, a posebno u prvom poluvremenu, u kojem je Zvezda postigla svega 17 poena.

Izostanak glavnog organizatora Zvezdine igre još jednom je na sve načine pokušavao da nadomesti nadahnuti Čarls Dženkins, čiji su poeni držali domaćina tokom prvih 20 minuta, a kada su na startu drugog poluvremena stigli poeni Ognjena Kuzmića i Nejta Voltersa izgledalo je da srpski šampion može da pojuri čak i pobedu. Prvi naletRadonjićevog tima uspeli da osujete Kostas Papanikolau i Jorgos Printezis, ali u drugom za Pirejce nije bilo spasa.

Zvezda je skakački moćnog protivnika uspela da nadmaši baš u skokovima, a kada je proradio šut van linije 6,75 utakmica je u potpunosti promenila svoj tok i krenula da teče vodenicom srpskog šampiona, koji je serijiom 11:0 zatvorio treći period i došao do prednosti, a ta serija nastavljena je poenima Marka Gudurića i Milka Bjelice. Olimpijakos je iz potpune zone sumraka izašao tek trojkom Agravanisa, posle sedam minuta bez poena i Zvezdine serije 18:0.

S obzirom kako je išao tok utakmice, odluka o pobedniku nije mogla da protekne bez završnice za infartkt, a tamo su trojke pogađali Gudurić i Printezis, dok onu poslednju nije pogodio Mancaris, pa se otišlo u produžetak.

A tamo smo videli svašta. Pričaće se sigurno i o vrlo sumnjivoj odluci sudije Javora koji je 29 sekundi pre kraja dodelio loptu Olimpijakosu.Na kraju je lopta došla do Printezisa koji je mekanšim šutem poentirao. Baš kao u finalu Evrolige protiv CSKA.

CRVENA ZVEZDA - OLIMPIJAKOS 64:66 (9:17, 8:13, 26:12, 15:16, 6:8)

Hala: Beogradska arena
Gledalaca: 18.170
Sudije: Damir Javor, Garsija Gonzales, Amit Balak

CRVENA ZVEZDA: Volters 7, Tompson 1, Dangubić 5, Mitrović 1, Lazić 2, Dobrić, Simonović 9, Rakićević, Dženkins 13, Gudurić 14, Kuzmić 8, Bjelica

OLIMPIJAKOS: Grin 8, Birč 2, Jang 1, Papapetru, Spanulis, Vejters 2, Agravanis 16, Milutinov, Printezis 15, Mancaris 17, Atinaiju.

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

C.Zvezda

22.03.2017 23:07

Proslo kolo braca izgubise od Galatasaraja a sad sve ucinise da nas pobjede sa zestokim zarom I zeljom za pobjedom.Kao da im ta pobjeda nesto znaci....Nisu to braca nikakva.Trebalo bi lagano ispitati tu bratsku saradnju dva kluba jer ocito rade protiv nas.

ODGOVORITE