Ukrajina zabranila Rusiji na Evrosong

Ukrajinska služba bezbednosti danas je ruskoj predstavnici na ovogodišnjem takmičenju za pesmu Evrovizije Juliji Samojlovoj zabranila ulazak u Ukrajinu, koja će u maju biti domaćin te manifestacije.

Svijet 22.03.2017 | 18:58
Ukrajina zabranila Rusiji na Evrosong
Ranije ovog meseca Rusija je izabrala 27-ogodišnju Samojlovu da je predstavlja na takmičenju u Kijevu od 11. do 13. maja.

Samojlova je ranije posetila Krim, koji je Rusija anektirala, a da pritom nije ušla preko zvanične ukrajinske granice. Po ukrajinskom zakonu, to vlastima dozvoljava da joj zabrane ulaz u Ukrajinu.

Portparolka ukrajinske službe bezbednosti Olena Gitlanska je na svojoj Fejsbuk stranici danas napisala da je služba zabranila ulaz Samojlovoj na tri godine zbog "primljenih informacija da je kršila ukrajinski zakon".

Samojlova, koja je od detinjstva vezana za kolica, pevala je na otvaranju Paraolimpijskih igara u Sočiju 2014. godine.

Poslušajte numeru kojom je ova devojka trebalo da se predstavi ove godine u Kijevu.

Ambasador: Nema zabrane Rusiji da učestvuje na Evrosongu

Povodom odluke Ukrajine da zabrani ulazak ruskoj predstavnici na Evrosongu Juliji Samojlovoj na teritoriju te zemlje, oglasio se ukrajinski ambasador u Beogradu Oleksandr Aleksandrovič, koji kaže da je ta odluka isključivo pravni čin i posledica kršenja Zakona o privremeno okupiranim teritorijama.

"Niko nije zabranio Rusiji da učestvuje na Evrosongu sa nekom drugom kandidaturom. Tako da dalja odluka o učešću ili ne učešću Rusije u Evrosongu isključivo je svesna odluka Rusije, i nema nikakve veze sa Ukrajinom", naveo je ambasador Aleksandrovič.

U izjavi ambasadora dostavljenoj medijima se navodi da je zakonodavstvo Ukrajine jasno da će kažnjavati svaku osobu koja krši njene zakone.

"Rusija je sa svoje strane opet učinila provokaciju, svesno izabravši kao svoju predstavnicu osobu, za koju je već tada bilo poznato da je ona boravila nezakonito na Krimu. Na taj način Rusija je htela da igra na emocijama građana, posebno uzimajući u obzir da je gospođa Samojlova u invalidskim kolicama", precizirao je ambasador.

Na taj način Rusija, istakao je ambasador, samo stvara žalosnu sliku o sebi u svetu, sliku u kojoj se jedna zemlja krije iza leđa osobe-invalida.

Tim povodom, ističe ambasador, da zakon Ukrajine važi za sve osobe na teritoriji Ukrajine - državljane Ukrajine, strane državljane i osobe bez državljanstva. Tako da, kako je naveo, svaki počinilac zločina, bilo da je on invalid, zvanični predstavnik druge zemlje, političar, profesor ili običan turista, mora da snosi istu odgovornost za počinjeni zločin.

(Alo.rs)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Zool

22.03.2017 18:51

Bojkot ovog cirkusa koji je postao besmislen već odavno.

ODGOVORITE
Name

Iridenta

22.03.2017 19:16

A ima li ,,Kosova,,svog predstavnika na pjesmu ,,Evrovizija,,?

ODGOVORITE
Name

Re

22.03.2017 20:11

Naravno da ima. Sta je sporno?