I mi se, možemo igrati krize!

Delegati SNSD neće zadugo sesti u svoje klupe u Domu naroda BiH i time odblokirati rad parlamenta BiH.

Bosna i Hercegovina 22.03.2017 | 16:07
I mi se, možemo igrati krize!
Članovi Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović, Nebojša Radmanović i Dragutin Rodić upozorili su danas da se u institucijama BiH nijedna odluka ne može doneti bez bilo kog naroda.

 
- Naš nedolazak na sednicu Doma naroda parlamenta BiH bio je odgovor na jednostran i vaninstitucionalni postupak /bošnjačkog člana Predsedništva BiH i lidera SDA/ Bakira Izetbegovića u vezi sa revizijom presude protiv Srbije - naveli su delegati iz SNSD i DNS - saopšteno je danas iz Sektora parlamenta BiH za odnose s javnošću.

Nović, Radmanović i Rodić istakli su da su o nedolasku na sednicu blagovremeno obavestili Kolegijum Doma naroda, "što je za rezultat imalo i odgađanje sednice".

Oni ističu da je to i upozorenje svima u BiH da se ne mogu tako ponašati i da se nijedna odluka u institucijama BiH ne može doneti bez bilo kog naroda.

Nović, Radmanović i Rodić navode da odbijaju izjave pojedinaca da je reč o bojkotu institucija, a posebno osuđuju "trčanje za prizivanjem u pomoć međunarodnih institucija na koje su se pojedinci navikli u prošlosti da intervenišu u BiH".

Kako je ranije „EuroBlicu“ potvrdio Radovan Višković, potpredsednik stranke, Nebojša Radmanović i Sredoje Nović neće na svoja radna mesta sve dok bošnjačka strana ne počne da uvažava stavove RS.

- Ovo je samo način da kažemo stanite malo, ako hoćete da se igrate s institucijama, možemo i mi, na isti način. Onog momenta kada budu spremni da sednemo i razgovaramo ozbiljno o BiH i pitanjma koja bi trebalo da se rešavaju, onda će ta situacija biti rešena. Ali, ako misle da funkcionišu po principu „mi smo se malo igrali, ništa se nije desilo“ – tako ne može – poručuje Višković.

Iako su svesni da nedolaskom njihovih delegata i koalicionog partnera iz DNS Dragutina Rodića nema kvoruma za održavanje sednice Doma naroda, Višković kaže da im glavni cilj nije blokada tog doma.

- Zaključci Narodne supštine RS pozivaju naše predstavnike, ne da blokiraju rad, već da se neka pitanja po prioritetu nametnu za rešavanje. Bošnjačka strana treba da nauči da BiH nije njihovo vlasništvo, već da ovde imaju tri strane i da sve treba da se rešava na principima dogovora – rekao je Višković.

Istovremeno, iz SDA su ocenili da nedolazak trojice srpskih delegata na prekjučerašnju sednicu Doma naroda predstavlja ozbiljno kršenje Dejtonskog sporazuma.

-Oni koji su to učinili moraju biti svesni da se Dejtonski sporazum mora sprovoditi u celosti i ako se neko odlučio za blokadu državnih institucija, onda mora biti svestan da na taj način ugrožava i poziciju entiteta. Radi se o ozbiljnoj situaciji i Savet za sprovođenje mira (PIK) mora hitno da reaguje – navode u SDA.

Nova većina na nivou BiH?

Član rukovodstva Doma naroda BiH Ognjen Tadić (SDS) izjavio je za N1 da bi “najčistije bilo da Dodik, Izetbegović i Čović kažu da li imaju novu većinu za novi Savet ministara”. Ako nemaju, onda je, smatra Tadić, red da kažu da je propao njihov projekat i da prihvate odgovornost, a ako imaju, niko im neće smetati. - Ukoliko javnost ne bude pozitivno reagovala da se uspostavi nova većina, onda je plan da se iscrpljuje javnost. Verovatno je da su se ta trojica ljudi našli da se spase pred izbore – rekao je Tadić.

(Blic)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Bez Pivratka

22.03.2017 15:14

Idite vi svi u P M i nemojte se vracati .Majmuni,pod uslovom da ne vrijedjam inteligentnue zivotinje,nismo mi vas birali da jedni drugima podmecete i da drzavu blokirate za radi vaseg interesa.Mislim na vas sve parlamentarce i kako vas nije stid da uzimate plate,a neradite nista.Dokle mislite da ce narodi imati strpljenja da vas trpi.

ODGOVORITE
Name

Padobranac

22.03.2017 15:22

Samo se vi igrajte sa Bakirom , kada vam zatreba para opet ce te se prestati igrati , molim vas da za vas nerad vratite plate ili uplatite u humanitarne svrhe , kako vas nije sramota vi se igrate i dobro zaradjujete za to igranje a djeca nam umiru , bolnice nemaju lijekova , budite humani i dajte te plate za nerad onima kojima je puno potebnije ..

ODGOVORITE
Name

Doxa

22.03.2017 15:26

Dace vama cika Dodo po pivu i pravac na posao....

ODGOVORITE
Name

m

22.03.2017 15:38

Nesto se muslimani sad bune sto se radi na stetu institucija a kad je kakir radio onda su ga podrzavali.i treba im dat do znanja da nisu pametni koliko misle .sto se prije razidjemo bice bolje za sve.vako se mozemo igrati jos 25 godina.

ODGOVORITE
Name

Re

22.03.2017 16:05

Bitno je da ti razlaz neces dozivjeti.. pa ako ti ne smeta da zivot provedes cekajuci jadan ti.. misli malo o normalnom zivotu, kloni se mrznje jer se od toga ne hrani porodica. Uhljebu dodikov.

Name

Re

22.03.2017 16:19

Poglup si.

Name

re za re

22.03.2017 16:47

J.....Dodik.to si trebo mislit 92 kad si napado na srbe I mrzio sve Srpsko.ja zivim i bez Dodika I tebe.Sta je mrznja pogledaj svoje muslimanske portale.

Name

re za re

22.03.2017 17:09

Glupi ste vi koji ste podrzavali Aliju I napali na nas.to nije bilo iz voljenja vec mrznje.i sta sad ocekujes da vas neko volim.budi pametan.

Name

Miladib

23.03.2017 15:00

Nije im smetao Zvizdić da se. dočepaju para- poskupe narodu gorivo i otezaju im zivot.

Name

Tupani

22.03.2017 16:00

Pa tupani jedni mislite li da blokadom institucija BiH ne blokirate i Rs? Ganjajte se vi tuzbama ako je sta mimo zakona ali platu zaradite radom. I ne iscrpljujte jos vise narod. Sad eto ko vi neki inat provodite pa makar svi pocrkali jel da? Samo sto vi imate toliko da vas nije briga dal ce biti gore. Mrs na posao!

ODGOVORITE
Name

re tupani

22.03.2017 16:12

Tupane beiha je blokirana od kad ste napali na tadasnju jugoslaviju I srbe.tako da beiha vise nikad nece biti kako je vi zamisljate

Name

Re re tupani

22.03.2017 23:15

Ja kako si ti bistar nema dalje.. mamlaze nadojeni.. kakvi mozgovi da ne povjerujes.

Name

075

22.03.2017 16:15

Kruha i igara !! IMF ( MMF ) će dati novce i Rusi isplatiti dug i sada blokiraj sve u BiH do nove pozajmice !! Narode(i) gladuj , vaši Bakir , Dragan i Milorad ( abecednim redom ) !!

ODGOVORITE
Name

Bobi Fiser

22.03.2017 16:54

Ko ne dodje na sastanak drzavnih institucija treba mu oduzeti pola poslanicke plate pa da vidimo hoce li dolaziti.

ODGOVORITE