Šta se događa ako spavamo previše?

Preterane količine sna mogu da izazovu pojavu mnogih zdravstvenih tegoba i bolesti, među kojima su i dijabetes I srčani problemi. Potrebna količina sna koja varira tokom života i zavisi o više faktora: životog doba, pola, aktivnosti i zdravstvenog stanja. Na primer: kada ste bolesni ili pod stresom, osećaćete veću potrebu za snom.

Zdravlje 22.03.2017 | 13:42
Šta se događa ako spavamo previše?
Zdravim, odraslim osobama stručnjaci preporučuju između 7 i 9 sati sna dnevno kao zdravu količinu sna. Poznto je da ženama treba više sna od muškaraca, 20 minuta više u proseku, tvrdi britanski stručnjak za san dr. sc. Džim Horn.

Postoji više mogućih uzroka preteranog spavanja:

Hipersomnija - zdravstveni poremećaj zbog koga osoba konstantno oseća pospanost, čak i nakon što odspava. Popratni efekti hipersomnije su nedostatak energije i problemi sa pamćenjem.

Apneja - poremećaj zbog koga osoba, za vreme spavanja, naglo prestaje da diše na nekoliko sekundi, takođe može da dovede i do povećane želje za snom. Ti prekidi disanja remete normalan ciklus sna, zbog čega čovek ne kvalitetno da se naspava.

Lekovi i alkohol - Povećana želja za snom može biti i nuspojava uzimanja određenih lekova, kao i konzumacije alkohola.

Još jedno stanje koje uzrokuje povećanu želju za snom je - depresija. Osobe sklone glavoboljama mogu iskusiti jačanje tog simptoma, ako previše spavaju. Veruje se da je uzrok tome činjenica da preterano spavanje utiče na određene neurotransmitere u mozgu, uključujući serotonin.

Ko voli da odspava tokom dana, moguće je da će time poremetiti noćni san, što može da vodi do jutarnjih glavobolja.

Iako se uz depresiju češće veže nesanica, oko 15 odsto ljudi koji pate od depresije previše spava. Preterani san im se obije o glavu jer, zapravo, pogoršava ostale simptome. Zdrav san je jedan od ključnih faktora u oporavku od depresije.

Studija provedena u Americi na preko 72 hiljade žena pokazala je da ženama koje spavaju između 9 i 11 sati dnevno preti 38 odsto veći rizik od kardiovaskularnih bolesti, u odnosu na žene koje u proseku spavaju 8 sati.

A pronađena je i veza između velike količine sna i većeg stepena smrtnosti. Pokazalo se da osobe koje kontinuirano spavaju više od preporučenih 7 do 9 sati češće umiru mlađe, iako stručnjaci još uvek nisu uspeli objasne zašto je to tako.

B 92
foto:internet

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

ДОКЛЕ ВИШЕ?

22.03.2017 16:29

Јесу ли нормални ови ''истраживачи''? Спаавње је индивидуална ствар, исто као и животни век. Сачувај ме Боже беспослених попова!!

ODGOVORITE
Name

Одговор је прост ко пасуљ

23.03.2017 11:38

Дешава се да се пробудимо наспавани.

ODGOVORITE
Name

Simo***

24.03.2017 07:39

O o su nadri istrazivaci, nekad bili bolji a dad se prave jaci.Sve je danas novokomponovano i komplikovano...