Tusk optužen da je radio protiv Poljske

Ministar odbrane Poljske Antoni Maćerevič optužio je predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska da sarađuje sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom kako bi naškodio poljskim interesima u slučaju pada aviona u Rusiji 2010. godine, u kojem su poginuli tadašnji predsednik Poljske Leh Kačinjski i još 95 osoba.

Svijet 21.03.2017 | 22:14
Tusk optužen da je radio protiv Poljske
Ministarstvo je juče stavilo do znanja vojnom odseku Kabineta državnog tužilaštva da sumnja da je Tusk, koji je bio premijer u to vreme, zloupotrebio poverenje u spoljnim odnosima.

Portparolka kabineta tužioca u Varšavi potvrdila je da je dobila obaveštenje od Ministarstva u kojem se Tusk optužuje za diplomatsku veleizdaju, prenosi Rojters.

Tužilaštvo ima 30 dana da odluči da li će pokrenuti istragu.

Tuskov kabinet u Briselu odbio je da dâ komentar.

To je najozbiljnija optužba koju je protiv Tuska podnela desničarska partija Zakon i pravda, na čijem čelu se nalazi Jaroslav Kačinjski, brat pokojnog predsednika, najmoćniji političar u Poljskoj i Tuskov protivnik, navodi Rojters.

Maćerevič je za list „Gazeta Polska“ rekao da je Tusk stupio u nelegalan kontakt sa Vladimirom Putinom na štetu Poljske i da bi zbog toga trebalo krivično da odgovara.

Državna novinska agencija Poljske prenela je deo obaveštenja u kojem se navodi da je Tusk pristao na uslove koji su sprečili da Poljska u potpunosti učestvuje u istrazi uzroka pada aviona u blizini ruskog grada Smolenska.

(Agencije) 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

ana

21.03.2017 21:46

Ovi Poljaci vise ne znaju ko koga optuzuje i sta rade.. postali su smeh Evropi.. Nisu normalni,..

ODGOVORITE